Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Ακάθεκτη η Wall Street - Το καλύτερο ξεκίνημα έτους από το 2006 για Dow Jones και Nasdaq

tags :
Ακάθεκτη η Wall Street - Το καλύτερο ξεκίνημα έτους από το 2006 για Dow Jones και Nasdaq
Ακάθεκτη η Wall Street - Το καλύτερο ξεκίνημα έτους από το 2006 για Dow Jones και Nasdaq
Ακάθεκτη συνεχίζει η Wall Street, με τους δείκτες Dow Jones και Nasdaq να σημειώνουν  το καλύτερο ξεκίνημα έτους από το 2006.
Οι αμερικανικές μετοχές ξεκίνησαν δυναμικά το 2018ς, με τους τρεις δείκτες να βρίσκονται σε τροχιά να καταγράψουν εβδομαδιαία κέρδη άνω του 1%.
Οι τρεις δείκτες ανήλθαν, παράλληλα, σε ιστορικά υψηλά, με τον Dow Jones να ξεπερνά χθες (4/1) για πρώτη φορά τις 25.000 μονάδες, ενώ οι S&P 500 και Nasdaq ξεπέρασαν για πρώτη φορά τις 2.700 και τις 7.000 μονάδες αντίστοιχα.
"Οι αποτιμήσεις  είναι σε υψηλά επίπεδα, αλλά οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι λόγω των φορολογικών περικοπών", δήλωσε ο John Serrapere, διευθυντής έρευνας στα Arrow Funds.
 Ο πρόεδρος Donald Trump υπέγραψε νομοσχέδιο τον περασμένο μήνα, ο οποίος μείωσε τον συντελεστή φόρου εταιρειών στο 21% από 35%.
Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2010 (οπότε και είχε φτάσει στο εντυπωσιακό 63,3%) διαμορφώθηκε το ποσοστό των «ταύρων» της Wall Street στην εβδομαδιαία έρευνα της AAII, αντικατοπτρίζοντας το άκρως θετικό κλίμα που επικρατεί στις αμερικανικές -και όχι μόνο- χρηματιστηριακές αγορές.




Ειδικότερα, για την εβδομάδα 27/12-3/1, το 59,8% (+7,1% σε σχέση με τις προηγούμενες 7 ημέρες) των ερωτηθέντων εξέφρασε την αισιοδοξία του για περαιτέρω άνοδο στη Wall Street κατά τους επόμενους μήνες, ποσοστό κατά πολύ υψηλότερο σε σύγκριση με τον ιστορικό μέσο όρο του 38,5%.
Την ίδια στιγμή, οι απαισιόδοξοι αποτέλεσαν το 15,6% του δείγματος (-5,1%), ενώ το υπόλοιπο 24,7% (-2%) παρέμεινε ουδέτερο.
Σημερινά στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας έδειξαν ότι δημιουργήθηκαν λιγότερες του αναμενόμενου νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο 2017, αν και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 4,1% σε μηνιαία βάση.
Ειδικότερα, δημιουργήθηκαν 148.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν 190.000.
Επίσης απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, που έδειξαν ότι διευρύνθηκε κατά 3,2% τον Νοέμβριο του 2017, στα 50,5 δισ. δολ., έναντι των προβλέψεων των οικονομολόγων, που έκαναν λόγο για έλλειμμα 50 δισ. δολ.
Εν τω μεταξύ, απογοητευτικές ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve του Σεντ Λούις, James Bullard, ο οποίος επεσήμανε ότι δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος ως προς τον στόχο για τον πληθωρισμό.
Μιλώντας στην τηλεόραση του «Bloomberg», ο αξιωματούχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τόνισε ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό είναι χαμηλές, αλλά έχουν αυξηθεί λίγο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, η Fed μπορεί να αντέξει να περιμένει και να δει, προτού προβεί σε περαιτέρω κινήσεις.
Ο Bullard δήλωσε ακόμη ότι δεν «βλέπει» αυτή τη στιγμή πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ, αλλά τόνισε ότι αναμένει ανάπτυξη στο χαμηλό εύρος του 2% το 2018.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν αναμένει άνοδο του πληθωρισμού, παρά την αύξηση της απασχόλησης.
Ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις δήλωσε ακόμη ότι υπάρχει κάποια πιθανότητα να συμβάλει η φορολογική μεταρρύθμιση στην άνοδο των επενδύσεων.

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του δείκτη Dow Jones



Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του δείκτη S&P 500



Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του δείκτη Nasdaq



Μακροοικονομία

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας «μικτή» είναι η  εικόνα για την αμερικανική οικονομία, βάσει τόσο των στοιχείων για τον δείκτη υπηρεσιών όσο και της πορείας των παραγγελιών διαρκών καταναλωτικών αγαθών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο δείκτης ISM υπηρεσιών κινήθηκε πτωτικά τον Δεκέμβριο 2017, φθάνοντας στις 55,9 μονάδες, ενώ οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι θα διαμορφώνονταν στις 57,6 μονάδες.
Στον δείκτη «περιλαμβάνονται» 17 βιομηχανίες, όπως real estate, κατασκευές και μεταλλουργεία.
Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών ενισχύθηκαν 1,3% τον Νοέμβριο 2017 σε μηνιαία βάση, ενώ εξαιρουμένου του κλάδου μεταφορών υπήρξε υποχώρησή τους 0,1%.
Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2012 διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2017.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα (05/01/2018) το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε κατά 3,2%, στα 50,5 δισ. δολ., έναντι των προβλέψεων των οικονομολόγων, που έκαναν λόγο για έλλειμμα 50 δισ. δολ.
Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,5%, στα 250,7 δισ. δολ., ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,3%, στα 200,2 δισ. δολ.
Σε ετήσια βάση, το έλλειμμα διευρύνθηκε κατά 11,6%.
Το εμπορικό χάσμα με την Κίνα διευρύνθηκε στα 35,4 δισ. δολ. τον Νοέμβριο.
Λιγότερες του αναμενόμενου ήταν οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο 2017, με το ποσοστό ανεργίας, όμως, να παραμένει αμετάβλητο στο 4,1% σε μηνιαία βάση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν έφθασαν στις 148.000, ενώ οι αναλυτές –βάσει δημοσκόπησης του Reuters- ανέμεναν ότι θα υπήρχε δημιουργία 190.000 νέων θέσεων εργασίας.

Επιχειρήσεις

Στα εταιρικά νέα της ημέρας πλήγμα 1,25 δισ. δολ. θα υποστούν τα κέρδη της κατά το δ’ τρίμηνο 2017, λόγω της μείωσης του εταιρικού φορολογικού συντελεστή, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του φορολογικού κώδικα των ΗΠΑ, προειδοποίησε σήμερα (05/01/2018) η Morgan Stanley.
Σύμφωνα με την τράπεζα, το καθαρό πλήγμα της μεταρρύθμισης θα περιλαμβάνει περίπου μια καθαρή διακριτή φορολογική πρόβλεψη ύψους 1,4 δισ. δολ., κυρίως λόγω της επανεξέτασης συγκεκριμένων καθαρών αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων με τη χρήση του μειωμένου εταιρικού φορολογικού συντελεστή.
Όπως πρόσθεσε η Morgan Stanley, η ζημία θα αντισταθμιστεί από 160 εκατ. δολ. σε άλλα θετικά αποτελέσματα.
International Business Machines (IBM) και Comcast θα μετατραπούν στους μεγαλύτερους υποστηρικτές ενός επενδυτικού ταμείου για νεοσύστατες εταιρείες που βοηθούν τις εταιρείες να χρησιμοποιούν το «blockchain», διεισδύοντας ακόμη περισσότερο στον κλάδο της πολλά υποσχόμενης αποκεντρωμένης τεχνολογίας.
Η αμερικανική MState θα επενδύει από 25.000 έως 50.000 δολάρια σε κάθε γύρο χρηματοδότησης για κάθε νεοφυή εταιρεία του κλάδου, τους επόμενους μήνες, ενώ θα προσπαθήσει, επίσης, να φέρει σε επαφή τις start-ups με τις κολοσσιαίες εταιρείες των Η.Π.Α..
Η Comcast Ventures θα παρέχει χρηματοδότηση, ενώ η IBM προσφέρει υπηρεσίες υποστήριξης στις νεοσύστατες εταιρείες.
Οι εταιρείες που χρηματοδοτούνται από την MState θα αναπτύσσονται ταχύτερα από ό,τι οι νεοσύστατες εταιρείες που υποστηρίζονται συνήθως από τις IBM και Comcast.
Μία μέρα μετά την ανακοίνωση εντοπισμού δύο σοβαρών κενών ασφαλείας σχεδόν σε όλους τους επεξεργαστές που χρησιμοποιούνται σε υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, τάμπλετς και σε άλλες ηλεκτρονικές συσκευές η Apple έλυσε τη σιωπή της.
Η εταιρεία γνωστοποίησε ότι όλες οι συσκευές iPhone, iPad και Mac επηρεάζονται από τα δύο σοβαρά κενά ασφαλείας που μόλις ανακαλύφθηκαν σχεδόν σε όλους τους ευρέως χρησιμοποιούμενους επεξεργαστές (τσιπάκια) των εταιρειών Intel, AMD και ARM.
Όπως και άλλες εταιρείες που σπεύδουν να διορθώσουν τις «κερκόπορτες» που ονομάσθηκαν Meltdown και Spectre, προτού οι χάκερ τις εκμεταλλευθούν, η Apple ανακοίνωσε ότι ήδη κυκλοφόρησε ορισμένες αναβαθμίσεις ασφαλείας του λογισμικού της για το Meltdown.
Τις επόμενες μέρες θα κάνει το ίδιο για to Spectre, κυκλοφορώντας αναβάθμιση για το πρόγραμμα διαδικτυακής πλοήγησης Safari, το οποίο χρησιμοποιεί στους υπολογιστές και στα κινητά τηλέφωνά της.

Αναλύσεις

Οι εταιρείες λιανικών πωλήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες διένυσαν το 2017 το χειρότερο έτος στην ιστορία τους, μετά το «Κραχ» του 1929, σχολιάζει σε έκθεσή της η Moody's, προειδοποιώντας για νέες αθετήσεις πληρωμών ομολογιών και υποβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας, εντός του 2018.
Βέβαια, ο αμερικανικός οίκος αναμένει οι αθετήσεις πληρωμών για τον κλάδο να ανέλθουν σε 5% τον Οκτώβριο 2018, επίδοση υποδεέστερη από το 9% τον περασμένο Δεκέμβριο.
Η αμερικανική βιομηχανία λιανικών πωλήσεων και ένδυσης παρουσίασε πέρυσι 11 χρεοκοπίες, έναντι επτά το 2009, με τις υποβαθμίσεις να αυξάνονται κατά 87% σε σχέση με το 2016.
Εν τω μεταξύ, ο σχετικός δείκτης πίεσης ρευστότητας της Moody's για τους λιανοπωλητές, αυξήθηκε -σε ετήσια βάση- περισσότερο από 3% τον περασμένο Νοέμβριο.
Οι έμποροι λιανικής πώλησης θα συνεχίσουν να υπόκεινται σε έντονες πιέσεις για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πελατών, ενώ θα δεχθούν νέο ισχυρό πλήγμα λόγω του πολύ αυξημένου μεριδίου των εταιρειών διαδικτυακού εμπορίου, όπως η Amazon.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global Market Intelligence, μέσα στο 2017 υπήρξαν 50 αθετήσεις πληρωμών (μέχρι την 14 Δεκεμβρίου 2017) στον κλάδο, έναντι 47 το περασμένο έτος και 59 το 2011.
Μεταξύ των εταιρειών που υπέβαλλαν αίτηση για υπαγωγή στο καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές, βρέθηκαν οι Toys R Us Inc, True Religion Apparel Inc, Payless Inc, BCBG Max Azria Global Holdings LLC, Charming Charlie Holdings Inc, Seal LLC, και The Gymboree Corp.
Αυτή τη στιγμή, από τις αλυσίδες που έχουν επιβιώσει, οι πιο ευάλωτες ,σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, είναι οι Sun Pacific Holding Corp, Sears Holdings Corp, Razer Inc, Vince Holding Corp και The Bon-Ton Stores Inc.
Η πιθανότητα αθέτησης πληρωμής ομολόγων για τις παραπάνω κυμαίνεται από 44,38% έως 5,36%.
Οι εταιρείες του κλάδου λιανικής τόσο σε Ηνωμένες Πολιτείες όσο και Ευρώπη, έχουν μπροστά τους ένα δύσκολο έτος, γεμάτο προκλήσεις, αναφέρει σε έκθεσή του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος έχει ορίσει σε αρνητικές τις προοπτικές (outlook) για τον κλάδο.
Όπως σημειώνεται στη σχετική έκθεση, η διείσδυση της Amazon (εξαγόρασε τη Whole Foods) στην αγορά αλλά και λοιπών λιγότερο παραδοσιακών λιανοπωλητών, όπως και η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στα δίκτυα καταστημάτων, αποτελούν δύο βασικές προκλήσεις για τον κλάδο κατά τους επόμενους μήνες, οι οποίες θα συρρικνώσουν περαιτέρω τα περιθώρια κέρδους.
Η Fitch υπολογίζει στο 15% με 20% την υπερπροσφορά καταστημάτων λιανικής στην αμερικανική και ευρωπαϊκή αγορά.
Ο οίκος παραθέτει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Τη στιγμή που τα έσοδα και τα καθαρά κέρδη για τις, π.χ. Inditex και H&M, μειώνονται, ταυτόχρονα ενισχύονται για τις Amazon, Zalando, ASOS και Shop Direct.
Tο ισχυρό ράλι στις παγκόσμιες μετοχές αλλά και τις άλλες αγορές είναι πιθανό να συνεχιστεί μέχρι τα υψηλότερα κόστη δανεισμού και το ισχυρότερο δολάριο αναγκάσουν τους επενδυτές να υποχωρήσουν, επισημαίνεται σε ανάλυση της Bank of America Merrill Lynch.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, περί τα 10,1 δισ. δολ. είχαν εγκαταλείψει τις αμερικανικές μετοχές το μεγαλύτερο ποσό των τελευταίων εννέα μηνών.
Σε παγκόσμιο επίπεδο το αντίστοιχο ποσό ήταν 4,5 δισ. δολ. λόγω των εισροών αλλού.
Υπήρξαν επίσης εισροές 9,2 δισ. δολ. σε ομόλογα αυτήν την εβδομάδα, το μεγαλύτερο ποσό σε τρεις μήνες.
Όπως φάνηκε τα χρήματα πήγαν σε ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας και αναδυόμενων αγορών, ενώ ήταν οι πρώτες εισροές σε πιο ριψοκίνδυνα ομόλογα υψηλής απόδοσης σε 10 εβδομάδες.
Επικαλούμενοι το ελληνικό μύθο του Ίκαρου, ο οποίος πέταξε πολύ κοντά στον ήλιο με αποτέλεσμα να λιώσουν τα φτερά του, οι αναλυτές αναφέρουν ότι η άνοδος του Ίκαρου πιθανότατα δεν έχει τελειώσει και δεν θα τελειώσει έως τα επιτόκια να είναι πολύ υψηλότερα και να υπάρχουν μεγάλες ρευστοποιήσεις σε assets με υψηλές αποδόσεις.
Ο στόχοι της BofA Merrill Lynch για το πρώτο τρίμηνο του 2018 είναι bullish, λόγω των προσδοκιών για αμερικανική ανάπτυξη άνω του 5% το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο και 20% αύξηση των αμερικανικών κερδών ανά μετοχή.
Ο S&P αναμένεται να φτάσει τις 2.860 μονάδες, ο Nasdaq τις 8.000 μονάδες και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αναμένεται να αυξηθούν στο 2,85% από 2,46% που είναι τώρα.
Στα 300 δισεκ. με 400 δισεκ. δολάρια υπολογίζει η GBH Insights το συνολικό ποσό που θα φέρουν πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες οι τεχνολογικοί κολοσσοί, ως απόρροια της φορολογικής μεταρρύθμισης -περιλαμβάνει περικοπή του συντελεστή φορολόγησης από το 35% στο 21%- που «πέρασαν» οι Ρεπουμπλικάνοι του Donald Trump.
Σε ό,τι αφορά τον φορολογικό συντελεστή για τα επαναπατρισθέντα κεφάλαια, μειώθηκε δραστικά στο 15,5%, από 35% που ήταν μέχρι πρότινος.
Το ήμισυ του ποσού, περί τα 200 δισεκ. δολάρια, θα προέλθει από την Apple, η οποία διακρατεί στο εξωτερικό πάνω από 250 δισεκ. δολάρια.
Μεγάλο μέρος του συνολικού ποσού ενδέχεται να εισρεύσει στην αμερικανική οικονομία ακόμη και εντός του 2018.
Οι αναλυτές της GBH εκτιμούν πως το 70% του ποσού θα διατεθεί σε μερίσματα και αγορές ιδίων μετοχών, ενώ το υπόλοιπο σε κεφαλαιουχικές δαπάνες και συγχωνεύσεις-εξαγορές.
Κατά τοις φορολογικές περικοπές του 2004, το 90% των μετρητών που επαναπατρίστηκαν χρησιμοποιήθηκε για αγορές ιδίων μετοχών και μερίσματα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης