Ενέργεια

Montel: Γιατί υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου

Montel: Γιατί υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου

Μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ο «μαύρος» χρυσός έχει αντίθετη πορεία από την αναμενόμενη - Αστάθεια στις αγορές προβλέπει ο ΙΕΑ

Σχετικά Άρθρα
Κόντρα στις προβλέψεις, το πετρέλαιο δείχνει να μην ανεβαίνει (ως προς την τιμή του) παρά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο (εξαπέλυσε περισσότερες από 300 επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη), καθώς οι επενδυτές φαινόταν να προεξοφλούν την απειλή ενός ευρύτερου πολέμου στη συγκεκριμένη περιοχή, σύμφωνα με το Montel, ενώ οι υποτονικές προοπτικές για την παγκόσμια ζήτηση εξακολουθούν να υφίστανται.

Συγκεκριμένα οι τιμές του υποχώρησαν τη Δευτέρα 15/4.

Εντωμεταξύ ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προειδοποίησε ότι οι αγορές θα είναι ασταθείς.

Το συμβόλαιο του πρώτου μήνα για το αργό πετρέλαιο Brent στη Βόρεια Θάλασσα έπεσε τελευταία κατά 0,55 USD στα 89,90 USD/βαρέλι, ενώ το ισοδύναμο του WTI υπέστη πτώση 0,55 USD στα 85,11 USD/βαρέλι.

Οι παγκόσμιοι δείκτες αναφοράς για τον «μαύρο» χρυσό αυξήθηκαν περίπου 1% την Παρασκευή 12/4, εν αναμονή της απάντησης από το Ιράν το Σαββατοκύριακο μετά την ύποπτη βομβιστική επίθεση στο προξενείο του στη Συρία την 1η Απριλίου.

Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι ζημιές ήταν περιορισμένες διότι οι περισσότεροι από τους πυραύλους αναχαιτίστηκαν.

 

Σε χαμηλούς τόνους η αντίδραση του Ισραήλ

Η προσεκτικά ενορχηστρωμένη επίθεση είχε στόχο να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά, ενώ τα σιωπηλά δημόσια σχόλια από το Ισραήλ ήταν πιθανό να διαλύσουν τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών προς το παρόν, ανέφερε σε σημείωμα η Vanda Insights (εταιρεία πληροφοριών παγκόσμιας αγοράς).

Καθώς η πιθανότητα μιας ισραηλινής «απάντησης» είναι μειωμένη, οι δείκτες αναφοράς του αργού είναι πιθανό να συνεχίσουν να παραδίδουν περισσότερο από το ασφάλιστρο κινδύνου που είχε τιμολογηθεί πριν από την επίθεση, πρόσθεσε.

«Το επόμενο ερώτημα για την αγορά πετρελαίου είναι εάν η χαλάρωση των εντάσεων Ισραήλ-Ιράν βοηθά να επανέλθουν σε τροχιά η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και οι συνομιλίες για τη συμφωνία ομήρων, οι οποίες εξακολουθούσαν να βρίσκονται σε αδιέξοδο στα τέλη της περασμένης εβδομάδας», υποστήριξε η Vanda Insights, αναφερόμενη στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην περιοχή μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Αναμενόταν ότι το αργό θα υποχωρούσε περίπου στα 88-89 USD/βαρέλι ενόψει περαιτέρω ενδείξεις από την αγορά.

 

Προειδοποίηση ΙΕΑ για αστάθεια αγορών

Την περασμένη εβδομάδα οι παγκόσμιοι δείκτες αναφοράς πετρελαίου σημείωσαν εβδομαδιαία απώλεια διότι ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) αναθεώρησε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου χαμηλότερα σε 1,2 εκατομμύρια bbl/ημέρα, αφού την αύξησε τον προηγούμενο μήνα.

Η πρόβλεψη για το 2024 είναι σχεδόν το ήμισυ του ποσοστού ανάπτυξης του 2023 των 2,3 εκατομμυρίων βαρελιών/ημέρα.

Ωστόσο, ο ΙΕΑ προειδοποίησε ότι οι αγορές θα συνεχίσουν να παραμένουν ασταθείς, ενώ θα εξακολουθούν να είναι εκτεθειμένες σε γεωπολιτικές εντάσεις.

«Οι αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή αυξήθηκαν περαιτέρω το Σαββατοκύριακο με τις αεροπορικές επιθέσεις του Ιράν σε ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο αυξημένης αστάθειας στις αγορές πετρελαίου και παρέχοντας μια νέα υπενθύμιση της σημασίας της ασφάλειας του πετρελαίου», ανέφερε το πρακτορείο με έδρα το Παρίσι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης