Ισχυρές τεχνολογικές πιέσεις στη Wall Street, στο -1,3% o Dow - Βαριές απώλειες στην Ευρώπη

Ισχυρές τεχνολογικές πιέσεις στη Wall Street, στο -1,3% o Dow - Βαριές απώλειες στην Ευρώπη

H ιταλική κυβέρνηση οδεύει προς μετωπική σύγκρουση με τις Βρυξέλλες

Ισχυρές πιέσεις δέχεται σήμερα (10/10/2018) η Wall Street, με τις τεχνολογικές μετοχές να «βουλιάζουν», καθώς οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για την άνοδο στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, με εκείνη του 10ετούς να βρίσκεται κοντά σε υψηλά 7ετίας.
Περί τις 17:45, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 1,1% στις 26.151 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 1% στις 2.851 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 1,5% χαμηλότερα, στις 7.619 μονάδες.
Ισχυρές πιέσεις στον Nasdaq ασκούν οι τεχνολογικές μετοχές «FAANG», με το Facebook να σημειώνει πτώση 1,4%, την Amazon να καταγράφει «βουτιά» 2,4%, την Apple να υποχωρεί κατά 1,5%, τη Netflix να βουλιάζει κατά 3,2% και την Alphabet -μητρική της Google- να διαπραγμετεύται με πτώση 2%.
Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ σημειώνει άνοδο 1,2 μονάδων βάσης, στο 3,22%, μια «ανάσα» από το υψηλότερο επίπεδο από το 2011 του 3,25%, ενώ η απόδοση του 2ετούς ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, σημειώνοντας άνοδο στο 2,89%.


Στη σημερινή άνοδο των αποδόσεων συμβάλλουν ορισμένα νέα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική οικονομία.
Ειδικότερα, σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ σημείωσαν αύξηση τον Σεπτέμβριο του 2018, ανακάμπτοντας από την απροσδόκητη πτώση που σημείωσαν τον Αύγουστο, που ήταν η πρώτη πτώση σε διάστημα 1,5 έτους.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,2% τον Σεπτέμβριο, σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις των οικονομολόγων.
Στους δώδεκα μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 2,6%, ελαφρώς κάτω των εκτιμήσεων.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ο δείκτης να αυξηθεί κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και κατά 2,8% σε ετήσια.
Ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού -που εξαιρεί τις τιμές των τροφίμων, της ενέργειας και τις υπηρεσίες εμπορίου- ενισχύθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιανουάριο, έναντι αύξησης 0,1% του Αυγούστου.
Σε ετήσια βάση, ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 2,9%, όσο και τον Αύγουστο.
Η άνοδος των αποδόσεων ωθεί υψηλότερα τις μετοχές των τραπεζών, με τη Citigroup να ενισχύεται κατά 0,7%, την Bank of America να σημειώνει άνοδο 0,3% και τη Wells Fargo να καταγράφει κέρδη 0,8%.
Τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία συμβάλλουν και στην αύξηση των προσδοκιών για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Ο πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης, John Williams, διατύπωσε σήμερα τη θέση ότι οι θετικές προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας απαιτούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.
Ο Williams δήλωσε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα «έχει επιτύχει τους διπλούς στόχους της όσον αφορά τη μέγιστη απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών όπως δεν είχε κάνει ποτέ», προσθέτοντας παράλληλα ότι «η οικονομία των ΗΠΑ τα πηγαίνει πολύ καλά».
Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις του προέδρου της Fed Νέας Υόρκης βρίσκονται σε κοινή γραμμή με τις πρόσφατες δηλώσεις των υπολοίπων αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, οι οποίοι εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την οικονομία, καθώς και τη διάθεση που υπάρχει για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.
Εν τω μεταξύ, τα «βλέμματα» όλων στρέφονται στην περίοδο δημοσίευσης εταιρικών αποτελεσμάτων για το γ’ τρίμηνο του 2018, με τις τράπεζες Citigroup, J.P. Morgan Chase και Wells Fargo να αναμένεται να ανακοινώσουν αυτή την εβδομάδα.
Σύμφωνα με δεδομένα της FactSet, τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 αναμένεται να καταγράψουν αύξηση 19% για το γ’ τρίμηνο.
Σημειώνεται ότι στα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους, τα εταιρικά κέρδη του S&P 500 αυξήθηκαν κατά 25%.

Ισχυρές πιέσεις στις ευρωαγορές

Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται, εν τω μεταξύ, και στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ιταλία και στις αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ, ενώ υπό πίεση βρίσκονται οι κλάδοι τεχνολογίας και εξόρυξης.
H ιταλική κυβέρνηση οδεύει προς μετωπική σύγκρουση με τις Βρυξέλλες, καθώς παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της για τον προϋπολογισμό και τον στόχο του ελλείμματος για το 2019, ενώ παράλληλα επιχειρεί να κατευνάσει την ανησυχία των αγορών.
O Matteo Salvini εμφανίστηκε βέβαιος ότι το spread δεν θα ξεπεράσει τις 400 μονάδες βάσης, ενώ κάλεσε τους Ιταλούς πολίτες να αγοράσουν ιταλικά ομόλογα, σε μια προσπάθεια στήριξης της αγοράς.
Την ίδια ώρα, στο παιχνίδι μπαίνουν και οι οίκοι αξιολόγησης, με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Moody's Analytics να προειδοποιεί με υποβάθμιση.
Περί τις 17:45, ο FTSE MIΒ στο Μιλάνο υποχωρεί κατά 1,1% στις 19.855 μονάδες.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει πτώση 1,9% στις 11.750 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο καταγράφει απώλειες 1% στις 7.165 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι διαπραγματεύεται στις 5.224 μονάδες με πτώση 1,8%.
Η γερμανική κυβέρνηση προέβη σήμερα σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη, στο 1,8% (από 2,3%) για το 2018 και στο 1,8% (από 2,1%) για το 2019.
Ως βασικό κίνδυνο για τη γερμανική οικονομία, η κυβέρνηση επικαλέστηκε την περαιτέρω κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης, που θα μπορούσε να βλάψει τις γερμανικές εξαγωγές, ενώ περαιτέρω κίνδυνοι προέρχονται από το Brexit και τις αναδυόμενες αγορές.
Παρ' όλα αυτά, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων ανακάμπτουν περαιτέρω σήμερα, με το επιτόκιο του 10ετούς να σημειώνει πτώση 2 μονάδων βάσης στο 3,51%.


Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 7 μ.β. στο 1,64% από 1,721% χθες.
Τις εντονότερες πιέσεις δέχονται οι κλάδοι αυτοκινήτων και πρώτων υλών, εν μέσω των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και την άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.
Πιέσεις δέχεται και ο ευρωπαϊκός κλάδος πολυτελών αγαθών, καθώς η Morgan Stanley τον υποβάθμισε σε «underweight».
Η μετοχή της LVMH υποχωρεί κατά 7,7%, η Christian Dior καταγράφει απώλειες 6% και η Kering «βουλιάζει» κατά 8,9%.www.worldenergynews.gr


Eleni Α