ΕΕ: 11 χώρες έχουν πιάσει το στόχο του 2020 για τις ΑΠΕ – Στη 17η θέση η Ελλάδα

ΕΕ: 11 χώρες έχουν πιάσει το στόχο του 2020 για τις ΑΠΕ – Στη 17η θέση η Ελλάδα
Η Σουηδία είναι στην κορυφή με 53,8%, ακολουθούμενη από τη Φινλανδία (38,7%) και τη Λετονία (37,2%) - Κάτω Χώρες, Γαλλία και Ιρλανδία βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις
Έντεκα χώρες της ΕΕ έχουν ήδη πιάσει τους στόχους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) μέχρι το 2020, όντας μπροστά από το χρονοδιάγραμμα, ενώ το σύνολο της ΕΕ έχει φτάσει το 17%, του συνολικού στόχου για δύο χρόνια μετά, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Eurostat.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό της ενέργειας από ΑΕΠ έφθασε το 17% το 2016, πράγμα που σημαίνει ότι το ποσοστό έχει διπλασιαστεί για τις ηλιακές, τις αιολικές, τις υδροηλεκτρικές και τις ηλιακές μονάδες, δεδομένου ότι τα στοιχεία καταρτίστηκαν για πρώτη φορά το 2004 (8,5%).
Η Σουηδία είναι στην κορυφή με 53,8%, ακολουθούμενη από τη Φινλανδία (38,7%) και τη Λετονία (37,2%), ενώ η χώρα μας βρίσκεται στη 17η θέση .
Οι Κάτω Χώρες, η Γαλλία και η Ιρλανδία βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις, καθώς είναι οι χώρες πιο μακριά από τους μεμονωμένους στόχους τους.
Κάθε κράτος μέλος έχει τον δικό του στόχο για το 2020, ο οποίος λαμβάνει υπόψη τα αντίστοιχα σημεία εκκίνησης κατά τον καθορισμό του στόχου και τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες.
Η Μάλτα, για παράδειγμα, έχει πολύ χαμηλότερο στόχο από τη Γερμανία, λόγω των προφανών διαφορών στο μέγεθος.
Ο Επίτροπος κ. Miguel Arias Cañete, αρμόδιος για το κλίμα, αναγνώρισε ότι τα εντυπωσιακά στοιχεία δείχνουν ότι «η πρόθεση για υψηλότερους στόχους και φιλοδοξίες είναι ισχυρότερη από ποτέ», μόλις μία εβδομάδα αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησε να αυξήσει το ποσοστό από τις ΑΕΠ στο 35%.
Με τις στατιστικές να είναι σχετικά απογοητευτικές για τα αποτελέσματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, φαίνεται πιθανό ότι το Κοινοβούλιο θα επιδιώξει διαπραγματεύσεις, εν αναμονή των τριμερών διαπραγματεύσεων με τα κράτη μέλη και το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ.
Αν και τα κράτη μέλη θα υποβάλουν τα δικά τους μη δεσμευτικά εθνικά σχέδια, σύμφωνα με την τρέχουσα πρόταση, τέσσερα έχουν ήδη σπάσει το συνολικό όριο 35% της ΕΕ, περίπου δώδεκα χρόνια νωρίτερα.
Τον περασμένο χρόνο, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κ. Maroš Šefčovič, παραδέχτηκε ότι πολλοί παράγοντες, όπως τα δεδομένα του 2014 που συντάχθηκαν με την αρχική πρόταση και η υπογραφή της συμφωνίας του Παρισιού, σήμαινε ότι ο στόχος του 30% μπορεί να είναι "προσιτός".


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης