Χρηματιστήριο & Αγορές

Sell off σε ιταλικά ομόλογα και τράπεζες εν όψει νέων εκλογών στην Ιταλία

Sell off σε ιταλικά ομόλογα και τράπεζες εν όψει νέων εκλογών στην Ιταλία

Συνεχίζεται το sell off στα ιταλικά ομόλογα και τις μετοχές, εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας στην Ιταλία, καθώς η χώρα οδεύει σε νέες εκλογές το φθινόπωρο.
Ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί 2% στις 21.503 μονάδες.
Οι ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν την αναστολή διαπραγμάτευσης της ιταλικής τράπεζας UBI Banca, η οποία άνοιξε με «βουτιά» 5%.
Οι μετοχές των τραπεζών καταγράφουν μεγάλη πτώση, με την Intesa Sanpaolo να υποχωρεί 4,4%, την Banco Bmp στο -3,4%, τη Unicredit στο -4%. Απώλειες 3,4% καταγράφει η μετοχή της Monte dei Paschi.




Πτώση 2% καταγράφει και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη, στις 9.577 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει πτώση 1,14% στις 12.714 μονάδες.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο καταγράφει απώλειες 0,9% στις 7.661 μονάδες.
Στο Παρίσι ο CAC 40 διαπραγματεύεται στις 5.433 μονάδες με πτώση 1,4%.

Στο 1,9% εκτινάχθηκε το 2ετές ομόλογο της Ιταλίας - Στο 2,9% η απόδοση του 10ετούς

Χάος επικρατεί και σήμερα στην αγορά ομολόγων της Ιταλίας, με την απόδοση του 2ετούς ομολόγου να εκτινάσσεται πάνω από το 1% για πρώτη φορά από το 2014.
Η απόδοση του 2ετούς έφτασε το 1,937% ενώ περί τις 10:15 διαπραγματευόταν στο 1,6%.
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου κατέγραψε νέο υψηλό στο 2,928% ενώ αυτή την ώρα διαπραγματεύεται στο 2,85%.
Η αγορά δέχεται ισχυρό πλήγμα, καθώς η Ιταλία οδεύει σε νέες εκλογές μετά το βέτο του προέδρου Mattarella στον Paola Savona, τον οποίο πρότειναν Λέγκα του Βορρά και Κίνημα Πέντε Αστέρων για τη θέση του υπουργού Οικονομικών.
Ο Carlo Cottarelli μπορεί μόλις χθες να πήρε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο Sergio Mattarella και να κινείται με γοργούς ρυθμούς για την επιλογή των προσώπων που θα προτείνει ως υπουργούς για την κυβέρνηση του αλλά είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα καταφέρει να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.
Ήδη το Κίνημα των 5 Αστέρων, η Λέγκα του Βορρά και η Forza Italia του Berlusconi, οι οποίες έχουν και την πλειοψηφία σε Βουλή και Γερουσία, έχουν διαμηνύσει με ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο πως δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Cottarelli.
Κάτι που σημαίνει πως εάν δεν υπάρξουν εκπλήξεις, η Ιταλία θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές στις αρχές του φθινοπώρου, κάπου μεταξύ της 9ης Σεπτεμβρίου και της 7ης Οκτωβρίου.
Άλλωστε το είπε ξεκάθαρα και ο ίδιος ο Cottarelli.
Η εντολή που έλαβε από τον Mattarella είναι να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές.
Αν πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης, οι εκλογές θα γίνουν στις αρχές του 2019 και αφού θα έχει εγκριθεί και ο προϋπολογισμός, εάν δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, η Ιταλία θα πάει σε εκλογές μετά τον Αύγουστο.
Και αν το τοπίο σχετικά με τις άμεσες πολιτικές εξελίξεις φαίνεται πλέον να έχει ξεκαθαρίσει και να είναι σαφής ο βραχυπρόθεσμος ορίζοντας των πολιτικών γεγονότων, η συζήτηση επιστρέφει και πάλι σε καθαρά πολιτικά ζητήματα.
Και συγκεκριμένα στις πολιτικές ισορροπίες, με το μεγαλύτερο ερώτημα να είναι αν τελικά το Κίνημα των 5 Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά θα ενώσουν δυνάμεις και θα κατέβουν μαζί στις επόμενες εκλογές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης