Ενέργεια

Νέο υψηλό για τις κινεζικές εισαγωγές αργού πετρελαίου το 2023 (Oil Price)

Νέο υψηλό για τις κινεζικές εισαγωγές αργού πετρελαίου το 2023 (Oil Price)
Το 2023, η Ρωσία ήταν η κορυφαία πηγή εισαγωγών αργού πετρελαίου της Κίνας, παρέχοντας το 19% των εισαγωγών αργού πετρελαίου της ασιατικής υπερδύναμης
Νέο ρεκόρ σημείωσαν το 2023 οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 10% σε ετήσια βάση και καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2020, όταν ο κορυφαίος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο εκμεταλλεύτηκε την κατακόρυφη πτώση των τιμών για να εισάγει τεράστιες ποσότητες του μαύρου χρυσού. 

Σύμφωνα με το Oil Price, πέρυσι, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας ανήλθαν κατά μέσο όρο σε 11,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), αυξημένες κατά 10% σε σύγκριση με το 2022, όπως έδειξαν και τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων που συγκέντρωσε το Bloomberg και η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA).

Μετά την άρση των περιορισμών που σχετίζονται με το Covid από την Κίνα στις αρχές του 2023, τα εγχώρια διυλιστήρια αύξησαν τις εισαγωγές σε επίπεδα ρεκόρ πέρυσι, για να στηρίξουν τη ζήτηση καυσίμων μεταφοράς και να παράγουν πρώτες ύλες για την αναπτυσσόμενη πετροχημική βιομηχανία της χώρας, σημείωσε η EIA σε ανάλυση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Κύριος προμηθευτής η Ρωσία

Η Ρωσία, ήταν με διαφορά η κύρια πηγή του αργού της Κίνας το 2023, όπως έδειξαν τα στοιχεία, ενώ επίσης ήταν και ο προμηθευτής του οποίου οι πωλήσεις αργού στην Κίνα κατέγραψαν το μεγαλύτερο άλμα.   

Μετά τη Μόσχα, η Σαουδική Αραβία και το Ιράκ ήταν οι επόμενες κύριες πηγές εισαγωγών αργού πετρελαίου της Κίνας, ενώ μάλιστα σε σχέση με το 2022, εμφάνισαν άνοδο και οι εισαγωγές αργού από το Ιράν, τη Βραζιλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Να σημειωθεί πως μεταξύ 2019 και 2021, η Σαουδική Αραβία ήταν ο κυριότερος προμηθευτής αργού πετρελαίου της Κίνας, με τη Ρωσία να έρχεται δεύτερη με 15% των κινεζικών εισαγωγών.

Το 2023, η Ρωσία ήταν η κορυφαία πηγή εισαγωγών αργού πετρελαίου της Κίνας, παρέχοντας το 19% των εισαγωγών αργού πετρελαίου της ασιατικής υπερδύναμης, οι οποίες ήταν κατά μέσο όρο 2,1 εκατομμύρια bpd, ανέφερε η EIA.

Η αύξηση των κινεζικών εισαγωγών αργού πετρελαίου από τη Ρωσία ήταν αποτέλεσμα των μειωμένων ρωσικών τιμών λόγω των δυτικών κυρώσεων και των πλαφόν.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης