Η DBRS υποβάθμισε σε «ΒΒΒ+» από «Α-» την Ιταλία

Η DBRS υποβάθμισε σε «ΒΒΒ+» από «Α-» την Ιταλία
Η αβεβαιότητα για την συνέχιση ων μεταρρυθμίσεων και η αδυναμία του τραπεζικού συστήματος έκριναν την αξιολόγηση
Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιταλίας σε BBB (high) από A (low) προχώρησε σήμερα, Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, ο διεθνής οίκος αξιολογήσεων DBRS.
Σύμφωνα με τον DBRS, η απόφαση για υποβάθμιση αντικατοπτρίζει έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως η αβεβαιότητα για το αν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να υποστηριχθούν πολιτικά, αλλά και η συνεχιζόμενη αδυναμία του τραπεζικού συστήματος, εν μέσω περιόδου εύθραυστης ανάπτυξης.
Ο DBRS θεωρεί ότι, μετά το δημοψήφισμα, στο οποίο ο ιταλικός λαός απέρριψε τις συνταγματικές αλλαγές που θα μπορούσαν να προσφέρουν κυβερνητική σταθερότητα, και την επακόλουθη παραίτηση του πρωθυπουργού Matteo Renzi, η νέα κυβέρνηση έχει λιγότερα περιθώρια για πρόσθετα μέτρα, κάτι που, ως αποτέλεσμα, περιορίζει τις οικονομικές προοπτικές για τη χώρα.
Επιπλέον, παρά τα πρόσφατα σχέδια για στήριξη των τραπεζών, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) παραμένει πολύ υψηλό, επηρεάζοντας την ικανότητα του τραπεζικού τομέα να λειτουργεί ως ενδιάμεσος χρηματοπιστωτικός οργανισμός για τη στήριξη της οικονομίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η χαμηλή ανάπτυξη έχει οδηγήσει σε παρατεταμένη καθυστέρηση στη μείωση του πολύ υψηλού δείκτη δημόσιου χρέους, αφήνοντας τη χώρα περισσότερο εκτεθειμένη σε δυσμενείς διαταραχές, τονίζει ο οίκος.

Τι σημαίνει η υποβάθμιση της Ιταλίας από τον DBRS

Η υποβάθμιση της Ιταλίας από τον οίκο DBRS θα έχει ως αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση του κόστους δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τις προβληματικές ιταλικές τράπεζες.
Ειδικότερα, η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει την έκπτωση στα ομόλογα που χρησιμοποιούνται ως εγγυήσεις, κάτι που θα αυξήσει άμεσα τα κόστη για τις ιταλικές τράπεζες που δανείζονται από το ευρωσύστημα.
Να σημειωθεί πως μπορεί ο καναδικός DBRS να συνιστά έναν μικρότερο οίκο σε σχέση με τους τρεις ισχυρούς (S&P, Fitch, Moοdy's), ωστόσο οι αξιολογήσεις του χρήζουν πλέον αυξημένης προσοχής.
Υπενθυμίζεται άλλωστε πως επί ευρωπαϊκού εδάφους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λαμβάνει υπόψη τις αξιολογήσεις του DBRS, κατά τη διαδικασία καθορισμού των όρων και των κριτηρίων για την αποδοχή εγγυήσεων (collaterals).
Ο καναδικός οίκος ανέβαλε στις αρχές του Νοεμβρίου την επαναξιολόγηση της Ιταλίας για μετά το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Οι Ιταλοί απέρριψαν τις προτεινόμενες αλλαγές, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του πρωθυπουργού Matteo Renzi και την ανάληψη πρωθυπουργικών καθηκόντων από τον Paolo Gentiloni.

Πηγή:www.bankingnews.gr  
www.worldenergynews.gr

panagiotis