Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Προς αδειοδότηση μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών έργα ΑΠΕ ισχύος 1.300 MW – Περί το 1,5 δις. ευρώ ο προϋπολογισμός τους

Προς αδειοδότηση μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών έργα ΑΠΕ ισχύος 1.300 MW – Περί το 1,5 δις. ευρώ ο προϋπολογισμός τους
Θα πραγματοποιηθούν τέσσερις κατηγορίες διαγωνισμών, οι οποίοι για το διάστημα 2018 – 2020 θα αφορούν μόνο σε αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκους σταθμούς
Τον δρόμο για την αδειοδότηση 1.300 MW αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων μέσα στην τριετία 2018 - 2020, τα οποία μεταφράζονται σε συνολικές επενδύσεις 1,2 - 1,5 δισ. ευρώ, άνοιξε η χθεσινή έγκριση από την Κομισιόν του μηχανισμού δημοπρασιών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, που θέσπισε το ΥΠΕΝ.
Με την έγκριση του μηχανισμού, η Κομισιόν δίνει το “πράσινο φως” στο σχέδιο που έχει καταρτίσει το ΥΠΕΝ για να αδειοδοτηθούν έργα 1.300 MW σε ορίζοντα τριετίας, μέσα από ανταγωνιστικές διαδικασίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες διαγωνισμών:
•    Αποκλειστικά για αιολικά πάρκα
•    Αποκλειστικά για φωτοβολταϊκά
•    Κοινούς διαγωνισμούς και για τις δύο τεχνολογίες
•    Διαγωνισμούς για συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές (site specific), στις οποίες έχουν πρόσφατα εγκατασταθεί νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις, στις οποίες υπάρχει διαθέσιμη “ελεύθερη” χωρητικότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι περιοχές στη νέα διασύνδεση Πολυπόταμος - Νέα Μάκρη, καθώς και τα νησιά των Κυκλάδων που περιλαμβάνονται στις νέες διασυνδέσεις.
Έτσι, το ΥΠΕΝ προβλέπει πως μέσω καθεμίας από τις δύο πρώτες κατηγορίες δημοπρασιών, θα αδειοδοτηθούν έως το 2020 έργα συνολικής ισχύος 300 MW.
Περί τα 400 MW θα δημοπρατηθούν μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών στις οποίες θα μπορούν να πάρουν μέρος έργα και των δύο τεχνολογιών.
Τέλος, μέσω των «site specific» δημοπρασιών, θα δοθούν άδειες για αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 300 MW.
Ο νέος μηχανισμός βασίζεται στο νέο καθεστώς στήριξης των ΑΠΕ που ισχύει σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, σύμφωνα με τον οποίο τα έργα αυτά θα αποζημιώνονται με μία προσαύξηση επί της αγοραίας τιμής (feed in premium) που θα κατοχυρώνουν συμμετέχοντας σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς.

Μερική εξαίρεση της Ελλάδας  

Τη στιγμή, ωστόσο, που ο ευρωπαϊκός κανόνας ορίζει πως στους διαγωνισμούς θα συμμετέχουν όλες ανεξαιρέτως οι μορφές ΑΠΕ (π.χ. βιομάζα, γεωθερμία) και από κοινού, η ελληνική πρόταση προέβλεπε πως οι ανταγωνιστικές διαδικασίες και το feed in premium θα αφορούν προς το παρόν μόνον την αιολική και την ηλιακή ενέργεια (και μάλιστα πάνω από ένα “κατώφλι” ισχύος), καθώς η ανάπτυξη των υπόλοιπων ανανεώσιμων πηγών είναι ακόμη πολύ πρώιμη στη χώρα μας.
Έτσι, οι Βρυξέλλες αποδέχθηκαν την παρέκκλιση της Ελλάδας αφού, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Ε.Ε., οι άλλες τεχνολογίες «θα αποτελέσουν αντικείμενο δημοπρασιών όταν ωριμάσουν οι εν λόγω τεχνολογίες στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή όταν επιτύχουν ένα προκαθορισμένο επίπεδο διείσδυσης στην αγορά».
Όσον αφορά τον επιμερισμό των διαγωνισμών ανά έτος, οι πληροφορίες αναφέρουν πως τα 300 MW των δημοπρασιών αποκλειστικά για αιολικά πάρκα θα μοιραστούν ισόποσα μέσα στην τριετία.
Το ίδιο θα συμβεί και για τις δημοπρασίες αποκλειστικά για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.
Από την άλλη πλευρά, τα 400 MW των μικτών δημοπρασιών θα μοιρασθούν στο 2019 και το 2020, με 200 MW ανά έτος.
Τέλος, για τα 300 MW  των «site specific» δημοπρασιών, το πιο πιθανό είναι τα 100 MW να εκχωρηθούν μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών στο 2019, και τα υπόλοιπα 200 MW το 2020.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης