Ενέργεια

Υποχώρηση στα ευρωπαϊκά συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας Cal'25 εν μέσω πτωτικών τιμών φυσικού αερίου και άνθρακα

Υποχώρηση στα ευρωπαϊκά συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας Cal'25 εν μέσω πτωτικών τιμών φυσικού αερίου και άνθρακα

Τα EUA που λήγουν τον Δεκέμβριο του 2024 μειώθηκαν περίπου 4% και έληξαν στα 62,28 ευρώ/τόνο

 

Οι τιμές spot ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη κέρδισαν έδαφος την Τρίτη 26/3, λόγω της ασθενέστερης παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές. Η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας επόμενης μέρας στη Γαλλία αυξήθηκε κατά περίπου 9% στα 50,68 EUR/MWh. Ομοίως, το αντίστοιχο συμβόλαιο στη Γερμανία σημείωσε άνοδο 15% και διαμορφώθηκε στα 76,30 EUR/MWh σύμφωνα με το energymarketprice.

Στη μελλοντική καμπύλη, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για το Ευρωπαϊκό Cal2025 μειώθηκαν την Τρίτη, αντικατοπτρίζοντας την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και του άνθρακα. Το γερμανικό συμβόλαιο ηλεκτρικής ενέργειας Cal'25 μειώθηκε κατά 2%, λήγοντας στα 73,13 EUR/MWh, ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο στη Γαλλία μειώθηκε κατά περίπου 2% στα 66,33 EUR/MWh.

Χαμηλή ζήτηση

Οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν την Τρίτη, με την τιμή spot να υποχωρεί κατά 6% στα 68,35 p/therm, λόγω της χαμηλής ζήτησης. Στην προθεσμιακή καμπύλη, οι αναφορές για άφθονες προοπτικές προσφοράς οδήγησαν τις τιμές προς τα κάτω. Κατά συνέπεια, η τιμή παράδοσης το καλοκαίρι του 2024 παρουσίασε απώλειες 5%, φτάνοντας τις 68,58 p/therm.

Οι ευρωπαϊκές τιμές άνθρακα υποχώρησαν κατακόρυφα την Τρίτη, ακολουθώντας τις πτωτικές τιμές του φυσικού αερίου. Τα EUA που λήγουν τον Δεκέμβριο του 2024 μειώθηκαν κατά περίπου 4% και έληξαν στα 62,28 ευρώ/τόνο.

Την Τρίτη, οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν μάλλον σταθερές, λόγω της απότομης πτώσης των τιμών των διυλισμένων προϊόντων, μετά την επανεκκίνηση των διυλιστηρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από μια περίοδο συντήρησης. Το Brent μειώθηκε κατά 1% στα 86,25 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό WTI υποχώρησε 0,4% στα 81,62 δολάρια το βαρέλι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης