Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Πάνω από τις 25.000 μονάδες ο δείκτης Dow Jones – Συνεχίζεται το πάρτι στη Wall Street

tags :
Πάνω από τις 25.000 μονάδες ο δείκτης Dow Jones – Συνεχίζεται το πάρτι στη Wall Street
Πάνω από τις 25.000 μονάδες ο δείκτης Dow Jones – Συνεχίζεται το πάρτι στη Wall Street
Τίποτα δε φαίνεται να σταματά τη Wall Street με τους αμερικανικούς δείκτες να καταγράφουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Σήμερα (4/1) για πρώτη φορά στην ιστορία ο δείκτης Dow Jones ξεπέρασε τις 25.000 μονάδες, στον απόηχο ορισμένων ισχυρών στοιχείων για την οικονομία των ΗΠΑ αλλά και τη διάχυτη αισιοδοξία των αναλυτών ότι η άνοδος των μετοχών θα συνεχιστεί .
Οι αμερικανικές μετοχές είχαν ένα πολύ καλό ξεκίνημα το 2018, με τους δείκτες να καταρρίπτουν νέα ρεκόρ.
Ο Nasdaq κατέγραψε μάλιστα το καλύτερο πρώτο 2ήμερο έτους από το 2006.
Ο αμερικανός πρόεδρος D. Trump δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι πρόκειται για «το σπάσιμο μίας τιμής που αποτελούσε ορόσημο», με αφορμή το «άλμα» του δείκτη άνω των 25.000 μονάδων.
Αμέσως μετά την επίτευξη της εντυπωσιακής επίδοσης, ο D. Trump -ο οποίος ουκ ολίγες φορές έχει αποδώσει στον εαυτό του τις επιδόσεις της Wall Street- έδωσε συγχαρητήρια του (δεν γίνεται κατανοητό σε ποιον ακριβώς…) μέσω Twitter, προαναγγέλλοντας εκ νέου χαλάρωση των «άχρηστων» ρυθμιστικών απαιτήσεων για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.
Ο δείκτης Dow Jones «έσπασε» το φράγμα των 24.000 μονάδων για πρώτη φορά στις 30 Νοεμβρίου 2017 ή 35 ημερολογιακές ημέρες πριν ξεπεράσει και τις  25.000 μονάδες.
Επίσης, ο Dow Jones  χρειάστηκε μόλις 35 ημέρες για να αυξηθεί από τις 20.000 μονάδες σε 21.000 μονάδες το  2017.

Ο αριθμός των συνεδριάσεων που χρειάστηκε ο δείκτης Dow Jones για να αυξηθεί κατά 1.000 μονάδες






Η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται σε «καλή κατάσταση», σχολίασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed) του St. Louis κ. James Bullard, εκτιμώντας ότι, επί του παρόντος, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων Η.Π.Α. διαπραγματεύονται σε λογικά επίπεδα.
Βέβαια, εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με μία άνοδο στην απόδοση των αμερικανικών χρεογράφων, η οποία αποτελεί προπομπό μίας ύφεσης.
Ο κ. Bullard έχει ισχυριστεί πως η Fed δεν θα πρέπει να βιαστεί να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων με επεκτατικό ρυθμό, τονίζοντας πως ο πιο απλός τρόπος για να αποφύγεις παρέμβαση στην καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων σε βραχυχρόνιο διάστημα είναι να εφαρμόζεις μία νομισματική πολιτική προσεκτικής αύξησης επιτοκίων.
Η Fed προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων στη κατά τη συνεδρίαση τις 13-14 Δεκεμβρίου 2017, στο εύρος 1,25-1,50%.
Βέβαια, παρά την αισθητή βελτίωση στην αγορά εργασίας και την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης, η αδύναμη πορεία του πληθωρισμού αποτελεί ένας από τους βασικούς λόγους που οδηγούν σε κάποιες διαφωνίες τα μέλη της διοίκησής της.



Αν και στο παρελθόν έχει προειδοποιήσει για τις «υπερθέρμανση» -με βάση την σχέση τιμής προς τα εταιρικά κέρδη ανά μετοχή- στις χρηματιστηριακές αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών, πλέον ο γνωστός δισεκατομμυριούχος David Tepper εκτιμά πως «δεν υπάρχει υπερτίμηση» στη Wall Street.
Μιλώντας στο CNBC, o έμπειρος επενδυτής απέδωσε μεταξύ άλλων τη ραγδαία άνοδο των κύριων χρηματιστηριακών δεικτών και στις προσδοκίες που είχαν αναπτυχθεί από τη φορολογική μεταρρύθμιση των Ρεπουμπλικάνων, αλλά και στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη Federal Reserve.
«Η μοιάζει σχεδόν τόσο φθηνή όσο και πέρυσι»…
Επίσης, σχολίασε πως δεν υπάρχει πληθωρισμός.
Ο κ. Tepper υπογράμμισε ότι οι τιμές των ομολόγων είναι ο βασικός δείκτης για το αν η χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να συνεχίσει να καταγράφει άνοδο.
Με την απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων κάτω από το 3%, ο επικεφαλής της Appaloosa Management εκτιμά ότι έπειται συνέχεια…

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του δείκτη Dow Jones



Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του δείκτη S&P 500



Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του δείκτη Nasdaq



Μακροοικονομία

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας σε χαμηλό επτά μηνών επιβραδύνθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον κλάδο υπηρεσιών των ΗΠΑ, όπως προκύπτει από τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα (04/01/2018) η IHS Markit.
Ειδικότερα, ο σχετικός ΡΜΙ για τις υπηρεσίες διολίσθησε στις 53,7 μονάδες τον Δεκέμβριο από 54,5 μονάδες τον Νοέμβριο.
Η τελευταία μέτρηση ήταν πάντως υψηλότερη της προκαταρκτικής, στις 52,4 μονάδες.
Παράλληλα, ο τελικός σύνθετος ΡΜΙ για τις υπηρεσίες και τον κλάδο της μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 54,1 μονάδες τον Δεκέμβριο, από 54,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Αύξηση κατά 3.000 κατέγραψαν την τελευταία εβδομάδα του 2017 οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα (04/01/2018) το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν στις 250.000 την εβδομάδα έως τις 30 Δεκεμβρίου 2017.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι οι αυξήσεις θα διαμορφώνονταν στις 240.000.
Οι αιτήσεις της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκαν, δείχνοντας μια αύξηση κατά 2.000, στις 247.000, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για έναν αμετάβλητο αριθμό αιτήσεων στις 245.000.
«Άλμα» κατέγραψε η δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο 2017, καθώς η ισχυρή εορταστική περίοδος οδήγησε τις εταιρείες σε περισσότερες προσλήψεις, όπως προκύπτει από έκθεση που δημοσίευσε σήμερα (04/01/2018) η ADP.
Συγκεκριμένα, οι εταιρείες προσέλαβαν 250.000 νέους εργαζομένους για να κλείσουν το έτος, πολύ πάνω από τις προσδοκίες των οικονομολόγων, που έκαναν λόγο για 190.000 θέσεις.
Πρόκειται για τον καλύτερο μήνα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας από τον Μάρτιο 2017.
Τα στοιχεία για τον Νοέμβριο μειώθηκαν κατά 5.000, στις 185.000 θέσεις εργασίας.
Κατόπιν των ανωτέρω, η συνολική αύξηση των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα διαμορφώθηκε στα 2,54 εκατ., που δείχνει έναν μέσο όρο 212.000 θέσεων το μήνα.

Επιχειρήσεις

Στα εταιρικά νέα, η Walgreens Boots Alliance ανέφερε τριμηνιαία κέρδη και έσοδα καλύτερα των προσδοκιών, ενώ αύξησε το κατώτερο όριο της πρόβλεψής της για το 2018, με τη μετοχή της να «απαντά», ωστόσο, με απώλειες άνω του 6%.
Η μετοχή της Tesla υποχωρεί περισσότερο από 2%, καθώς η εταιρεία ανέφερε πωλήσεις αυτοκινήτων για το δ’ τρίμηνο του 2017 κατώτερες των προβλέψεων.
Σημαντική αύξηση κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της Monsanto το πρώτο οικονομικό τρίμηνο (συμπίπτει σχεδόν με το τέταρτο τρίμηνο 2017), καθώς διαμορφώθηκαν στα 169 εκατ. ή 0,92 δολάρια ανά μετοχή, από 29 εκατ. ή 0,07 δολάρια ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.
Τα έσοδα για την γιγαντιαία αμερικανική εταιρεία ανήλθαν σε 2,66 δισεκ. δολάρια, αυξημένα ελαφρά (κατά 0,3%) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016.
Οι αναλυτές -σε έρευνα του Thomson Reuters- ανέμεναν κέρδη της τάξεως των 0,42 δολαρίων ανά μετοχή, με έσοδα 2,77 δισεκ. δολάρια.
Η εταιρεία αναμένει όφελος από τη νέα φορολογική νομοθεσία στις Η.Π.Α., από το 2019.
Για το τρέχον έτος, ο συντελεστής φορολόγησης θα ανέλθει σε 30%.
Η μετοχή της εταιρείας έχει ενισχυθεί κατά 12% τους τελευταίους 12 μήνες.
Να υπενθυμιστεί ότι η γερμανική εταιρεία φαρμάκων και φυτοφαρμάκων Bayer εξαγόρασε το περασμένο έτος τη Monsanto, έναντι 57 δισ. δολάρια.
Σχεδόν 10% υποχώρησε η μετοχή της μητρικής της Victoria’s Secret, L Brands, στις προσυνεδριακές συναλλαγές, καθώς η εταιρεία υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή του δ΄ τριμήνου.
Η εταιρεία ανακοίνωσε πως τώρα αναμένει κέρδη ανά μετοχή περίπου 2 δολαρίων για την περίοδο, σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση για 1,95-2,10 δολάρια.
Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 2,04 δολάρια.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι συγκρίσιμες πωλήσεις αυξήθηκαν 1% το Δεκέμβριο, ενώ οι καθαρές πωλήσεις αυξήθηκαν 3% στα 2,516 δισ. δολάρια.
Για τις 48 εβδομάδες μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου, είχε εμφανίσει καθαρές πωλήσεις 11,592 δισ. δολαρίων, χαμηλότερα από τα 11,769 δισ. δολάρια στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Πτώση άνω του 3% σημειωσε η μετοχή της Intel στον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq της Wall Street, με την κεφαλαιοποίηση για τον γίγαντα της Silicon Valley να έχει συρρικνωθεί στα 201,3 δισ. δολάρια.
Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα σήμερα (4 Ιανουαρίου 2017), ο διευθύνων σύμβουλος κ. Brian Krzanich προχώρησε στην πώληση μετοχών της Intel αξίας περίπου 39 εκατ. δολαρίων.
Ο κ. Krzanich πούλησε 644.000 μετοχές με μέση τιμή 44 δολάρια, όταν τις είχε αγοράσει με τιμές μεταξύ 13 και 24 δολαρίων.
Όπως είναι λογικό, η κίνηση αποδόθηκε στο πρόβλημα που διαπιστώθηκε στους ημιαγωγούς της κολοσσιαίας εταιρείας, για την οποία, ωστόσο, η Intel ανακοίνωσε πως δεν θα υπάρξουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η Intel και οι λοιποί κατασκευαστές chips ενημερώθηκαν για τα προβλήματα (δύο ευπάθειες που ονομάζονται Meltdown και Specter, μία σε προϊόντα Intel και μία σε όλους τους CPUs) την πρώτη ημέρα του περασμένου Ιουνίου.
Η Intel απάντησε πως η πώληση μετοχών από τον CEO ήταν «άσχετη» με τα Meltdown και Spectre.
Εχθές, 3 Ιανουαρίου 2017, η μετοχή της Intel έκλεισε με πτώση 3,4% στα 45,26 δολάρια.
Για το σύνολο του 2017, η μετοχή στη Wall Street ενισχύθηκε 24%.

Αναλύσεις

Η ιστορικά χαμηλή μεταβλητότητα που «κυρίεψε» τις χρηματιστηριακές αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών το 2017, θα αποτελέσει παρελθόν κατά το τρέχον έτος, σύμφωνα με όσα εκτιμούν οι αναλυτές της Goldman Sachs, οι οποίο σχολιάζουν πως οι επενδυτές προεξοφλούν (με βάση την αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης, options) αύξηση της μεταβλητότητας στις μετοχές, ειδικά τις τεχνολογικές, αλλά και τα ομόλογα-«σκουπίδια» («junk», με αποδόσεις 6% και άνω).
Στην ίδια μοίρα αναμένεται να βρεθούν οι μετοχές βιοτεχνολογίας, έρευνας και εξόρυξης (ενεργειακός κλάδος) και χρυσού.
Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, η διακύμανση των τιμών σε όλες τις παραπάνω μετοχές αναμένεται να φτάσει και να ξεπεράσει σε σύντομα χρονικά διαστήματα το +/-23%.
Εντός του 2017, ο CBOE Volatility Index (VIX) κινήθηκε σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, κάτω των 11 μονάδων, με εξαίρεση ορισμένα διαλείμματα μόλις λίγων ωρών, όπως, για παράδειγμα, την 5η Σεπτεμβρίου, όταν ο ευρέως γνωστός «δείκτης φόβου» είχε εκτοξευθεί 30%, λόγω της γεωπολιτικής αβεβαιότητας και των τότε αμφιβολιών για αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους για τις Η.Π.Α. από το Κογκρέσο.
Ο δείκτης μεταβλητότητας λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα προαίρεσης (options prices) για να υπολογίσει την κίνηση του S&P 500 τις επόμενες 30 ημέρες.
Αύξηση του δείκτη συνεπάγεται και αύξηση της αβεβαιότητας στο επενδυτικό κοινό, πτώση του δείκτη VIX σημαίνει και μείωση της αβεβαιότητας, με τις κατώτατες (λογικές) τιμές να είναι κοντά στις 11 μονάδες.
Το ιστορικό χαμηλό του δείκτη, το οποίο σημειώθηκε τον περασμένο Ιούλιο, είναι 8,84 μονάδες.
O Dow Jones Industrial Average ενισχύθηκε συνολικά 26% μέσα στο 2017, με τις αντίστοιχες επιδόσεις για τους δείκτες S&P 500 και Nasdaq Composite να διαμορφώνονται σε 20% και 29,6%.
Να επισημανθεί ότι ο δείκτης-βαρόμετρο S&P 500 δεν έχει καταγράψει μηνιαία πτώση ή ημερήσια πτώση άνω του 3% από τον Νοέμβριο του 2016, επίδοση επίσης ρεκόρ, καθώς το τρέχον έτος χαρακτηρίστηκε από την ιστορικά χαμηλή μεταβλητότητα.
Στο 2,9% αναμένουν την μεγέθυνση του αμερικανικού ΑΕΠ το τρέχον έτος οι αναλυτές της Wells Fargo -επίδοση υψηλότερη από την πλειοψηφία των εκτιμήσεων-, επικαλούμενοι μεταξύ άλλων την ώθηση που θα δοθεί από τη φορολογική μεταρρύθμιση που «πέρασαν» οι Ρεπουμπλικάνοι του Donald Trump.
Όπως σημειώνουν, το πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων θα έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αγορά από ό,τι αναμενόταν, με το 80% των καταναλωτών να επωφελείται, όπως και οι επιχειρήσεις.
Η Wells Fargo τοποθετεί πλέον στις 2800-2.900 μονάδες την τιμή-στόχο για τον δείκτη S&P 500 εντός του 2018, με κέρδη ανά μετοχή της τάξεως των 152 δολαρίων ανά μετοχή -επίδοση κατά 17,8% υψηλότερη σε σύγκριση με την εκτίμηση του 2017- για τις εισηγμένες του δείκτη.
Οι τιμές-στόχοι για τους δείκτες Russell Midcap Index (χαμηλής-μεσαίας κεφαλαιοποίησης στη Νέα Υόρκη) και MSCI Emerging Markets Index (παγκόσμιος δείκτης για τις αναδυόμενες αγορές) στις 2.200-2.300 και 1.160-1.240 μονάδες, αντίστοιχα.
Οι επενδυτές είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την πορεία του αμερικανικού χρηματοοικονομικού κλάδου, όπως αναφέρει έκθεση της Morgan Stanley («US Financials: 2018 Outlook & 8th Annual Investors Survey»).
Ο αμερικανικός χρηματοοικονομικός οίκος τονίζει ότι υπάρχουν 18 μετοχές αμερικανικών τραπεζών οι οποίες βρίσκονται στις κορυφαίες επιλογές του (από τις 118 εταιρείες τις οποίες καλύπτει), καθώς θεωρεί ότι θα ευνοηθούν τόσο από τη φορολογική μεταρρύθμιση, όσο και από άλλους θετικούς παράγοντες που διέπουν την αμερικανική οικονομία.
Αναφορικά με την έρευνα που πραγματοποίηση η Morgan Stanley AlphaWise, στις αρχές Δεκεμβρίου 2017, αποκαλύπτεται ότι οι επενδυτές είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την πορεία του αμερικανικού τραπεζικού κλάδου.
Το 47% των συμμετεχόντων εκτίμησε ότι θα είναι ο κλάδος με την καλύτερη πορεία το 2018, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην έρευνα του 2017 ήταν στο 40% και σε αυτήν του 2016 είχε φθάσει στο 32%.
Εν γένει οι επενδυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι για το σύνολο της αμερικανικής αγοράς, με το 57% να εκτιμά ότι οι αμερικανικές μετοχές έχουν τη δυνατότητα ενίσχυσης κατά 5% ή και περισσότερο εντός του 2018.
Το 52% των συμμετεχόντων προσδίδουν «υπέρβαρη» (overweight) σύσταση για τον χρηματοοικονομικό κλάδο και μόλις 14% δίνουν «υπόβαρη» (underweight).

Τι θα ωθήσει υψηλότερα τις μετοχές

Όπως τονίζεται τα υψηλότερα επιτόκια αποτελούν τον βασικό παράγοντα στήριξης για τις μετοχές χρηματοοικονομικών ομίλων, κυρίως για αυτές των μεγάλων τραπεζών, των μικρομεσαίων τραπεζών και των εταιρειών παροχής ασφάλισης ζωής.
Παράλληλα οι επενδυτές (το 88%) εκτιμούν ότι θα υπάρξουν δύο ή τρεις αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ το 2018, ενώ υπάρχει και ένα 77% που αναμένει επιπλέον μία ή δύο αυξήσεις επιτοκίων το 2019.
Πρόκειται για εκτιμήσεις ελαφρώς πιο αισιόδοξες από τις αντίστοιχες που έχουν προέλθει από κορυφαία στελέχη της Fed.

Οι επιλογές της Morgan Stanley

Ο αμερικανικός χρηματοοικονομικός όμιλος τονίζει ότι υπάρχουν 18 μετοχές αμερικανικών τραπεζών – με σύσταση «overweight» - οι οποίες για διαφορετικούς λόγους μπορούν να προσφέρουν υψηλές αποδόσεις στους επενδυτές.
Πρόκειται για αυτές των:

    Goldman Sachs
    Wells Fargo
    Discover Financial
    Bank Of The Ozarks
    SVB Financial Group
    AIG
    The Carlyle Group
    XL Group
    Blackstone
    Athene Holding
    Charles Schwab
    Chubb
    KeyCorp
    PayPal
    Voya Financial
    Visa
    MasterCard
    Ameriprise Financial
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης