Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ράλι... στις τιμές των εμπορευμάτων αναμένει η Goldman - Αναθεωρεί για το πετρέλαιο

Ράλι... στις τιμές των εμπορευμάτων αναμένει η Goldman - Αναθεωρεί για το πετρέλαιο

Τα χαμηλότερα επιτόκια θα συμβάλλουν στην ανάκαμψη των μεταποιητικών βιομηχανιών και θα τονώσουν την κατανάλωση, όπως υποστηρίζει η διεθνής τράπεζα επενδύσεων

Η ζήτηση εμπορευμάτων θα αυξηθεί φέτος λόγω των μειώσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, σύμφωνα με εκτίμηση της Goldman Sachs η οποία βλέπει πιθανές αποδόσεις των εμπορευμάτων έως και 15%, ενώ αναθεώρησε όσα είχε προβλέψει για την τιμή του πετρελαίου.

Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας ανέφεραν ότι τα χαμηλότερα επιτόκια θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη των μεταποιητικών βιομηχανιών και θα τονώσουν τη ζήτηση των καταναλωτών, ενώ οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι συνεχίζονται.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι το αργό πετρέλαιο μαζί με το αλουμίνιο, τον χαλκό και τον χρυσό, συμπεριλαμβάνονται στα εμπορεύματα των οποίων οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν σημαντικά φέτος χάρη σε μια αλλαγή της οικονομικής προοπτικής.

«Διαπιστώνουμε ότι οι μειώσεις των επιτοκίων των ΗΠΑ σε μη υφεσιακά περιβάλλοντα οδηγούν σε υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων, με τη μεγαλύτερη ώθηση στα μέταλλα (συγκεκριμένα τον χαλκό και τον χρυσό), ακολουθούμενα από το αργό πετρέλαιο.

Είναι σημαντικό ότι ο θετικός αντίκτυπος στις τιμές τείνει να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, καθώς η ώθηση ανάπτυξης από τις χαλαρότερες οικονομικές συνθήκες διέρχεται», ανέφερε το Bloomberg.

Ίσως η πιο κρίσιμη μείωση των επιτοκίων θα ήταν αυτή που αναμένεται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Προς το παρόν η Fed (Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ) έχει επισημάνει ότι δεν βιαζόταν να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Ακόμα κι έτσι, η κεντρική τράπεζα έχει προγραμματίσει 3 μειώσεις επιτοκίων φέτος.

 

Αλλαγές εκτιμήσεων για το πετρέλαιο

Πριν από ένα μήνα, η Goldman αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την τιμή του πετρελαίου στα 87 δολάρια ανά βαρέλι αργού πετρελαίου Brent, από 85 δολάρια, επικαλούμενη τη διακοπή της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Τα εμπορικά αποθέματα του ΟΟΣΑ στην ξηρά έχουν μειωθεί κάπως ταχύτερα από το αναμενόμενο, καθώς η ανακατεύθυνση των ροών μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα αύξησε τα αποθέματα νερού», έγραψαν αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας σε σημείωμα στα τέλη Φεβρουαρίου.

Πιο πρόσφατα, η Goldman πρότεινε ότι το πετρέλαιο μπορεί να φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι φέτος, καθώς η ζήτηση παραμένει ισχυρή, ενώ η πρόσθετη προσφορά από παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ επιβραδύνεται.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) αναθεώρησε επίσης πρόσφατα την πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου, επικαλούμενη την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα που δημιουργεί πρόσθετη ζήτηση για καύσιμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης