Ενέργεια

Η αντίδραση της αγοράς φυσικού αερίου σε περίπτωση επανεκλογής Τραμπ (Montel)

Η αντίδραση της αγοράς φυσικού αερίου σε περίπτωση επανεκλογής Τραμπ (Montel)
Ο Τραμπ ξεκίνησε αρκετούς εμπορικούς πολέμους -βασικά με την Κίνα- κατά τη διάρκεια της προηγούμενης προεδρίας του, οι οποίοι ταρακούνησαν την παγκόσμια οικονομία
Οι παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σοβαρές αναταραχές εν μέσω ενός νέου εμπορικού πολέμου, εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, δήλωσαν αναλυτές αυτή την εβδομάδα.

Με βάση το Montel, καθώς και οι δύο υποψήφιοι αναμένεται να τερματίσουν την παύση των αδειοδοτήσεων νέων έργων υγροποιημένου φυσικού αερίου, η οποία επιβλήθηκε νωρίτερα φέτος από τον πρόεδρο Μπάιντεν, η μεγαλύτερη ανησυχία της αγοράς είναι ότι μια κυβέρνηση Τραμπ θα μπορούσε να προκαλέσει νέα διαμάχη για τους δασμούς, ιδίως με την Κίνα.

Ο Τραμπ ξεκίνησε αρκετούς εμπορικούς πολέμους -βασικά με την Κίνα- κατά τη διάρκεια της προηγούμενης προεδρίας του, οι οποίοι ταρακούνησαν την παγκόσμια οικονομία, ενώ έχει υποσχεθεί περισσότερους τέτοιους πολέμους αν επανεκλεγεί.

Ο πόλεμος των δασμών

Για παράδειγμα, έχει εκφράσει την πρόταση να επιβάλει φόρο 60% σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές, κάτι που πιθανότατα θα προκαλούσε απάντηση από τους Κινέζους, όπως ο εισαγωγικός δασμός 25% στο αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο.

«Οι δασμοί θα μετατοπίζονταν γύρω από την εμπορευματοποίηση του υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά αυτό εξαρτάται από τον δασμό», δήλωσε ο Ira Joseph, ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

«Ένας μικρός δασμός θα μπορούσε να καταπολεμηθεί, αλλά ένας μεγαλύτερος δασμός μπορεί να μεταβάλει τα ναυτιλιακά δεδομένα».

Καθώς ο Τραμπ υποστηρίζει τα ορυκτά καύσιμα, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι είναι απίθανο να εφαρμόσει πολιτικές που θα επηρεάσουν σημαντικά τις ενεργειακές αγορές.

Λιγότερες αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική

«Θα υπάρξουν λιγότερες αλλαγές στην ενέργεια από ό,τι σε άλλες πολιτικές», δήλωσε ο Mike Fulwood, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης.

«Ο ενεργειακός τομέας της Ευρώπης και μάλιστα οι παγκόσμιες ενεργειακές αγορές θα είναι πιθανότατα μεταξύ των λιγότερο επηρεαζόμενων τομέων από μια δεύτερη προεδρία Τραμπ», δήλωσε στο Montel ο Henning Gloystein, διευθυντής του τμήματος ενέργειας, κλίματος και πόρων της Eurasia.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος θα ήταν ίσως να επιβάλει ο Τραμπ κάποια μορφή δασμού εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην προμήθεια των ΗΠΑ προς την Ευρώπη, δήλωσε ο Gloystein.

Αν και με έναν δασμό 10% ακόμα, το αμερικανικό LNG θα παρέμενε πιθανότατα ανταγωνιστικό στις ευρωπαϊκές αγορές, πρόσθεσε.

Άρση της παύσης στις άδειες για LNG

Τον Ιανουάριο, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε παύση στις εγκρίσεις εκκρεμών έργων υγροποιημένου φυσικού αερίου, κάτι που ο Τραμπ υποσχέθηκε να καταργήσει.

Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές, δήλωσαν ότι ο Τραμπ ενδέχεται να πάρει πίσω ορισμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει τις αγορές ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης