Ενέργεια

Η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη μπορεί να μην επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα

Η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη μπορεί να μην επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα
Ένας σημαντικός παράγοντας που εμποδίζει την ουσιαστική ανάκαμψη της ζήτησης φυσικού αερίου είναι τα ευρύτερα οικονομικά προβλήματα, ιδίως στη Γερμανία
Περίπου το 50% της ευρωπαϊκής ζήτησης φυσικού αερίου που χάθηκε τα τελευταία δύο χρόνια λόγω των υψηλών τιμών και της αστάθειας της αγοράς, δεν θα επιστρέψει, δήλωσε την Τετάρτη (24/4) ένας εμπειρογνώμονας στο συνέδριο Flame στο Άμστερνταμ.

Σύμφωνα με το Montel, ο ΙΕΑ (Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας) δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή ζήτηση φυσικού αερίου έχει μειωθεί κατά περίπου 20% από το 2021 - το έτος πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία - σε 488 δισ. κυβικά μέτρα πέρυσι.

Πρόκειται για πολύ μεγαλύτερη μείωση από τον στόχο του 15% που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αρχή της κρίσης.

«Το μισό από το 20% έχει καταστραφεί», δήλωσε ο Anders Porsborg-Smith, διευθύνων σύμβουλος της Boston Consulting Group.

Ο ίδιος επικαλέστηκε οικονομικούς παράγοντες και μέτρα αποδοτικότητας, αναφέροντας πως οι τομείς που επλήγησαν περισσότερο ήταν τα λιπάσματα και τα χημικά και σε κάποιο βαθμό τα μέταλλα.

Οι προοπτικές της Ευρώπης σχετίζονται με τις προοπτικές της Γερμανίας

Ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας που εμποδίζει την ουσιαστική ανάκαμψη της ζήτησης φυσικού αερίου είναι τα ευρύτερα οικονομικά προβλήματα, ιδίως στη Γερμανία, δήλωσε η Anne-Sophie Corbeau, ερευνήτρια στο Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Ωστόσο, η Corbeau, δεν είπε πόσο πιθανό είναι να επανέλθει η ζήτηση στα φυσιολογικά της επίπεδα.

«Οι απαισιόδοξες προοπτικές της Ευρώπης σχετίζονται επίσης με τις απαισιόδοξες προοπτικές της Γερμανίας», συμπλήρωσε.

Δεν ήταν αρκετό το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου είχαν κατρακυλήσει σε περίπου 30 ευρώ/MWh, από υψηλά επίπεδα περίπου 350 ευρώ/MWh το 2022, δήλωσε ο Corbeau.

«Οι τιμές είναι χαμηλότερες, αλλά δεν είναι αρκετά χαμηλές για να μας βάλουν ξανά στο σωστό δρόμο», δήλωσε ο Corbeau.

Το βασικό ερώτημα ωστόσο παραμένει σύμφωνα με την Corbeau, δηλαδή κατά πόσο ακόμα θα μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου τα επόμενα δύο χρόνια.

Μικρότερος αντίκτυπος

Ανάμεσα στους αναλυτές ωστόσο, δεν υπάρχει ομοφωνία, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που δεν θεωρούν ότι η μείωση της ζήτησης στην Ευρώπη θα είναι μόνιμη.

«Δεν πιστεύουμε ότι έχει καταστραφεί εντελώς η ζήτηση», δήλωσε ο Jonathan Stern, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης, στο τέλος του συνεδρίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Antoine Hoxha, γενικός διευθυντής της ομάδας ομπρέλας Fertilizers Europe, δήλωσε πως η Ευρώπη θα γίνει έρημος αν συμβεί αυτό.

Ο τομέας των λιπασμάτων έχει χάσει μεταξύ 15-20% της παραγωγής, η οποία δεν έχει επιστρέψει, τόνισε ο ίδιος στο περιθώριο της εκδήλωσης.

Βέβαια, αν συνεχιστούν οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς, η ευρωπαϊκή ζήτηση λιπασμάτων θα επανέλθει στο φυσιολογικό επίπεδο τα επόμενα τρία χρόνια, είπε, προσθέτοντας ότι «τότε θα έχουμε σχεδόν κανονική παραγωγή».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης