Τελευταία Νέα

Πρόγραμμα 70 εκατ. ευρώ από το ΥΠΕΝ για εγκατάσταση ΑΠΕ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για ψύξη - θέρμανση

Πρόγραμμα 70 εκατ. ευρώ από το ΥΠΕΝ για εγκατάσταση ΑΠΕ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για ψύξη - θέρμανση

Η υλοποίηση του προγράμματος θα ξεκινήσει το καλοκαίρι και θα συμπέσει χρονικά με το «Εξοικονομώ» για ΜμΕ

Ένα νέο πρόγραμμα για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κατά την κάλυψη των αναγκών τους σε ψύξη και θέρμανση, θα ξεκινήσει να υλοποιεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από το καλοκαίρι.
Το πρόγραμμα θα έχει συνολικό προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ, ενώ η δημόσια δαπάνη θα ανέλθει στα 35 εκατομμύρια.
Σε αυτό θα μπορούν να ενταχθούν εταιρείες από όλους τους κλάδους εμπορίου, τουρισμού μεταποίησης, βιοτεχνίας, υπηρεσιών και ναυτιλίας.
Για τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης, θα μπορούν να εγκαταστήσουν συστήματα παραγωγής θέρμανσης και ψύξης από ΑΠΕ, δηλαδή με χρήση βιομάζας, βιοαερίου, γεωθερμίας, ηλιοθερμικών και λοιπών συστημάτων ΑΠΕ.
Για τον ίδιο λόγο, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν επίσης εγκαταστάσεις Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) με χρήση ΑΠΕ για ιδιοκατανάλωση, καθώς και εγκαταστάσεις συστημάτων ανάκτησης απορριπτόμενης θερμότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης οι Οδηγοί του προγράμματος, οι οποίοι καθορίζουν συγκεκριμένους στόχους (επιθυμητά αποτελέσματα) για  κάθε  μία  από  τις  παραπάνω παρεμβάσεις, όπως επίσης και τα όρια των επιλέξιμων προϋπολογισμών.
Σε κάθε περίπτωση, οι εγκαταστάσεις συμπαραγωγής θα είναι επιλέξιμες μόνο όταν θα λειτουργούν ως μονάδες αυτοπαραγωγής, ενώ δεν θα μπορούν να λάβουν επιδότηση οι εγκαταστάσεις συμπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο.

Έρχεται και το «Εξοικονομώ» για ΜμΕ

Το πρόγραμμα θα συμπέσει χρονικά με το «Εξοικονομώ» για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το οποίο επίσης θα ξεκινήσει μέσα στους θερινούς μήνες.
Η δράση «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των ΜμΕ», όπως είναι ο τίτλος της, έχει ως στόχο την οικονομική ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, για την υλοποίηση μίας σειράς παρεμβάσεων για τη μείωση της ενεργειακής τους κατανάλωσης.
Ο προϋπολογισμός της θα ανέρχεται στα 64,06 εκατ. ευρώ, με τη συνολική δημόσια δαπάνη στα 32,02 εκατομμύρια.
Θα απευθύνεται σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες εταιρείες από όλους τους κλάδους μεταποίησης και βιοτεχνίας, εμπορίου, υπηρεσιών, τουρισμού και ναυτιλίας.
Για τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης, θα προβλέπει επιδότηση έως 50% για μία σειρά από εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης, όπως τη «θωράκιση» του κτιριακού κελύφους (θερμομόνωση, κουφώματα/υαλοπίνακες, συστήματα σκίασης) ή την αναβάθμιση των εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και των συστημάτων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Επίσης, στις επιλέξιμες δαπάνες θα περιλαμβάνεται η αναβάθμιση συστημάτων παραγωγής και διανομής θερμικής ενέργειας, για την παραγωγική διαδικασία (π.χ. εξοπλισμός και συστήματα παραγωγής ζεστού νερού/ατμού, εξοπλισμός ανάκτησης απορριπτόμενης θερμότητας).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης