Ενέργεια

Toronto Sun: Για ποιους λόγους αρνείται το LNG στην Ελλάδα ο Καναδός πρωθυπουργός

Toronto Sun: Για ποιους λόγους αρνείται το LNG στην Ελλάδα ο Καναδός πρωθυπουργός
Κύκλοι ωστόσο της αγοράς ισχυρίζονται ότι οι ελληνικές ανάγκες για καναδικό LNG είναι ελάχιστες έως και μηδενικές
Σοβαρά ερωτήματα εγείρει δημοσίευμα της Toronto Sun ως προς τους λόγους για τους οποίους ο Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau επιμένει να αρνείται την εξαγωγή του καναδικού LNG σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, όπως αποδείχθηκε και κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα λοιπόν με το εν λόγω δημοσίευμα της Toronto Sun, η σταθερή απροθυμία της κυβέρνησης Trudeau να πουλήσει υγροποιημένο φυσικό αέριο σε άλλες χώρες -και μάλιστα υπολογίσιμες δυνάμεις- υπογραμμίζει πόσο «εκτός παιχνιδιού» θέλει να μένει ο Καναδάς, την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει καταστήσει επιτακτική την ανάγκη για υγροποιημένο φυσικό αέριο για τα δυτικοευρωπαϊκά έθνη που αισθάνονται τους πόρους τους να περιορίζονται σημαντικά.

Κύκλοι ωστόσο της αγοράς αναφέρουν ότι οι ελληνικές ανάγκες για καναδικό LNG είναι ελάχιστες έως και μηδενικές, καθώς η ενεργειακή επάρκεια της χώρας αλλά και η τροφοδοσία φυσικού αερίου και LNG ειναι εξασφαλισμένη από άλλες πηγές και επίσης οι τιμές αυτό το διάστημα κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα. Στην ίδια κατεύθυνση η σχέση Μητσοτάκη-Trudeau βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα και η συνεργασία τους κατά το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού υπήρξε άριστη.

Παρόλα αυτά, η στάση του Καναδά, προκαλεί -και εύλογα- πολλές απορίες.

Ακολουθεί το δημοσίευμα της Toronto Sun

Πριν ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιτεθεί στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια, τα περισσότερα ευρωπαϊκά έθνη στηρίζονταν σε μεγάλο βαθμό στη Ρωσία για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ο Πούτιν καυχιόταν μάλιστα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πάγωνε αν της έκοβε τις προμήθειες φυσικού αερίου σε αντίποινα για τις κυρώσεις κατά της χώρας του.

Η Μόσχα εργαλειοποιεί την εξάρτηση της Δύσης από τους πόρους της ως όπλο στον πόλεμο, κι ενώ ο Καναδάς θα μπορούσε να παρέμβει για δικό του όφελος, εντούτοις δεν το κάνει - παρά τα επανειλημμένα αιτήματα αρκετών συμμάχων του.

Η Δυτική Ευρώπη επομένως έχει στραφεί σε άλλους προμηθευτές, εισάγοντας κυρίως από τις ΗΠΑ.

Ένας μακρύς κατάλογος Ευρωπαίων ηγετών έχει φτάσει ως την πόρτα του Καναδά, ζητώντας του να βοηθήσει με τις προμήθειες LNG.

Ενδεικτικά, το 2022, ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz είπε στο CBC ότι «θα ήθελε πολύ ο Καναδάς» να εξάγει περισσότερο LNG στην Ευρώπη αλλά δεν το κάνει.

Πέρυσι πάλι, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida έκανε παρόμοια έκκληση στον Trudeau.

Λίγο μετά την έναρξη του πολέμου, ο Λετονός πρεσβευτής Kaspars Ozolins παρακάλεσε τον Καναδά να τους στείλει LNG, λέγοντας ότι κατασκεύαζαν έναν τερματικό σταθμό εισαγωγής στη Βαλτική Θάλασσα, ενώ παρόμοιο αίτημα υπέβαλε η Ουκρανία.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε ακριβώς την ίδια ερώτηση.

Ο Καναδάς έδωσε την ίδια απάντηση σε όλους απορρίπτοντας τα αιτήματά τους.

Όποιοι και αν είναι οι λόγοι του Καναδού πρωθυπουργού που γυρίζει την πλάτη του στα εύλογα αιτήματα των φίλων και των συμμάχων μας την ώρα της ανάγκης τους, θα πρέπει να το ξανασκεφτεί.

Κάθε φορά που κρατά το LNG από τους φίλους και τους συμμάχους μας, δίνει εκ νέου ώθηση στη Ρωσία στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης