Χρηματιστήριο & Αγορές

Σταθερές παραμένουν οι τιμές του πετρελαίου με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής

Σταθερές παραμένουν οι τιμές του πετρελαίου με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής
Η τιμή του Brent αυξάνεται κατά μόλις 1 σεντ ή 0,02% σε σύγκριση με το χθεσινό κλείσιμο στα 46,36 δολάρια το βαρέλι.
Σταθερές στα χθεσινά επίπεδα παραμένουν σήμερα Παρασκευή (4/11) οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι αγορές τηρούν στάση αναμονής όντας επιφυλακτικές για το αν οι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου θα κάνουν κάποια πρόοδο σχετικά με την προτεινόμενη συμφωνία μείωσης της παραγωγής.
Περί τις 09:30 π.μ. ώρα Ελλάδας η τιμή του Brent αυξανόταν κατά μόλις 1 σεντ ή 0,02% σε σύγκριση με το χθεσινό κλείσιμο στα 46,36 δολάρια το βαρέλι.
Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) αυξανόταν κατά μόλις 3 σεντς ή 0,07% σε σύγκριση με το χθεσινό κλείσιμο στα 44,69 δολάρια το βαρέλι.
Οι αγορές πετρελαίου έχουν κατακρημνιστεί τα τελευταία 2 χρόνια εξαιτίας της συνεχιζόμενης αύξησης της προσφοράς που προκαλείται από τους παραγωγούς, οι οποίοι εξακολουθούν να αντλούν πετρέλαιο με ιλιγγιώδη ταχύτητα, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα μερίδια τους στις αγορές.
Οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου έχουν οδηγήσει σε απώλειες κερδών ή και σε ζημίες πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ακόμη και οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, έχουν διαμαρτυρηθεί για την υστέρηση των εσόδων τους από το πετρέλαιο.
Σε μια προσπάθεια να αυξηθούν οι τιμές, τα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) κατέληξαν τον Σεπτέμβριο σε μια προκαταρκτική συμφωνία να μπει όριο άντλησης στα επίπεδα των 32,5 έως 33 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.
Ο στόχος είναι να οριστικοποιηθεί και να επικυρωθεί η συμφωνία κατά την επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ στις 30 Νοεμβρίου.
Παρατηρητές της αγοράς ωστόσο έχουν προειδοποιήσει, ότι ακόμη και αν επιτευχθεί η συμφωνία, η εφαρμογή των ποσοστώσεων παραγωγής θα είναι στην καλύτερη περίπτωση σαθρή, καθώς η παραβίαση του ορίου από κάποια χώρα δεν έχει καμία επίπτωση.
Ακόμη επισημαίνου, πως ακόμη και σήμερα η παραγωγή των μελών του ΟΠΕΚ είναι αναντίστοιχη μεταξύ αυτής που δηλώνουν και αυτής που έχουν πραγματικά.
έχουν μια ανομοιογενής ρεκόρ παραγωγής πέρα από τα όρια τους και δεν είναι πάντα επικείμενη σχετικά με τα επίπεδα παραγωγής τους.
Ο αυξανόμενος σκεπτικισμός που επικρατεί στις αγορές, έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής την τελευταία εβδομάδα τις τιμές του πετρελαίου σε πτώση άνω του 8%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης