Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ρεκόρ στην παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη το πρώτο δίμηνο του 2024 - Έφθασε τις 516,5 τεραβατώρες

Ρεκόρ στην παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη το πρώτο δίμηνο του 2024 - Έφθασε τις 516,5 τεραβατώρες

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα ήταν 351 TWh

 

Ρεκόρ 60% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης τροφοδοτήθηκε από καθαρές πηγές ενέργειας το πρώτο δίμηνο του 2024, λόγω της ισχυρής ετήσιας αύξησης της παραγωγής υδροηλεκτρικής, ηλιακής και αιολικής ενέργειας και της ανάκαμψης της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το reuters η συνολική παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσε ρεκόρ 516,5 τεραβατώρων (TWh) τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας αύξηση 12% από την ίδια περίοδο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της ενεργειακής δεξαμενής σκέψης Ember.
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα ήταν 351 TWh, η χαμηλότερη για εκείνη την περίοδο από τουλάχιστον το 2015 και πάνω από 8% από τους ίδιους μήνες το 2023.

Αιολική.JPG

Η παραγωγή άνθρακα κατά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο μειώθηκε σχεδόν κατά 15% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ η παραγωγή από μονάδες που λειτουργούν με φυσικό αέριο μειώθηκε κατά 4%.

Πρωταγωνιστές τα πυρηνικά

Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις παρέμειναν η μεγαλύτερη ενιαία πηγή καθαρής ενέργειας στην Ευρώπη, παράγοντας 172,5 τεραβατώρες (TWh) ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτό το σύνολο ήταν 4,1% περισσότερο από ό,τι τους ίδιους μήνες του 2023, αλλά είναι το δεύτερο χαμηλότερο για τους δύο πρώτους μήνες του έτους από το 2015, μετά το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών της Γερμανίας πέρυσι και τα διαρκή προβλήματα παραγωγής στη Γαλλία.

Τα υδροφράγματα ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή καθαρής ενέργειας της Ευρώπης, παράγοντας 153 TWh ηλεκτρικής ενέργειας, ή μερίδιο ρεκόρ 17,6% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.
Η συνολική παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε σχεδόν κατά 23% από την ίδια περίοδο το 2023, χάρη στην ισχυρή παραγωγή στη Νορβηγία, τη Γαλλία, την Ελβετία και την Πορτογαλία μέχρι στιγμής φέτος.
Τα αιολικά πάρκα παρήγαγαν ρεκόρ 137,5 TWh ηλεκτρικής ενέργειας κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2024, αυξημένα κατά 14% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023.
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ενέργεια κλιμακώθηκε επίσης σε νέο υψηλό 24,4 TWh, που ήταν σχεδόν 19% περισσότερο από ό,τι τους ίδιους μήνες του 2023.

Κυριαρχία ηλιακής και αιολικής παραγωγής

Εάν η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη από ηλιακά και αιολικά πάρκα συνεχίσει να επεκτείνεται με τον ρυθμό που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, η συνδυασμένη ηλιακή και αιολική παραγωγή ενδέχεται σύντομα να ξεπεράσει τους πυρηνικούς σταθμούς ως την κύρια πηγή καθαρής ενέργειας στην ήπειρο.
Η συνδυασμένη ηλιακή και αιολική παραγωγή έχει επεκταθεί κατά μέσο ετήσιο ρυθμό 11% ετησίως από το 2019, ενώ η πυρηνική παραγωγή έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 3% ετησίως την ίδια περίοδο.

αιολική_2.JPG

Μέχρι στιγμής το 2024, οι σχεδόν 162 TWh ηλεκτρικής ενέργειας που παρήχθησαν από αιολικά και ηλιακά πάρκα ήταν σχεδόν 15% περισσότερες από ό,τι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2023 και ήταν μόλις 7% λιγότερο από τη συνολική πυρηνική παραγωγή φέτος.
Αυτό υποδηλώνει ότι εάν η συνδυασμένη ηλιακή και αιολική παραγωγή επεκταθεί κατά τον ίδιο βαθμό στις αρχές του 2025 και η πυρηνική παραγωγή επεκταθεί επίσης κατά το ίδιο ποσοστό όπως φάνηκε φέτος, τότε η συνολική παραγωγή ηλιακής και αιολικής ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να ξεπεράσει την πυρηνική παραγωγή το επόμενο έτος.
Μια τέτοια εξέλιξη θα συμβάλει στην αύξηση της συνολικής παραγωγής καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας σε νέα υψηλά επίπεδα, μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να προβούν σε περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων και να επιταχύνουν τις προσπάθειες περιφερειακής μετάβασης στην ενέργεια και μείωσης της ρύπανσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης