Το πολεμικό κλίμα φρέναρε τις αγορές - Με οριακά κέρδη 0,15% έκλεισε η Wall Street

Το πολεμικό κλίμα φρέναρε τις αγορές - Με οριακά κέρδη 0,15% έκλεισε η Wall Street
Οι αμερικανικοί δείκτες κατέγραφαν νωρίτερα άνοδο άνω του 1,5%, καθώς είχαν βρει στήριξη σε ένα μίνι ράλι στον τεχνολογικό κλάδο, το οποίο, ωστόσο, αργότερα «ξεφούσκωσε».
 (upd) Με οριακή άνοδο έκλεισε σήμερα (9/4/2018) η Wall Street, καθώς αξιωματούχοι της κυβέρνησης Trump εξέφρασαν την αισιοδοξία ότι η εμπορική διαμάχη με την Κίνα θα μπορούσε να επιλυθεί μέσω του διαλόγου, με τους δείκτες να περιορίζουν, ωστόσο, τα ισχυρά κέρδη που κατέγραφαν νωρίτερα, καθώς «ξεφούσκωσε» ένα ράλι στον τεχνολογικό κλάδο.
Έτσι, ο Dow Jones Industrial average έκλεισε κατά 0,19% υψηλότερα, στις 23.979,10 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,33% στις 2.613,16 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,51%, στις 6.950,34 μονάδες.
Οι αμερικανικοί δείκτες κατέγραφαν νωρίτερα άνοδο άνω του 1,5%, καθώς είχαν βρει στήριξη σε ένα μίνι ράλι στον τεχνολογικό κλάδο, το οποίο, ωστόσο, αργότερα «ξεφούσκωσε».
Ενδεικτικά, η μετοχή της Amazon ενισχύθηκε ενδοσυνεδριακά έως και 2,3%, ωστόσο αργότερα έχασε το σύνολο σχεδόν των κερδών της, τερματίζοντας με άνοδο μόλις 0,1%.
Παρομοίως, η μετοχή του Facebook ενισχύθηκε μόνο κατά 0,5% και της Alphabet κατά 0,8%, ενώ η Boeing τερμάτισε με απώλειες 1,1%, έχοντας προηγουμένως ενισχυθεί έως και 2,7%.
Εν τω μεταξύ, το κλίμα επηρέασε αρνητικά και ένα δημοσίευμα των «New York Times», που ανέφερε ότι το FBI έκανε επιδρομή στο γραφείο του Michael Cohen, προσωπικού δικηγόρου του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump.
Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Monsanto σημείωσε άνοδο 6,2%, στον απόηχο δημοσιεύματος της «Wall Street Journal» που ανέφερε ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ενέκρινε την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας σπόρων από τη γερμανική εταιρεία Bayer AG, έναντι του ποσού των 62,5 δισ. δολ., καθώς οι δύο εταιρείες δήλωσαν ότι θα πουλήσουν πρόσθετα περιουσιακά στοιχεία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται πηγές με γνώση της υπόθεσης, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει καταλήξει σε καταρχήν συμφωνία με τις δύο εταιρείες.
Εν τω μεταξύ, τα «βλέμματα» των επενδυτών στρέφονται στα εταιρικά κέρδη, καθώς αυτή την εβδομάδα αναμένεται τα αποτελέσματα α’ τριμήνου 2018 από μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, όπως η JPMorgan Chase, η Citigroup και η Wells Fargo.
Οι επενδυτές εκτιμούν πως οι πρόσφατες φορολογικές περικοπές θα βοηθήσουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις να εμφανίσουν τη μεγαλύτερη αύξηση τριμηνιαίων κερδών των τελευταίων επτά ετών.
Οι διεθνείς αγορές βρέθηκαν υπό πίεση την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι ΗΠΑ και η Κίνα προχώρησαν σε εκατέρωθεν απειλές για την επιβολή εμπορικών δασμών πολλών δισεκατομμυρίων.
Οι επενδυτές φοβούνται ότι προστατευτικά μέτρα θα μπορούσαν να πλήξουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν την Παρασκευή (6/4) κατά 2%, με τον Dow Jones να καταγράφει απώλειες 572 μονάδων ή 2,3%.
Νέα αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Donald Trump για επιβολή νέων δασμών ύψους 100 δισ. δολαρίων ενάντια στην Κίνα και η άμεση απάντηση του Πεκίνου ότι θα «ανταποκριθεί άμεσα» με τον ίδιο τρόπο εάν ο Trump πραγματοποιήσει την απειλή του.
Χαμηλότερα από τον μέσο όρο 200 ημερών βρέθηκε ενδοσυνεδριακά ο S&P 500, με τον δείκτη - βαρόμετρο της αμερικανικής αγοράς να αποδυναμώνεται εν τέλει κατά 2,1%, ενώ ο Nasdaq έκλεισε κατά 2,28% χαμηλότερα.
Ωστόσο, ο Larry Kudlow, ο νέος επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου (NEC) των ΗΠΑ, δήλωσε σε συνέντευξή του το σαββατοκύριακο ότι η τρέχουσα διαμάχη μπορεί να αποδειχτεί «καλοήθης».
Ο ίδιος ο Trump εμφανίστηκε κατευναστικός το σαββατοκύριακο, αναφέροντας με μήνυμά του στο «Twitter» πως η Κίνα θα καταργήσει τους εμπορικούς φραγμούς της και ότι οι δύο χώρες θα καταλήξουν σε συμφωνία για την πνευματική ιδιοκτησία.
Σημείωσε, πως με «τον πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping θα είναι πάντοτε φίλοι παρά τις διαφωνίες τους».
«Η Κίνα θα άρει τα εμπορικά εμπόδια.
Οι δασμοί θα διέπονται από αμοιβαιότητα και θα επιτευχθεί συμφωνία για την πνευματική ιδιοκτησία.
Λαμπρό το μέλλον και για τις δύο χώρες!», έγραψε ο αμερικανός πρόεδρος.
Παράλληλα, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, δήλωσε την Κυριακή ότι δεν «βλέπει» έναν εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα.
Εν τω μεταξύ, στήριξη στις αμερικανικές μετοχές προσέφερε και το θετικό κλίμα στο γεωπολιτικό πεδίο, με ξένα δημοσιεύματα να αναφέρουν πως η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη να συζητήσει με τις ΗΠΑ πρόγραμμα αποπυρηνικοποίησης, ενόψει της συνάντησης του Trump με τον βορειοκορεάτη ηγέτη, Kim Jong Un, στα τέλη Μαΐου.
Σύμφωνα με το «Reuters», Αμερικανοί και Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι έχουν πραγματοποιήσει έναν μαραθώνιο μυστικών επαφών πρόσφατα, με τα πρώτα αποτελέσματα να αναμένονται θετικά για την πρόθεση της Πιονγκγιάνγκ να αρχίσει ένα πρόγραμμα αποποινικοποίησης.
Το ελληνικό ETF GREK ενισχύθηκε κατά 1,33%, στα 9,92 δολ.

Οριακές μεταβολές στις ευρωαγορές

Εν τω μεταξύ, με οριακά κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 1,3% υψηλότερα, στις 375,30 μονάδες, με τους κλάδους να τερματίζουν με μεικτά πρόσημα.
Τα κυριότερα χρηματιστήρια γύρισαν προς στιγμήν σε αρνητικό έδαφος, ωστόσο κατάφεραν να τερματίσουν με θετικό πρόσημο.
Έτσι, ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε άνοδο 0,17% στις 12.261,75 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε κατά 0,10% στις 5.263,39 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε κατά 0,15% υψηλότερα, στις 7.194,75 μονάδες.
Τα κέρδη στις γερμανικές μετοχές παρέμειναν περιορισμένα μετά τα στοιχεία για τις εξαγωγές της χώρας, που έδειξαν μια σημαντική πτώση για τον Φεβρουάριο του 2018, σε μια ένδειξη ότι η ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης έχει απολέσει περαιτέρω τη δυναμική της.
Ειδικότερα, οι εξαγωγές της χώρας υποχώρησαν κατά 3,2% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, καταγράφοντας πτώση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 1,3%.
Ως εκ τούτου, το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας περιορίστηκε στα 19,2 δισ. ευρώ, από 21,5 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, με τα στοιχεία να κρίνονται κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ελαφρά υποχώρηση στα 21 δισ. ευρώ
Τα παραπάνω στοιχεία ήρθαν στον απόηχο μίας σειράς οικονομικών αποτελεσμάτων κατά μήκος της Ευρωζώνης, υποδεικνύοντας ότι αν και η ανάπτυξη θα συνεχιστεί και το 2018, δεν θα είναι τόσο δυνατή όσο το προηγούμενο έτος.
Η τεχνολογία ήταν ο κλάδος με τις καλύτερες επιδόσεις, τερματίζοντας με άνοδο 0,67%, ενώ οι πρώτες ύλες σημείωσαν απώλειες 0,9%, δεχόμενες πιέσεις κυρίως από τη ρωσική εταιρεία εξόρυξης Polymetal, που «βούλιαξε» κατά 18,3%.
Οι ρωσικές μετοχές δέχτηκαν σήμερα ευρείες πιέσεις, στον απόηχο των κυρώσεων που επέβαλαν την Παρασκευή (6/4) οι ΗΠΑ σε επτά Ρώσους ολιγάρχες, οι οποίοι κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν τις προσπάθειες του προέδρου Vladimir Putinν να υπονομεύει τις δυτικές δημοκρατίες.
Ο ρωσικός δείκτης αναφοράς Moex έκλεισε με απώλειες 8,34%, στις 2.090,88 μονάδες, ενώ νωρίτερα είχε σημειώσει «βουτιά» έως 9%.
Ο δείκτης RTSI, ο οποίος αποτιμάται σε δολάρια ΗΠΑ, υποχώρησε κατά 11,44%.


Εν τω μεταξύ, οι τραπεζικές μετοχές περιόρισαν τα κέρδη που κατέγραφαν από νωρίς, κλείνοντας στο +0,3%, στον απόηχο της αντικατάστασης του διευθύνοντος συμβούλου της Deutsche Bank (+1,2%).
Ο Christian Sewing αναμένεται να βρεθεί στο «τιμόνι» της μεγαλύτερης τράπεζες της Γερμανίας, αντικαθιστώντας τον John Cryan.
Πλέον, οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα τους στην ομιλία που θα πραγματοποιήσει ο κινέζος πρόεδρος Xi Jinping αργότερα εντός της εβδομάδας, αναζητώντας περαιτέρω πληροφορίες για τους εμπορικούς περιορισμούς μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον.
Πηγή: Bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

panagiotis