Iταλία: Στο +1,8% ο FTSE MIB - Επιτόκιο 3% στη δημοπρασία του 10ετούς, στο 1,88% το 2ετές

Iταλία: Στο +1,8% ο FTSE MIB - Επιτόκιο 3% στη δημοπρασία του 10ετούς, στο 1,88% το 2ετές


Αποκλιμακώνεται η πίεση στα ιταλικά ομόλογα

 

(upd) Προσπάθεια ανάκαμψης από το χθεσινό sell off καταγράφουν σήμερα (30/5/2018) μετοχές και ομόλογα στο Μιλάνο, με την Ιταλία να οδεύει σε νέες εκλογές, καθώς ο γραμματέας της Λέγκας του Βορρά, Matteo Salvini, δείχνει να «καίει» το σενάριο της συγκυβέρνησης με το Κίνημα των 5 Αστέρων.
Περί τις 18:00, ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 1,9% στις 21.761 μονάδες.
Παράλληλα αποκλιμακώνεται η πίεση στα ιταλικά ομόλογα.
Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχωρεί στο 3,02%, μετά το υψηλό 4 ετών του 3,38% που «άγγιξε» χθες, ενώ του 2ετούς διαμορφώνεται στο 1,88%, έχοντας ανέλθει χθες στα υψηλότερα επίπεδα από το 2012.


Νωρίτερα:

 

Ανακάμπτουν οι μετοχές και τα ομόλογα στο Μιλάνο μετά το χθεσινό sell off, με την Ιταλία να οδεύει είτε σε νέα κυβέρνηση Λέγκας - Πέντε Αστέρων, είτε σε νέες εκλογές τον Ιούλιο.
Το 3% άγγιξε το επιτόκιο 10ετών ομολόγων στη σημερινή δημοπρασία, από 1,7% στην προηγούμενη - Άλμα στο 2,32% στο 5ετές, από 0,56%
Το ποσό των 5,57 δισ. ευρώ μέσω 10ετών ομολόγων, άντλησε σήμερα η ιταλική κυβέρνηση, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3%, έναντι 1,7% στην προηγούμενη.
Ο δείκτης κάλυψης ανήλθε στο 1,48, από 1,39 στην προηγούμενη, ενώ το ιταλικό δημόσιο είχε στόχο να αντλήσει 3,75-6,0 δισ. ευρώ.
Η απόδοση του 3% στο κόστος δανεισμού της Ιταλίας αποτελεί υψηλό 4ετίας, με τη χώρα να δείχνει ότι έχει προκαλέσει την επιφυλακτικότητα των ξένων κυρίως επενδυτών, εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας.
Βέβαια, η κίνηση του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει τελικώς στην έκδοση του ομολόγου με την κινητοποίηση των ιταλικών κυρίως τραπεζών, ήταν στην προσπάθεια να δοθεί ένα μήνυμα ότι αφενός μεν έχει την στήριξη των εγχώριων θεσμικών και αφετέρου ότι δεν έχει διαταραχθεί η κανονικότητα στη χώρα.
Παράλληλα, η ιταλική κυβέρνηση μέσω 5ετούς ομολόγου άντλησε 1,75 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να εκτοξεύεται στο 2,32%, από 0,56% στην προηγούμενη δημοπρασία.
Ο δείκτης κάλυψης διαμορφώθηκε στο 1,53.
Τέλος, μέσω 7ετούς ομολόγου άντλησε 2 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2%.
Ιστορικά, το κρατικό ομόλογο της Ιταλίας έφθασε στο ιστορικό υψηλό του 14,20% τον Οκτώβριο του 1992 και σε ιστορικό ρεκόρ του 1,05% τον Αύγουστο του 2016.

To χρηματιστήριο σε ρημπάουντ

(upd) Προσπάθεια ανάκαμψης από το χθεσινό sell off καταγράφουν σήμερα (30/5/2018) μετοχές και ομόλογα στο Μιλάνο, με την Ιταλία να δείχνει να οδεύει σε νέες εκλογές, καθώς ο γραμματέας της Λέγκας του Βορρά, Matteo Salvini, «καίει» το σενάριο της συγκυβέρνησης με το Κίνημα των 5 Αστέρων.
Περί τις 14:15, ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 2,3% στις 21.843 μονάδες. 
Παράλληλα αποκλιμακώνεται η πίεση στα ιταλικά ομόλογα.
Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχωρεί στο 2,87%, μετά το υψηλό 4 ετών του 3,38% που «άγγιξε» χθες, ενώ του 2ετούς διαμορφώνεται στο 1,65%, έχοντας ανέλθει χθες στα υψηλότερα επίπεδα από το 2012.
Στο ταμπλό, ριμπάουντ καταγράφουν οι μετοχές των τραπεζών, μετά τις μεγάλες απώλειες στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις.
Η Intesa Sanpaolo ενισχύεται κατά 1,1%, η Banco Bpm σημειώνει άνοδο 1,2%, ενώ η Mediobanca καταγράφει κέρδη 3,8%.

Ο Salvini κάλεσε τον Πρόεδρο Sergio Mattarella να ορίσει ημερομηνία εκλογών, απορρίπτοντας ωστόσο το ενδεχόμενο της άμεσης προσφυγής στις κάλπες τον Ιούλιο.
Άμεση ήταν η απάντηση του επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, Luigi di Maio, ο οποίος ξεκαθάρισε στον Salvini ότι αυτή τη στιγμή μόνο δύο δρόμοι υπάρχουν για την Ιταλία, είτε να σχηματιστεί κυβέρνηση υπό τον Giuseppe Conte είτε να πάει άμεσα η χώρα σε εκλογές.
Από την πλευρά του, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Carlo Cottarelli, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι υπάρχουν πιθανότητες για μια πολιτική κυβέρνηση, τονίζοντας, κατόπιν επαφής που είχε με τον πρόεδρο Sergio Mattarella, πως περιμένει εξελίξεις.
Υποτονικό είναι το κλίμα στα υπόλοιπα χρτηματιστήρια της Ευρώπης.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύεται κατά 0,4% στις 12.712 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύεται κατά 0,2% στις 7.646 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κινείται κατά 0,5% χαμηλότερα, στις 5.415 μονάδες.
Στη Μαδρίτη, ο IBEX 35 ενισχύεται οριακά κατά 0,6% στις 9.577 μονάδες, καθώς ξεκινά σήμερα η συζήτηση στο ισπανικό κοινοβούλιο για την πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού Mariano Rajoy, η οποία θα κορυφωθεί μεθαύριο Παρασκευή με την κρίσιμη ψηφοφορία.
Εμμένοντας στην αρχική τους θέση, οι Ciudadanos ανέφεραν σήμερα ότι δεν θα στηρίξουν την πρόταση μομφής κατά του Rajoy, καθώς δεν επιθυμούν να διευκολύνουν την άνοδο των Σοσιαλιστών στην εξουσία.
Χωρίς την στήριξη των Ciudadanos, η πρόταση μομφής θα απορριφθεί, ωστόσο δεν αποκλείεται το κόμμα του Albert Rivier να καταθέσει δική του πρόταση, με ανεξάρτητο υποψήφιο πρωθυπουργό και στόχο την προσφυγή στις κάλπες.
Ο Rajoy επανέλαβε σήμερα από το βήμα του κοινοβουλίου ότι σκοπεύει να ολοκληρώσει την 4ετή θητεία τους και δεν προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Ωστόσο σύμφωνα με τους αναλυτές, ακόμη και αν απορριφθεί η πρόταση μομφής, οι πρόωρες εκλογές είναι το επικρατέστερο σενάριο και για την Ισπανία.

Πηγή:www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr