Ενέργεια

Γιατί η Ιταλία δεν χρειάζεται την πυρηνική ενέργεια; (Montel)

Γιατί η Ιταλία δεν χρειάζεται την πυρηνική ενέργεια; (Montel)
Η Ιταλία απαγόρευσε την πυρηνική παραγωγή σε δύο δημοψηφίσματα το 1987 και το 2011
Η φιλοδοξία της ιταλικής κυβέρνησης να αναβιώσει την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας αντιμετωπίστηκε με μεγάλο σκεπτικισμό από ειδικούς του κλάδου, οι οποίοι προειδοποιούν για χαμηλή ζήτηση της εν λόγω τεχνολογίας εξαιτίας της ώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Με βάση το Montel, ο Michele Governatori, επικεφαλής του τομέα ενέργειας και φυσικού αερίου του ιταλικού think tank Ecco, δήλωσε ότι η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλείσιμο πυρηνικών εργοστασίων, όπως αυτό που παρατηρήθηκε στην Ισπανία.

Τόνισε δε, πως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη νότια Ιταλία, καλύπτουν σήμερα όλες τις ανάγκες της ζήτησης, γεγονός που καθιστά ήδη περιττούς τους συμβατικούς θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, εκτός από εκείνους που χρησιμοποιούνται για τη σταθεροποίηση του ηλεκτρικού δικτύου.

Αυτό είναι απλώς «μια γεύση» του τι θα συμβεί σε πολύ λίγα χρόνια στη χώρα, όταν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούν να καλύψουν όλη τη ζήτηση, πρόσθεσε ο Governatori, αναφέροντας ως παράδειγμα την Ισπανία.

Υποτίμηση της προόδου των ΑΠΕ

«Θα καταλήξουμε ακριβώς όπως στην Ισπανία, επειδή οι άνθρωποι υποτιμούν την πρόοδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», συμφώνησε ο Leonardo Becchetti, οικονομολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tor Vergata, αναφερόμενος στο κλείσιμο τριών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάρτιο μετά την ισχυρή παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η επένδυση σε τεχνολογίες όπως η πυρηνική ενέργεια, θα οδηγούσε σε δύο πιθανά αποτελέσματα -είτε στη μερική χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είτε στη διαλείπουσα χρήση της πυρηνικής ενέργειας, δήλωσε ο Governatori.

Ωστόσο, σημείωσε πιθανά οικονομικά και τεχνολογικά ζητήματα από αυτή την προσέγγιση, καθώς η πυρηνική ενέργεια είναι δαπανηρή για την κατασκευή της και δύσκολα απενεργοποιείται.

Διαθεσιμότητα νερού

Επιπλέον, ο Angelo Tartaglia, ομότιμος καθηγητής φυσικής στο Πολυτεχνείο του Τορίνο και ειδικός σε θέματα πυρηνικής ενέργειας, δήλωσε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η διαθεσιμότητα νερού για την ψύξη των μονάδων αυτών εν μέσω ξηρασίας που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή.

Το κλείσιμο των μονάδων λόγω έλλειψης νερού ή υπερπαραγωγής θα ήταν παράλογο, πρόσθεσε ο Tartaglia.

Η ενδεχόμενη κατασκευή μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR) δεν θα ανακουφίσει αυτά τα ζητήματα, δήλωσε ο Governatori, υπογραμμίζοντας την οικονομική ανεπάρκεια της διακοπτόμενης λειτουργίας των SMR, δεδομένου του υψηλού σταθερού κόστους τους.

Λύση αποθήκευσης

Εν τω μεταξύ, το εθνικό σχέδιο της Ιταλίας για την ενέργεια και το κλίμα (NECP) έχει δώσει προτεραιότητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αποθήκευση ως την πιο βιώσιμη λύση για την απαλλαγή από τον άνθρακα.

«Είμαι βέβαιος ότι σε 5-6 χρόνια θα έχουμε λύσει το πρόβλημα της ενεργειακής αποθήκευσης», δήλωσε ο Becchetti, ο οποίος εργάστηκε ως σύμβουλος στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Στο μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιταλία απαγόρευσε την πυρηνική παραγωγή σε δύο δημοψηφίσματα το 1987 και το 2011, αλλά πέρυσι, το κοινοβούλιο της χώρας ανέτρεψε την επί δεκαετίες απαγόρευση της πυρηνικής ενέργειας, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να συμπεριλάβει την πυρηνική ενέργεια στο εθνικό ενεργειακό μείγμα για να επιταχύνει τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης