Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η παραγωγή καθαρού υδρογόνου θα αυξηθεί κατά 30 φορές έως το 2030 (Hydrogen Insight)

Η παραγωγή καθαρού υδρογόνου θα αυξηθεί κατά 30 φορές έως το 2030 (Hydrogen Insight)
Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η Βόρεια Αμερική θα ηγηθεί της παραγωγικής ικανότητας H2 μέχρι το 2030
Η παραγωγή καθαρού υδρογόνου θα αυξηθεί κατά 30 φορές σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα μέχρι το τέλος του 2030, σύμφωνα με νέα ανάλυση του ερευνητικού οίκου BloombergNEF (BNEF).

Ωστόσο, αυτή η ταχεία αύξηση από περίπου 500.000 τόνους ετησίως σε 16,4 εκατομμύρια τόνους ετήσιας προσφοράς θα κάλυπτε μόνο το 17% της σημερινής ζήτησης γκρίζου υδρογόνου.

Σύμφωνα με το Hydrogen Insight, η BNEF προειδοποιεί ότι οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να χάσουν τους κλιματικούς τους στόχους για το 2030 κατά 2/3, κυρίως λόγω των καθυστερημένων κανονισμών, της χαμηλότερης από το αναμενόμενο τεχνολογικής ωριμότητας και των καθυστερημένων χρονοδιαγραμμάτων ανάπτυξης, με την εταιρεία ερευνών να εκτιμά ότι το 70% των προβλεπόμενων έργων αντιμετωπίζει σοβαρές καθυστερήσεις.

Για παράδειγμα, πολλά έργα πράσινου υδρογόνου στις ΗΠΑ αναβάλλουν την τελική επενδυτική απόφαση (FID) έως ότου οριστικοποιηθούν οι κατευθυντήριες γραμμές για την πρόσβαση στη φορολογική πίστωση για την παραγωγή καθαρού υδρογόνου ύψους έως και 3 δολ/kg.

Περισσότερα έργα μπλε υδρογόνου

Περίπου 2,7 εκατομμύρια τόνοι ετησίως παραγωγής καθαρού υδρογόνου έχουν φτάσει σε φάση «δέσμευσης» - δηλαδή, έχουν φτάσει σε FID, έχουν αρχίσει την κατασκευή ή έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους.

Περισσότερο από το 60% αυτής της κατηγορίας αφορά σε έργα μπλε υδρογόνου που παράγεται από φυσικό αέριο με δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS).

Το σημαντικότερο έργο μπλε υδρογόνου αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ, είναι της Air Products στη Λουιζιάνα, το οποίο υπόσχεται παραγωγή 660.000 τόνων υδρογόνου ετησίως από το 2028 και στο εξής.

Εν τω μεταξύ, το 45% της πρόβλεψης της ετήσιας προσφοράς καθαρού υδρογόνου στο τέλος του 2030 βρίσκεται επί του παρόντος σε «προχωρημένο σχεδιασμό» - δηλαδή, στο στάδιο της προκαταρκτικής μηχανικής μελέτης και του σχεδιασμού.

Η κρατική χρηματοδότηση

Το BNEF σημειώνει ότι 3,2 εκατομμύρια τόνοι ετησίως από την παγκόσμια δυνητική παραγωγική ικανότητα έχουν ήδη επιλεγεί για κυβερνητική χρηματοδότηση, ενώ άλλοι 3,4 εκατομμύρια τόνοι ετήσιας προσφοράς από έργα στις ΗΠΑ αναμένεται να επιλεχθούν για φορολογική πίστωση για την παραγωγή καθαρού υδρογόνου.

Επίσης, προβλέπονται άλλοι 6,2 εκατομμύρια τόνοι ετησίως παραγωγικής ικανότητας υδρογόνου μέχρι το τέλος του 2030, κυρίως λόγω κυβερνητικών στόχων σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, το BNEF παραδέχεται ότι οι κλιματικές και ενεργειακές πολιτικές, ιδίως στην Κίνα - όπου οι εθνικοί και περιφερειακοί στόχοι για το 2025 έχουν οδηγήσει μεγάλο μέρος της ανάπτυξης της χώρας μέχρι σήμερα - μπορεί να είναι δύσκολο να προβλεφθούν μέχρι το 2030.

Η εταιρεία ερευνών σημειώνει ότι υπολόγισε την εκτίμησή της για 3,1 εκατομμύρια τόνους ετησίως εφοδιασμού καθαρού υδρογόνου από την Κίνα, κάνοντας μια συντηρητική υπόθεση ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό της τρέχουσας κατανάλωσης H2 της χώρας θα αντικατασταθεί από πράσινα μόρια τα επόμενα χρόνια.

Το διεθνές εμπόριο υδρογόνου είναι πιθανό να καταστεί θλιβερά ανεπαρκές μέχρι το τέλος του 2030, προσθέτει το BNEF.

To BNEF προβλέπει ότι ενώ τα έργα με εξαγωγικό προσανατολισμό αποτελούν το 31% της προσφοράς μέχρι το έτος αυτό στην πρόβλεψή του, θα είναι σε θέση να καλύψουν μόνο το 50% των 11 εκατομμυρίων τόνων εμπορεύσιμου Η2 που στοχεύουν οι κυβερνήσεις για το έτος αυτό.

Και επειδή ορισμένα έργα με επίκεντρο τις εξαγωγές σχεδιάζουν επίσης να προμηθεύσουν ποσότητες στις τοπικές αγορές, η εταιρεία ερευνών προσθέτει ότι οι πραγματικές ποσότητες που θα διακινηθούν στο εξωτερικό ίσως να είναι πολύ μικρότερες από την πρόβλεψη αυτή.

Σχεδόν το ήμισυ του συνόλου της προμήθειας υδρογόνου που προορίζεται για εξαγωγές θα εγκατασταθεί στις ΗΠΑ, ενώ συνολικά η Βόρεια Αμερική αναμένεται να βρεθεί στην κορυφή της λίστας ως προς τη συνολική παραγωγική ικανότητα που θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2030.

Τα κίνητρα

Το BNEF σημειώνει ότι ακόμη και χωρίς σαφείς επιδοτήσεις για τις εισαγόμενες ποσότητες που θα δώσουν κίνητρα για την παραλαβή, οι φορολογικές πιστώσεις τόσο για την παραγωγή καθαρού υδρογόνου όσο και για την τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα (CCS) είναι πιθανό να καταστήσουν τα έργα στις ΗΠΑ οικονομικά βιώσιμα.

Η εταιρεία ερευνών προβλέπει ότι περισσότερο από τα 3/4 της παραγωγικής ικανότητας υδρογόνου στη Βόρεια Αμερική μέχρι το 2030 θα είναι μπλε, ενώ η Κίνα θα ηγηθεί - αν και θα ακολουθείται στενά από την Ευρώπη - όσον αφορά την εγκατεστημένη ικανότητα ηλεκτρολυτών.

Για το τρέχον έτος, το BNEF εκτιμά ότι οι παραδόσεις ηλεκτρολυτών θα μπορούσαν να κυμανθούν μεταξύ 2,9GW και 4,4GW.

Να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις σε αυτή τη νέα ανάλυση υπολογίστηκαν «από κάτω προς τα πάνω», ανά έργο, με βάση τη βάση δεδομένων του BNEF για 477 έργα καθαρού Η2.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης