Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Fed: Στο 1,75%-2% αυξήθηκαν τα επιτόκια του δολαρίου - Δύο ακόμη αυξήσεις το 2018

tags :
Fed: Στο 1,75%-2% αυξήθηκαν τα επιτόκια του δολαρίου - Δύο ακόμη αυξήσεις το 2018

Η Fed συσφίγγει ακόμη περισσότερο τη νομισματική πολιτική, προαναγγέλλει δύο επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων το 2018

Την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος 1,75%-2%, αποφάσισε η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (Federal Open Market Committee, FOMC) της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed) των Ηνωμένων Πολιτειών, έπειτα από διήμερο συνεδρίαση, μία κίνηση που, ωστόσο, είχε προεξοφληθεί από την πλειοψηφία των επενδυτών.
Η απόφαση λήφθηκε ομόφωνα από τη μέση της Επιτροπής.
Στη σχετική της ανακοίνωση, η Τράπεζα προαναγγέλλει περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής άμεσα, κάνοντας λόγο για δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων εντός του τρέχοντος έτους.
Η Τράπεζα σημειώνει ότι η νομισματική πολιτική συνεχίζει να «διευκολύνει» τις οικονομικές συνθήκες, ενώ τα μέλη δεν μετέβαλαν τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, σε σύγκριση με την προηγούμενη συνεδρίαση.
«Περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων θα είναι σύμφωνες με τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, την ισχυρή αγορά εργασίας και τα επίπεδα πληθωρισμού γύρω από τον στόχο του 2%«, επισημαίνεται.
Σε ό,τι αφορά στις επιδόσεις της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, αυξήθηκαν σε σύγκριση με τις αντίστοιχες της συνεδρίασης του Μαρτίου 2018, με την ανάπτυξη για τα έτη 2018, 2019 και 2020 να αναμένεται σε 2,8%, 2,4% και 2%, αντίστοιχα.
Σχετικά με την ανεργία, αναμένεται περαιτέρω, ελαφρά υποχώρηση σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, στο 3,6% το 2020.
Η αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) αναμένεται να σταθεροποιηθεί σε 2%-2,1%, για την τριετία.
Οι εκτιμήσεις της Fed για την αμερικανική οικονομία:



Powell: Ισχυρή η οικονομία των ΗΠΑ – Βλαπτική μία ταχεία νομισματική σύσφιξη

Για ισχυρή οικονομία και αγορά εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες έκανε λόγο ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, στον απόηχο της συνεδρίασης της απόφασης από πλευράς Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (Federal Open Market Committee, FOMC) για αύξηση των επιτοκίων στο εύρος 1,75%-2%, δεύτερη αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης εντός του τρέχοντος έτους.
Ο κ. Powell διαβεβαίωσε ότι η συρρίκνωση του υπέρογκου ισολογισμού της Τράπεζας, απόρροια των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, «εξελίσσεται ομαλά», ενώ, σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό, εκτίμησε ότι η «μάχη» δεν έχει κερδηθεί ακόμη, καθώς η πρόσφατα αύξηση πάνω από τον στόχο του 2% οφείλεται στο «ράλι» των τιμών πετρελαίου.
Ο ανώτατος τραπεζίτης, μετά τη δεύτερη συνεδρίαση κατά την οποία βρίσκεται στο «τιμόνι» της Fed, σχολίασε ότι μία «ταχεία» ή, σε αντίθετο κλίμα, μία «πολύ αργή» ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής ενδέχεται να βλάψει την αμερικανική οικονομία.
Σε ό,τι αφορά στο επίπεδο επιτοκίων της Τράπεζας, εκτίμησε ότι η «ουδετερότητα» θα επέλθει ίσως και από τον επόμενο χρόνο, χωρίς να αποσαφηνίσει το ακριβές εύρος.
Ο κ. Powell αναφέρθηκε, επίσης, και στη δημοσιονομική ώθηση της Ουάσιγκτον, αναμένοντας θετικό αντίκτυπο στην εγχώρια οικονομία, ενώ, σχετικά με τις εμπορικές εντάσεις, δεν εξέφερε σαφή άποψη.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης