Ενέργεια

Ξανά σε λειτουργία το κοίτασμα φυσικού αερίου του Κουρδιστάν (Oil Price)

Ξανά σε λειτουργία το κοίτασμα φυσικού αερίου του Κουρδιστάν (Oil Price)
Υπενθυμίζεται πως τέσσερις εργάτες από την Υεμένη έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δύο τραυματίστηκαν κατά την επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο κοίτασμα την περασμένη εβδομάδα
Η παραγωγή στο κοίτασμα Khor Mor στο Κουρδιστάν πρόκειται να συνεχιστεί παρά την επίθεση που δέχθηκε από drone πριν από λίγες μέρες και τη συνακόλουθη σύντομη αναστολή της λειτουργίας του. 
 
Αξιωματούχος της εταιρείας που διανέμει το αέριο που παράγεται στο Khor Mor, δήλωσε στο τοπικό μέσο Rudaw ότι η παραγωγή θα ξεκινήσει εκ νέου σήμερα 1/5), προσθέτοντας ότι οι εταιρείες που συμμετέχουν στη λειτουργία του κοιτάσματος έχουν λάβει μέτρα για να διασφαλίσουν την ασφάλειά του.
 
Υπενθυμίζεται πως τέσσερις εργάτες από την Υεμένη έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δύο τραυματίστηκαν κατά την επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο κοίτασμα την περασμένη εβδομάδα.
 
Οι επιπτώσεις της επίθεσης εκτείνονται πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες, επηρεάζοντας την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή. 
 
Το υπουργείο ηλεκτρισμού του Κουρδιστάν δήλωσε ότι η επίθεση διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οδηγώντας σε μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατά περίπου 2.500 MW.
 
Αναλυτικά για το κοίτασμα 
 
Η Pearl Petroleum - μια κοινοπραξία που αποτελείται από την Dana Gas και την Crescent Petroleum (διαχειριστές του έργου Kurdistan Gas Project), μαζί με την OMV, την MOL και την RWE, κατέχει τα δικαιώματα για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Khor Mor και Chemchemal, δύο από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ιράκ.
 
Οι εταιρείες Dana Gas και Crescent Petroleum από το Εμιράτο κατέχουν από 35% του κοιτάσματος, ενώ οι ευρωπαϊκές εταιρείες κατέχουν από 10% του έργου. 
 
Η παραγωγή από το κοίτασμα Khor Mor ανέρχεται κατά μέσο όρο σε περίπου 106.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ημερησίως, περίπου 1.000 μετρικούς τόνους υγροποιημένου αερίου πετρελαίου και 15.000 βαρέλια συμπυκνωμάτων αερίου ημερησίως. 
 
Τα αποθέματα του κοιτάσματος εκτιμώνται σε περίπου 7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.
 
Κανείς δεν έχει ακόμη αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, αλλά η κουρδική κυβέρνηση κατηγόρησε μια ιρακινή ομάδα ονόματι Λαϊκές Δυνάμεις Κινητοποίησης του Ιράκ, η οποία λέγεται ότι έχει δεσμούς με το Ιράν.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης