Χρηματιστήριο & Αγορές

Το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου "κλονίζει" τις αγορές ενέργειας

Το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου
Πολλά hedge funds έχουν ανοίξει μια απίστευτα διογκωμένη θέση στα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης πετρελαίου στοιχηματίζοντας σε άνοδο των τιμών του μαύρου χρυσού
Οι φόβοι του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου αυξάνονται και πάλι.
Αυτά είναι κακά νέα για τις τιμές του πετρελαίου.
Οι τιμές του πετρελαίου εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τα σενάρια ζήτησης για το 2018.
"Οι τελευταίες μας προβλέψεις δείχνουν ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου/ημέρα το 2018¨ αναφέρει σε report της η WoodMac.
Ένας εμπορικός πόλεμος θα ανατρέψει αυτήν την πρόβλεψη.
«Τα αντίποινα από την Κίνα στους δασμούς των ΗΠΑ απασχολούν τις αγορές ενέργειας», αναφέρει σε έκθεσή της η Scotiabank.
«Αν υπάρξει εμπορικός πόλεμος μεταξύ αυτών των χωρών και επηρεάζει την ανάπτυξη της ζήτησης από αναδυόμενες αγορές, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα».
Παράλληλα στους κινδύνους συμπεριλαμβάνεται και το γεγονός πως πολλά hedge funds έχουν ανοίξει μια απίστευτα διογκωμένη θέση στα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης πετρελαίου στοιχηματίζοντας σε άνοδο των τιμών του μαύρου χρυσού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα long ΣΜΕ στο πετρέλαιο Brent αυξήθηκαν στα 595.596 συμβόλαια  για την εβδομάδα που έληξε στις 27 Μαρτίου, σημειώνοντας αύξηση 34.388 από την προηγούμενη εβδομάδα.
Ενώ αυτό είναι ένα σημάδι εμπιστοσύνης στην πορεία της πετρελαϊκής αγοράς, εκθέτει επίσης τις τιμές του πετρελαίου σε μια διόρθωση εάν αλλάξουν τα δεδομένα.
Όπως σημειώνει το Reuters, η αναλογία των long θέσεων έναντι των short θέσεων στο πετρέλαιο έχει διαμορφωθεί στον αριθμό ρεκόρ που υπερβαίνει τ 12 προς 1.
Τα Hedge Funds στοιχηματίζουν όλα προς την ίδια κατεύθυνση.
«Αυτό καθιστά τις τιμές του πετρελαίου ευάλωτες σε αρνητικά νέα», αναφέρει η AxiTrader.
Παράλληλα τονίζει πως η είδηση ότι η Ρωσία αύξησε την παραγωγή πετρελαίου της τον Μάρτιο του 2018 ως παράδειγμα για κάτι που θα μπορούσε να ανατρέψει τα θετικά δεδομένα στην αγορά πετρελαίου κα να προκαλέσει selloff.
Πράγματι, όπως συνέβη επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια, κάθε φορά που οι επενδυτές αύξαναν σε υπερβολικό βαθμό τις long θέσεις τους στην προθεσμιακή αγορά πετρελαίου, τείνουν να σπεύδουν προς την άλλη κατεύθυνση στο πρώτο σημάδι ένδειξης κάποιου προβλήματος.
Στην πραγματικότητα, αυτό συνέβη στα τέλη Ιανουαρίου του 2018, όταν η τιμή του πετρελαίου Brent ξεπέρασε τα 70 δολάρια το βαρέλι.
Η άνοδος της χρηματοπιστωτικής μεταβλητότητας στις αρχές Φεβρουαρίου οδήγησε στην αποδυνάμωση των θέσεων και στην απότομη διακύμανση των τιμών του πετρελαίου.
Ο κίνδυνος για τις τιμές του πετρελαίου είναι ότι ένας πιθανός εμπορικός πόλεμος αντιπροσωπεύει μια τεράστια απειλή για το συναίσθημα της αγοράς.
Όλα αυτά έρχονται σε έντονη αντίθεση με την μακροπρόθεσμη προοπτική για την τιμή του πετρελαίου.
Τα αποθέματα πετρελαίου μειώνονται, ο ΟΠΕΚ σκοπεύει να διατηρήσει τις περικοπές στην παραγωγής το 2018 και το 2019, και πολλές γεωπολιτικές εκπλήξεις θα μπορούσαν να λάβουν χώρα και να αυξηθεί η ζήτηση.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολύ βάσιμοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβεί ένα ράλι στις τιμές του πετρελαίου μέσα στο 2018.
Ωστόσο, ένας εμπορικός πόλεμος αναδύεται ως η μεγαλύτερη απειλή.
Και στο άμεσο μέλλον, οτιδήποτε αναστατώσει το αισιόδοξο σενάριο θα μπορούσε να οδηγήσει σε διόρθωση των τιμών για το πετρέλαιο, δεδομένου όλου του αντικρουόμενου κερδοσκοπικού ενδιαφέροντος που θα μπορούσε να ανατραπεί...


Πηγή:www.bankngnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης