Χρηματιστήριο & Αγορές

Υψηλές αποδόσεις και μεγάλες αποτιμήσεις βλέπουν στον πετρελαϊκό τομέα οι αναλυτές

Υψηλές αποδόσεις και μεγάλες αποτιμήσεις βλέπουν στον πετρελαϊκό τομέα οι αναλυτές
Ο τομέας πετρελαίου και φυσικού αερίου του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 έχει μειωθεί κατά 10,95% μέχρι σήμερα - Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 5 δολάρια το επόμενο έτος
Ενώ η παγκόσμια υπερπροσφορά πετρελαίου εξακολουθεί να «οδηγεί» τις τιμές του αργού και να πιέζει τις τιμές των μετοχών των πετρελαϊκών εταιρειών ο τομέας προσφέρει ελκυστική αξία για τους επενδυτές, υποστηρίζουν οι ειδικοί.
"Ο κλάδος, έχει μεγάλη αξία, οπότε πρέπει να ποντάρετε ", δήλωσε ο Beat Wittmann, συνεργάτης της Swiss Porta Advisors, στο Squawk Box του CNBC την Τετάρτη.
"Ο τομέας είναι τόσο ελκυστικός αυτή τη στιγμή .Είναι ένα παγκόσμιο παιχνίδι ζήτησης-προσφοράς."
Οι τιμές του αργού πετρελαίου παραμένουν μεταξύ 45 και 60 δολ. το βαρέλι, σύμφωνα με τον Wittmann, αλλά πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλη αξία στα αποθέματα των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών.
"Έχουν μειώσει το κόστος και τα προγράμματα εξερεύνησης, έχουν αφομοιώσει και αναπροσαρμόσει τους ισολογισμούς και η επενδυτική περίπτωση δεν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν η τιμή του πετρελαίου είναι στα $ 50 ή $ 60. Απλά κοιτάζουν μέσα από αυτό», είπε.
Ο Wittmann πρόσθεσε ότι αυτές οι εταιρείες πετρελαίου προσφέρουν ανώτερες αποδόσεις μερισμάτων σε μεγάλες αποτιμήσεις και πρόσθεσε ότι ο τομέας είναι ελκυστικός αυτή τη στιγμή. Αντί να επιλέγει μεμονωμένες εταιρείες ή γεωγραφικές περιοχές, συνέστησε στους επενδυτές να παρακολουθήσουν τον τομέα ως σύνολο.
Ο Nick Nelson, επικεφαλής της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής στρατηγικής μετοχικού κεφαλαίου της UBS, είχε παρόμοια άποψη, λέγοντας ότι το πετρέλαιο δείχνει ενδιαφέρον, παρά το γεγονός ότι δεν έχει την καλύτερη εικόνα μέχρι σήμερα.
"Ο πετρελαϊκός τομέας έχει πολύ υψηλή απόδοση μερίσματος και την υψηλότερη απόδοση στην ευρωπαϊκή αγορά περίπου 6%, οπότε πιστεύουμε ότι υπάρχει κάποια αξία εκεί", δήλωσε στο CNBC.
Ο τομέας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 έχει μειωθεί κατά 10,95%. Αυτό συγκρίνεται με το Stoxx 600, το οποίο είναι μέχρι τώρα 5,04%.
Ο Nelson προβλέπει ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου θα κινηθούν προς τα 60 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους, καθώς οι περικοπές της προσφοράς τα τελευταία χρόνια και η ανεπαρκής επένδυση σε εξερεύνηση αργού πετρελαίου βαθέων υδάτων θα οδηγήσουν σε έλλειμμα το 2019 ή το 2020.
"Η ζήτηση είναι λογική: η παγκόσμια ανάπτυξη βρίσκεται σε πολύ καλή θέση, η ανάκαμψη της Ευρώπης, οι ΗΠΑ είναι σταθερές και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ίσως η μόνη μεγάλη οικονομία που φαίνεται να επιβραδύνει", πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης