Ενέργεια

Η Gazprom στέλνει δεύτερο φορτίο LNG από την Portovaya στην Ισπανία

Η Gazprom στέλνει δεύτερο φορτίο LNG από την Portovaya στην Ισπανία
Οι ρωσικές παραδόσεις LNG στην Ευρώπη αυξήθηκαν πέρυσι σε 22 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm)

Η ρωσική Gazprom έστειλε δεύτερο φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από το εργοστάσιο LNG μικρής κλίμακας Portovaya στη Βαλτική Θάλασσα στην Ισπανία, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG τη Δευτέρα.
Οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρωσίας, σε αντίθεση με τις προμήθειες πετρελαίου, δεν υπόκεινται σε κυρώσεις από τη Δύση. Ωστόσο, η Ευρώπη έχει αναζητήσει τρόπους για να περιορίσει τις προμήθειες και να μειώσει τα έσοδα της Μόσχας.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την Πέμπτη κανόνες που επιτρέπουν στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να απαγορεύουν τις εισαγωγές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), εμποδίζοντας τις ρωσικές εταιρείες να κάνουν κράτηση χωρητικότητας υποδομής φυσικού αερίου.

Οι ρωσικές παραδόσεις LNG στην Ευρώπη αυξήθηκαν πέρυσι σε 22 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), από περίπου 16 bcm το 2021, σύμφωνα με ανάλυση της ΕΕ.
Το δεξαμενόπλοιο, το Cool Rover, το οποίο φόρτωσε LNG από την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU), το Marshal Vasilevskiy, εκφορτώνει στο ισπανικό λιμάνι του Μπιλμπάο στον τερματικό σταθμό BBG LNG, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Τον περασμένο μήνα η Gazprom έστειλε το πρώτο φορτίο LNG από την Portovaya στην Ισπανία.
Η κρατικά ελεγχόμενη Gazprom έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό την ευρωπαϊκή αγορά εξαγωγών φυσικού αερίου με αγωγούς, που κάποτε ήταν η κύρια πηγή εσόδων σε ξένο νόμισμα για τη Μόσχα.
Η Ρωσία προμήθευσε μόλις 28,3 bcm αερίου στην Ευρώπη μέσω αγωγών πέρυσι, από 63,8 bcm το 2022 και 148 bcm το 2021, το τελευταίο πλήρες έτος πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία.
Το εργοστάσιο LNG Portovaya με δυναμικότητα 1,5 εκατομμυρίου μετρικών τόνων ετησίως ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2022. Τα περισσότερα φορτία LNG από το εργοστάσιο έχουν σταλεί στην Τουρκία ή την Ελλάδα, ενώ τρία στάλθηκαν στην Κίνα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης