Ενέργεια

Τι θα συμβεί στην Αυστρία αν σταματήσει η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου;

Τι θα συμβεί στην Αυστρία αν σταματήσει η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου;
Η αυστριακή OMV, ο μεγαλύτερος προμηθευτής της χώρας, είχε μακροπρόθεσμο συμβόλαιο προμήθειας με τη Ρωσία για περίπου 6 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως
Ο αναμενόμενος τερματισμός της μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του αυστριακού φυσικού αερίου κατά 10-20% σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς, δήλωσε αυτή την εβδομάδα στο Montel ο πρώην επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της χώρας.

Παρόλο που η λήξη της συμφωνίας διαμετακόμισης δεν θα ήταν «καταστροφική», θα υπήρχαν συνέπειες για την αγορά φυσικού αερίου της χώρας, δήλωσε ο Walter Boltz, πρώην επικεφαλής της E-Control, δεδομένου ότι η Αυστρία ήταν μία από τις λίγες χώρες της ΕΕ που εξακολουθούσαν να βασίζονται στο ρωσικό φυσικό αέριο μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Εκτιμώ ότι θα χρειαστούν 2-4 μήνες μέχρι να μπει στη χώρα αρκετό αέριο από τη Γερμανία, την Τσεχία ή τη Σλοβακία στην Αυστρία και να αποκατασταθεί πλήρως η ρευστότητα», τόνισε.

Μέχρι τότε, οι τιμές θα είναι 10-20% υψηλότερες, εκτίμησε ο Boltz, με το εγχώριο συμβόλαιο για το πρώτο τρίμηνο του 2025 να διαμορφώνεται τελευταία στα 37,84 ευρώ/MWh, περίπου 3% υψηλότερα από τον τελευταίο διακανονισμό του αντίστοιχου συμβολαίου TTF.

Τα σχόλιά του ήρθαν αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε τον Μάρτιο ότι δεν θα πιέσει για την ανανέωση της συμφωνίας διαμετακόμισης φυσικού αερίου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Μειωμένες οι εξαγωγές στην Ευρώπη

Οι εξαγωγές αερίου της Ρωσίας με αγωγούς προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αν και ορισμένες ροές διαμετακόμισης συνεχίζονται μέσω της τελευταίας μέσω υφιστάμενων συμβάσεων.

Μακροπρόθεσμη συμφωνία

Η αυστριακή OMV, ο μεγαλύτερος προμηθευτής της χώρας, είχε μακροπρόθεσμο συμβόλαιο προμήθειας με τη Ρωσία για περίπου 6 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, δήλωσε ο Boltz.

Είχε επίσης εξασφαλίσει υποκατάστατο δυναμικό LNG, καθώς και εισαγωγές από τη Γερμανία, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των πελατών της, πρόσθεσε.

Επί του παρόντος, η ζήτηση ανερχόταν σε 3-4bcm/έτος και η εταιρεία πωλούσε το υπόλοιπο στον εγχώριο κόμβο, οπότε αν σταματούσε να το κάνει αυτό λόγω τερματισμού των ρωσικών παραδόσεων, «η ρευστότητα θα μειωνόταν αισθητά».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης