Ενέργεια

Γαλλία: Σε λειτουργία τίθεται ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Flamanville (Euractiv)

Γαλλία: Σε λειτουργία τίθεται ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Flamanville (Euractiv)
Ο σχεδιασμός του EPR αναμένεται να προσφέρει ασφαλέστερη και αποδοτικότερη πυρηνική ενέργεια
Μετά από 12ετή καθυστέρηση, ο πρώτος πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής «EPR» της Γαλλίας τίθεται επιτέλους σε λειτουργία μετά από σχετική έγκριση της Γαλλικής Αρχής Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN).

Η απόφαση θα επιτρέψει στην ενεργειακή EDF να αρχίσει να φορτώνει πυρηνικά καύσιμα στον αντιδραστήρα, για να παράγει 1.600 MW μέχρι το τέλος του 2024.

Σύμφωνα με το Euractiv, όταν τεθεί σε λειτουργία ο σταθμός Flamanville, που βρίσκεται στη βορειοδυτική παράκτια περιοχή της Νορμανδίας, θα είναι ο ισχυρότερος πυρηνικός αντιδραστήρας της Γαλλίας, ικανός να τροφοδοτήσει με ενέργεια δύο εκατομμύρια σπίτια.

Ο Roland Lescure, εντεταλμένος υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας, δήλωσε στο X ότι η απόφαση αυτή αποτελεί «ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα στην επανεκκίνηση της πυρηνικής ενέργειας που ξεκίνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Φως στο τέλος του τούνελ

Το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού αντιδραστήρα υπό πίεση (EPR) ξεκίνησε το 1992 για να αναζωογονήσει την ευρωπαϊκή ατομική βιομηχανία μετά το ατύχημα στο Τσερνομπίλ το 1986.

Ο σχεδιασμός του EPR αναμένεται να προσφέρει ασφαλέστερη και αποδοτικότερη πυρηνική ενέργεια, ωστόσο, όλα τα ευρωπαϊκά σχέδια για την ανάπτυξη αυτών των νέων τύπων αντιδραστήρων παρουσίασαν μεγάλες καθυστερήσεις.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο για παράδειγμα, ενώ η κατασκευή του EPR Hinkley Point C ξεκίνησε το 2012 και είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2017, όπως μαθαίνουμε δεν πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία πριν από το 2029-31, με το κόστος κατασκευής να είναι σχεδόν διπλάσιο από την αρχική πρόβλεψη.

Ο μόνος ΕΡΡ που λειτουργεί στην Ευρώπη είναι ο Olkiluoto της Φινλανδίας, μετά από δωδεκαετή καθυστέρηση και τριπλασιασμό του κόστους κατασκευής.

Το EPR της Flamanville έχει αντιμετωπίσει παρόμοιες προκλήσεις, καθώς τα προβλήματα περιλαμβάνουν ρωγμές στην πλάκα σκυροδέματος, ανωμαλίες στο δοχείο του αντιδραστήρα και ελαττώματα συγκόλλησης.

Το έργο καθυστέρησε 12 χρόνια σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα, ενώ είναι πέντε φορές πιο ακριβό - 19,1 δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου του 2022.

Τέλος, σημειώνεται πως στόχος της γαλλικής κυβέρνησης είναι να συμβάλει στην αναζωογόνηση της πυρηνικής βιομηχανίας, επιταχύνοντας τις διαδικασίες αξιολόγησης, αδειοδότησης και ελέγχου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης