Τελευταία Νέα

ΥΠΕΝ: Δεν επεκτείνεται στις μεγάλες υδροηλεκτρικές μονάδες το ανταποδοτικό τέλος του 3% των ΑΠΕ

ΥΠΕΝ: Δεν επεκτείνεται στις μεγάλες υδροηλεκτρικές μονάδες το ανταποδοτικό τέλος του 3% των ΑΠΕ
Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί δεν έχουν παρόμοιο ρόλο με εκείνον των βασικών μονάδων λιγνίτη ή άλλων μονάδων ενεργειακής παραγωγής που αποτελούν μονάδες μόνιμης εισαγωγής στο σύστημα
Οι μεγάλες υδροηλεκτρικές μονάδες διαδραματίζουν διαφορετικό ρόλο από τις υπόλοιπες ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα και επομένως, όσο ισχύει αυτός ο ρόλος, δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας τους.
Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης πρόσφατα στη Βουλή, απορρίπτοντας ουσιαστικά το ενδεχόμενο επέκτασης και στα μεγάλα υδροηλεκτρικά του ανταποδοτικού τέλους 3%, το οποίο ισχύει στα υπόλοιπα έργα ανανεώσιμων πηγών.
Η αναφορά του υπουργού έγινε στο πλαίσιο απάντησης σε σχετική ερώτηση του Κωνσταντίνου Μπαργιώτα, βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής, ο οποίος ζητούσε να ενημερωθεί για το κατά πόσο το ΥΠΕΝ προτίθεται να αλλάξει το ισχύον καθεστώς.
Ο βουλευτής υποστήριξε πως κάποιου είδους ανταπόδοση στην τοπική κοινωνία είναι υποχρέωση της ΔΕΗ, στην οποία ανήκουν τα υδροηλεκτρικά.
Μάλιστα, επικεντρώθηκε στην περίπτωση του Αχελώου, όπου όπως ανέφερε η ΔΕΗ με μια σειρά από φράγματα τελειωμένα, ημιτελή ή υπό κατασκευή, έχει επιφέρει τεράστιες επιπτώσεις περιβαλλοντικές και όχι μόνο στην περιοχή, μην έχοντας αποδώσει ποτέ ιστορικά, από το 1965, κανένα ανταποδοτικό.  

Ανανεώσιμες χωρίς να ανήκουν στις ΑΠΕ

Σύμφωνα πάντως με τον υπουργό, τα μεγάλα υδροηλεκτρικά δεν ανήκουν στην κατηγορία των ΑΠΕ, όπως τα φωτοβολταϊκά, τα αιολικά και τα μικρά υδροηλεκτρικά, διότι παίζουν άλλον ρόλο.
Έτσι, σε αντίθεση με τις ΑΠΕ, που έχουν μια συνεχή ροή, προτεραιότητα στην ένταξη στο σύστημα και εγγυημένες τιμές, δεν έχουν καμία θετική διάκριση, δεν παίρνουν εγγυημένη τιμή και «μπαίνουν» στο σύστημα με την οριακή τιμή, την χονδρική τιμή του συστήματος.
Παράλληλα, δεν έχουν καμία προτεραιότητα, αφού στηρίζουν για λόγους ασφαλείας το σύστημα, ενώ δεν κάνουν μόνο τη δουλειά της ενέργειας.
Είναι ταυτόχρονα αρδευτικά, αντιπλημμυρικά και είναι συστήματα, με τα οποία λειτουργεί όλο το σύστημα των υδάτινων πόρων με ασφάλεια για τις περιοχές.
«Άρα, οι λόγοι για τους οποίους τα μεγάλα υδροηλεκτρικά δεν είναι μέρος της αντιμετώπισής τους ως κλασικό σύστημα ΑΠΕ, είναι αυτοί. Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα να αντιμετωπιστούν με τους ίδιους όρους και ταυτόχρονα δεν παίζουν τον ρόλο στο ενεργειακό σύστημα που παίζουν οι βασικές μονάδες λιγνίτη ή άλλες μονάδες ενεργειακής παραγωγής, οι οποίες είναι οι μονάδες μόνιμης εισαγωγής στο σύστημα. Είναι αυτές που καθορίζουν τη σταθερότητα του συστήματος και αποτελούν τις μονάδες base load, δηλαδή φορτίου μόνιμης παραγωγής ενέργειας», επισήμανε ο υπουργός και προσέθεσε: «Αυτή είναι η ιδιαιτερότητα των μεγάλων υδροηλεκτρικών. Συνεπώς, εξαιρούνται και από την ένταξή τους στο καθεστώς των ΑΠΕ με ό,τι αυτό συνεπάγεται και από τη λειτουργία των βασικών μονάδων παραγωγής του ενεργειακού μας συστήματος. Αυτήν την ιδιαιτερότητα κατά τη γνώμη μου πρέπει να τη σεβαστούμε. Δεν πρέπει να αλλάξει το καθεστώς, παρά μόνο εάν μετά αλλάξει ο ρόλος που παίζουν τα μεγάλα υδροηλεκτρικά στο σύστημα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης