Ενέργεια

Απίθανο να απαγορεύσει η ΕΕ το ρωσικό φυσικό αέριο έως το 2027 λένε ειδικοί (Montel)

Απίθανο να απαγορεύσει η ΕΕ το ρωσικό φυσικό αέριο έως το 2027 λένε ειδικοί (Montel)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το 2022 το σχέδιο RePower EU ύψους 210 δισ. ευρώ για να τερματιστεί η εξάρτηση του μπλοκ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027
Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σταδιακή κατάργηση του ρωσικού φυσικού αερίου έως το 2027 ενδέχεται να αποτύχει λόγω της αντίθεσης των εξαρτώμενων από τη Ρωσία μελών της ΕΕ, δήλωσαν ειδικοί σε θέματα ενέργειας κατά τη διάρκεια συζήτησης που διοργάνωσε το Κέντρο Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPA).

«Δεν νομίζω ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα έχουν την πολιτική δύναμη να το κάνουν αυτό σε εθελοντική βάση», δήλωσε αργά την Πέμπτη (18/4) ο Walter Boltz, ανώτερος σύμβουλος ενέργειας της εταιρείας συμβούλων Baker McKenzie Rechtsanwalte.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το 2022 το σχέδιο RePower EU ύψους 210 δισ. ευρώ για να τερματιστεί η εξάρτηση του μπλοκ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027, αν και δεν έχουν τεθεί στο τραπέζι κυρώσεις για τις εισαγωγές φυσικού αερίου μέχρι στιγμής.

Οι περιπτώσεις της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας

Τα μέλη της ΕΕ, η Ουγγαρία και η Σλοβακία, θα ήταν πιθανότατα πρόθυμες να εισάγουν ρωσικό φυσικό αέριο πέραν της προτεινόμενης προθεσμίας, δήλωσε ο Boltz, σημειώνοντας ότι και οι δύο έχουν στενούς δεσμούς με τη Μόσχα και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Πρόσθεσε δε, ότι και η Αυστρία θα μπορούσε να είναι θετική στο να διατηρήσει τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου στη χώρα.

Απαιτείται ομόφωνη στήριξη

«Οι κυβερνήσεις δεν θα είναι αρκετά γενναίες για να εισάγουν κυρώσεις, ενώ επίσης δεν μπορώ να περιμένω κυρώσεις σε επίπεδο ΕΕ, καθώς αυτό απαιτεί ομόφωνη υποστήριξη», δήλωσε ο Sergey Makogon, πρώην επικεφαλής του διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου της Ουκρανίας TSOUA.

Ωστόσο, η Ευρώπη είναι απίθανο να εμφανίσει έλλειψη φυσικού αερίου έως το 2027, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή ρυθμιστική υπηρεσία ενέργειας Acer, η οποία δήλωσε σήμερα (19/4) ότι το μπλοκ θα μπορούσε να έχει πλεόνασμα 30-40 δισ. κυβικών μέτρων από τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου που έχουν συναφθεί με μακροπρόθεσμο συμβόλαιο έως τότε, εάν επιτύχει τους στόχους της για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης