Τελευταία Νέα

Οι ανεμογεννήτριες περιπλέκουν το αμερικανικό σχέδιο αιολικής ενέργειας

Οι ανεμογεννήτριες περιπλέκουν το αμερικανικό σχέδιο αιολικής ενέργειας
Μεγάλοι στρόβιλοι, πτερύγια, πύργοι κατασκευάζονται κυρίως στην Ευρώπη
Τέσσερις αμερικανικές πολιτείες προγραμματίζουν επενδύσεις  56 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την επόμενη δεκαετία σε project  αιολικών πάρκων στα ανοικτά των αμερικανικών ακτών.
Όμως οι επενδυτές  ανησυχούν ότι οι στρόβιλοι θα πρέπει να σφραγιστούν με ένα μεγάλο "Made in the U.S.A" και αυτό συμβαίνει επειδή οι ΗΠΑ δεν έχουν ανεμογεννήτριες.
Κάθε δομή είναι τεράστια - σχεδόν το ήμισυ του ύψους του Empire State Building.
Τα περισσότερα από αυτά κατασκευάζονται στην Ευρώπη, τουλάχιστον για τώρα.
 Καθώς οι πολιτείες στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταπηδούν στην αιολική ενέργεια, στοιχηματίζουν ότι μπορούν να δημιουργήσουν τη δική τους βιομηχανία ανεμοστρόβιλων.
Θα είναι μια δαπανηρή αλλά ίσως απαραίτητη κίνηση, ειδικά καθώς ο Πρόεδρος Donald Trump πιέζει για περισσότερες θέσεις εργασίες και έρχεται αντιμέτωπος με τους κατασκευαστές στο εξωτερικό.
"Δεν υπάρχει τρόπος να κρύβουμε ότι κάθε κράτος, είτε πρόκειται εδώ στις ΗΠΑ είτε σε χώρες της Ευρώπης, επιμένει τοπικά", δήλωσε ο Henrik Poulsen, διευθύνων σύμβουλος της Orsted A / S, της δανικής εταιρείας που είναι ο μεγαλύτερος προγραμματιστής αιολικής ενέργειας στον κόσμο.
"Είναι μια εξίσωση που είναι πολύ δύσκολο να επιλυθεί χωρίς η τεχνολογία να γίνει πολύ πιο ακριβή."



Αρχικά, το κόστος των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις Η.Π.Α. θα είναι κατά 45% υψηλότερο από εκείνο που κατασκευάστηκε στην Ευρώπη, εν μέρει επειδή μεγάλο μέρος του εξοπλισμού θα πρέπει να εισαχθεί, σύμφωνα με το  Bloomberg New Energy Finance.
Η βιωσιμότητα οποιωνδήποτε νέων έργων θα απαιτήσει μακροπρόθεσμες συμφωνίες εφοδιασμού που εγγυώνται ότι οι κατασκευαστές μπορούν να πουλήσουν την ενέργεια σε υψηλότερες τιμές, σημειώνει το BNEF.
Οι ανεμογεννήτριες δεν είναι καινούργιες για τους Αμερικανούς, οι οποίοι λαμβάνουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από τις δομές από οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός της Κίνας, η οποία επενδύει σε μεγάλο βαθμό.
Αλλά σχεδόν όλη η χωρητικότητα είναι στην ξηρά και χρησιμοποιεί μικρότερους στρόβιλους από εκείνους στη θάλασσα.
 Η κατασκευή μήκους 24 χιλιομέτρων ή περισσότερων είναι ελκυστική, επειδή ο αέρας είναι  ισχυρότερος  και πιο ομοιόμορφος και δεν υπάρχουν γείτονες που να αντιτίθενται σε δομές που το ύψος τους είναι σχεδόν 600 πόδια πάνω από την επιφάνεια του ωκεανού.
Η Μασαχουσέτη, η Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϋ και το Μέριλαντ έχουν προτείνει υπεράκτια έργα κυρίως για την επίτευξη στόχων για μειωμένη ρύπανση από σταθμούς παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.
Οι πολιτείες είναι πρόθυμες να προσφέρουν κίνητρα που ελπίζουν ότι θα επεκτείνουν τις ανανεώσιμες ηλεκτρικής ενέργειας και θα συμβάλουν στην τόνωση της τοπικής ανάπτυξης θέσεων εργασίας.
Το κόστος κατασκευής υπεράκτιων πάρκων θα πρέπει να μειωθεί, ειδικά εάν ξεκινήσει η εγχώρια παραγωγή.
Στην Ευρώπη, όπου η κυβερνητική στήριξη βοήθησε στη χρηματοδότηση υπεράκτιων ανεμόμυλων και σε εγχώρια μεταποιητική βιομηχανία για δύο δεκαετίες, η υπεράκτια παραγωγική ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σχεδόν τετραπλασιάστηκε από το 2010 έως το 2016. Ορισμένα νέα αιολικά έργα στη θάλασσα είναι τώρα φθηνότερα από την κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου ή άνθρακα σύμφωνα με τον Poulsen του Orsted.

Φθηνότερη ενέργεια

Το κόστος κατασκευής ορισμένων από τα μεγαλύτερα υπεράκτια αιολικά έργα στην Ευρώπη έχει μειωθεί κατά περισσότερο από το ήμισυ κατά την τελευταία δεκαετία, αν και παραμένουν πιο ακριβά από ό, τι τα ηλιακά και τα αιολικά πάρκα, σύμφωνα με το BNEF.
"Η κρίσιμη μάζα στις ΗΠΑ δεν υπάρχει ακόμα", δήλωσε ο Adam Thomsen, επικεφαλής της MHI Vestas Offshore Wind A / S, στις ΗΠΑ μια κοινοπραξία μεταξύ της Mitsubishi Heavy Industries Ltd. και της Vestas Wind Systems A / S που θέλει να επεκταθεί στην αμερικανική αγορά. «Πιστεύουμε στο μακροπρόθεσμο δυναμικό».
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει εκχωρήσει 14 υπεράκτιες μισθώσεις σε τέσσερις πολιτείες - Μασαχουσέτη, Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσεϊ και Μέριλαντ - στοχεύοντας σε μια συνδυασμένη προσθήκη σχεδόν 8 gigawatts ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική ενέργεια μέχρι το 2030. Η Μασαχουσέτη ήδη προκηρύσσει προσφορές από ευρωπαίους κατασκευαστές συμπεριλαμβανομένου της  Orsted, καθώς και μερικές εγχώριες εταιρείες όπως η Deepwater Wind LLC, η οποία δημιούργησε ένα μικρό έργο στα ανοικτά των ακτών του Ρόουντ Αϊλαντ το Δεκέμβριο του 2016.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης