Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Οι βιομηχανίες ζητούν επιστροφή των 120 εκατ. ευρώ του ΕΤΜΕΑΡ

Οι βιομηχανίες ζητούν επιστροφή των 120 εκατ. ευρώ του ΕΤΜΕΑΡ
Μήνες παραμένει σε εξέλιξη η διαδικασία εκκαθάρισης για το 2021

 

Η επιστροφή στις βιομηχανίες που είναι δικαιούχοι μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή του τέλους που πληρώνουν όλοι καταναλωτές για τη στήριξη των ΑΠΕ, ποσών ύψους περίπου 120 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν καταβάλει τα προηγούμενα χρόνια, συνεχίζει να αποτελεί μείζον πρόβλημα για τις επιχειρήσεις.

Το θέμα έθεσε για μια ακόμη φορά η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) με επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη, με αφορμή το γεγονός ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση του ΕΤΜΕΑΡ για έτη 2019 και 2020, ενώ παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της εκκαθάρισής των επόμενων ετών 2021-2023.
Το πρόβλημα ξεκινάει από την 1/1/2019, καθώς από τότε τέθηκε σε ισχύ ευρωπαϊκός μηχανισμός κρατικής ενίσχυσης (SA 52413), που προβλέπει μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ για συγκεκριμένους βιομηχανικούς κλάδους βάσει της υπολογιζόμενης ηλεκτρικής έντασης τους.
Συγκεκριμένα το ύψος του ΕΤΜΕΑΡ για τους επιλέξιμους καταναλωτές έχει καθοριστεί στα 2,55 ευρώ/MWh (15% επί της χρέωσης βάσης) με δυνατότητα περαιτέρω μείωσης της χρέωσης βάσει της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας ανά Κωδικό δραστηριότητας της κάθε επιχείρησης, ανεξάρτητα από το επίπεδο τάσης (Μέση ή Υψηλή).

Εκκαθάριση ποσών

Μέχρι σήμερα έχει γίνει εκκαθάριση, μεταξύ των ποσών που έχουν καταβάλει οι επιχειρήσεις και αυτών που θα έπρεπε να καταβάλουν μόνο για τα έτη 2019 και 2020, ενώ εδώ και μήνες είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εκκαθάρισης για το 2021.
Αξίζει να σημειωθεί δε ότι επιλέξιμες βιομηχανίες που τροφοδοτούνται στη ΜΤ χρεώνονται με 8,78 ευρώ/MWh αντί του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ που δικαιούνται, καθώς συνεχίζεται αδικαιολόγητα η ίδια χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ για όλους τους καταναλωτές στη ΜΤ. Το ίδιο ισχύει και για τους καταναλωτές που τροφοδοτούνται στην ΥΤ ανεξάρτητα εάν είναι επιλέξιμοι για μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ ή όχι. Δηλαδή εφαρμόζεται ενιαία χρέωση 2,47 ευρώ/MWh.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα έγινε γνωστό πως κοινοποιήθηκαν στους προμηθευτές στοιχεία της εκκαθάρισης των ετών 2019 και 2020, ώστε να εισπράξουν το σωστό ΕΤΜΕΑΡ από τους μη επιλέξιμους καταναλωτές. Το ύψος των ποσών που πρέπει να επιστραφούν ανέρχεται σε 130εκ ευρώ. Από την εκκαθάριση αυτή το ποσό επιστροφής για τις επιλέξιμες βιομηχανίες ΜΤ υπολογίζεται σε 40 εκ ευρώ/έτος.

Αύξηση χρέωσης

Στην επιστολή της η ΕΒΙΚΕΝ επικαλείται και τις πρόσφατες πληροφορίες περί αύξησης της χρέωσης βάσης του ΕΤΜΕΑΡ από τα 17 ευρώ/MWh στα 24 ευρώ/ΜWh, γεγονός που όπως σημειώνει θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις βιομηχανίες ειδικά της ΜΤ, εάν δεν δοθεί τέλος στη στρεβλή κατάσταση που ισχύει σήμερα.

Καταλήγοντας η ΕΒΙΚΕΝ σημειώνει ότι θα πρέπει να επισπευστεί η όλη διαδικασία εκκαθάρισης για τα έτη 2021, 2022 και 2023. Επισημαίνει δε ότι υφίσταται υποχρέωση της χώρας έως 31.12.2023 να επικαιροποιήσει το υφιστάμενο σχήμα, ώστε να είναι συμβατό με τις νέες κατευθυντήριες CEEAG, οι οποίες περιλαμβάνουν νέο ενοποιημένο πίνακα με τις επιλέξιμες βιομηχανίες και θέτουν περιορισμούς όσον αφορά το grandfathering, οπότε περιορίζεται ο αριθμός των δικαιούχων.
«Θα πρέπει, καταλήγει η ΕΒΙΚΕΝ, με τη αναμενόμενη νέα ρύθμιση οι επιλέξιμες βιομηχανίες στο εξής να χρεώνονται με το ορθό ΕΤΜΕΑΡ και όχι να περιμένουν δύο ή τρία χρόνια για να πάρουν την επιδότηση».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης