Τελευταία Νέα

H «αυτοψία» κλιμακίου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στο υβριδικό έργο ΑΠΕ στην Ικαρία

H «αυτοψία» κλιμακίου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στο υβριδικό έργο ΑΠΕ στην Ικαρία
Ενδεικτικό για το έργο  είναι πως θα αυξήσει τη διείσδυση ενέργειας από ΑΠΕ περίπου στο 50%  στο ηλεκτρικό σύστημα της Ικαρίας και θα συμβάλει στην αποφυγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) 13.800 τόνων ετησίως
Την πρόοδο των εργασιών ολοκλήρωσης του υβριδικού έργου ΑΠΕ στην Ικαρία διαπίστωσε πολυμελές κλιμάκιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, που επισκέφτηκε γι αυτό το λόγο το νησί, με επικεφαλής την Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλο της Εταιρείας, Στέλλα Κοβλακά.
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, το Έργο θεωρείται πρωτοποριακό για τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά δεδομένα αφού συνδυάζει  την αιολική με την υδροηλεκτρική ενέργεια και αποτελεί μία καινοτόμο λύση για την αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ και, κατά συνέπεια, τη μεγαλύτερη αξιοποίησή της. Δεν χαρακτηρίζεται απλά από αξιοποίηση του νερού που από φράγμα οδηγείται σε δύο υδροηλεκτρικές μονάδες, αλλά από τη δεύτερη υδροηλεκτρική μονάδα το νερό θα αντλείται  στην άνω δεξαμενή ώστε να επαναχρησιμοποιείται. Άρα θα υπάρχει μία πολύ μεγάλη «μπαταρία» για να καλύπτει ανάγκες έντονης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί.   
Οι εγκαταστάσεις του Υβριδικού έργου περιλαμβάνουν ένα αιολικό πάρκο στη θέση Στραβοκουντούρα (ισχύος 2,7 ΜW), δύο μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς στις θέσεις Προεσπέρα (1,05 MW) και Κάτω Προεσπέρα (3,1 MW), δύο δεξαμενές νερού χωρητικότητας 80.000 κυβ. μέτρων η καθεμία, και ένα αντλιοστάσιο ισχύος 3,0 MW.
Οι εργασίες του έργου είχαν στο παρελθόν διακοπεί, λόγω συμβατικών διαφορών με τον ανάδοχο. Η διαδικασία για την επανέναρξη των κατασκευών  ξεκίνησε την άνοιξη του 2017 και ως σήμερα έχει πραγματοποιηθεί πλέον του 85% του έργου. Σύντομα  προγραμματίζεται να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία των ανεμογεννητριών με την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και έκχυση στο Δίκτυο του νησιού. Επίσης, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018  πρόκειται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία ο μικρός υδροηλεκτρικός σταθμός στην Προεσπέρα. Το έργο αναμένεται να είναι πλήρως έτοιμο στο τέλος του 2018.
Ενδεικτικό για το έργο  είναι πως θα αυξήσει τη διείσδυση ενέργειας από ΑΠΕ περίπου στο 50%  στο ηλεκτρικό σύστημα της Ικαρίας και θα συμβάλει στην αποφυγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) 13.800 τόνων ετησίως, ενώ η μελλοντική διασύνδεση με τη Σάμο θα βοηθήσει και το ηλεκτρικό δίκτυο στο γειτονικό νησί.
Για την αποπεράτωσή του έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον η τοπική κοινωνία, ο Δήμος Ικαρίας και ο βουλευτής Σάμου και Ικαρίας, Δημήτρης Σεβαστάκης, ο οποίος και συνόδευσε το κλιμάκιο στην επίσκεψη του.     
Κατά την επίσκεψη του κλιμακίου της εταιρείας, πραγματοποιήθηκε στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Δημητρίου στις Ράχες αναλυτική παρουσίαση του έργου από τον κ. Στυλιανό Ροντήρη, διευθυντή της Διεύθυνσης Μικρών Υδροηλεκτρικών της εταιρείας.
Παράλληλα, το κλιμάκιο της ΔΕΗ συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ικαρίας, Στέλιο Σταμούλο και τον αντιδήμαρχο Ραχών, Σωτήρη Κόχειλα. Στη συνάντηση, συζητήθηκαν επιμέρους εκκρεμότητες που αφορούν την υβριδική μονάδα, όπως η αποπεράτωση των έργων οδοποιίας που υλοποιεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στο νησί. Δρομολογήθηκε επίσης η επανέναρξη των εργασιών για το αιολικό πάρκο που σχεδιάζει να εγκαταστήσει η εταιρεία στην περιοχή Περδίκι.    
Η Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Στέλλα Κοβλακά δήλωσε:  «Η επίσκεψη υπήρξε μια ευκαιρία προκειμένου να ενημερωθούν τα νέα στελέχη της εταιρείας για αυτό το εμβληματικό έργο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αλλά και να ενημερώσουμε όλους τους ενδιαφερόμενους και την τοπική κοινωνία για την πορεία του έργου. Το μεγαλύτερο μέρος του τεχνολογικού εξοπλισμού έχει ήδη εγκατασταθεί.  Με βάση τον σχεδιασμό του, σε περίπου 14 μήνες  θα έχει  ολοκληρωθεί».  
Ο βουλευτής Σάμου και Ικαρίας, Δημήτριος Σεβαστάκης δήλωσε: «Πρόκειται για ένα έργο που ενισχύει την πολιτιστική ταυτότητα της Ικαρίας, τον τύπο ανάπτυξης που συνδυάζεται με τη φυσιογνωμία της, αλλά και ενδυναμώνει την εταιρική ταυτότητα του ομίλου ΔΕΗ. Επανεκκινεί, μετά από πολλά χρόνια, πράγμα που εκφράζει και την πολιτική βούληση της κυβέρνησης και τη διοικητική επιθυμία της εταιρείας, αλλά και αντιστοιχεί στο συλλογικό αίσθημα της τοπικής κοινωνίας».  
Ο Δήμαρχος Ικαρίας, Στέλιος Σταμούλος επισήμανε: «Ως δήμος εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα πίεσης για την επανεκκίνηση της κατασκευής των εγκαταστάσεων αλλά και των εργασιών οδοποιίας, που αποτελούν ένα είδος αντισταθμιστικού οφέλους. Όταν θα τεθεί σε λειτουργία το έργο στο σύνολό του, λόγω του πρωτοποριακού χαρακτήρα του πιστεύουμε πως θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την επισκεψιμότητα στο νησί μας, με την ανάπτυξη ενός ιδιαίτερου τύπου τουρισμού από ερευνητικές και επιστημονικές ομάδες του εξωτερικού, που θα θελήσουν να το μελετήσουν».

Δείτε την παρουσίαση της ΔΕΗΑΝ στο επισυναπτόμενο αρχείο
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης