Ενέργεια

Euractiv: Νόμος της ΕΕ προστατεύει τους πολίτες από τη χειραγώγηση της αγοράς ενέργειας

Euractiv: Νόμος της ΕΕ προστατεύει τους πολίτες από τη χειραγώγηση της αγοράς ενέργειας
Στόχος η ενίσχυση της εποπτείας και η διασφάλιση του ανοικτού και δίκαιου ανταγωνισμού
Τη Δευτέρα (18/3), το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε επίσημα νέο νόμο για την προστασία των καταναλωτών ενέργειας από τη χειραγώγηση της χονδρεμπορικής αγοράς, με στόχο την ενίσχυση της εποπτείας και τη διασφάλιση του ανοικτού και δίκαιου ανταγωνισμού στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στο μπλοκ.

Σύμφωνα με το Euractiv, το νέο αυτό κείμενο αποτελεί μέρος μιας συνολικής μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη το οποίο τροποποιεί τον κανονισμό του 2011 για την ακεραιότητα και τη διαφάνεια των χονδρεμπορικών αγορών ενέργειας (REMIT).

Η Επιτροπή πρότεινε τις αλλαγές των κανόνων ως απάντηση στις υψηλές και ασταθείς τιμές ενέργειας το 2022, για να αποτρέψει τους κινδύνους χειραγώγησης της αγοράς και των συναλλαγών εμπιστευτικών πληροφοριών (εκμετάλλευση προνομιακών ιδιωτικών πληροφοριών για τη διενέργεια χρηματοοικονομικών συναλλαγών).

Τι προβλέπει ο νόμος

Με βάση λοιπόν τον νέο κανονισμό, ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ACER) αποκτά το δικαίωμα να διερευνά διασυνοριακές υποθέσεις (όταν εμπλέκονται τουλάχιστον δύο κράτη μέλη), να διενεργεί επιτόπιες επιθεωρήσεις, να εκδίδει αιτήματα παροχής πληροφοριών και να συλλέγει δηλώσεις.

Ο ACER θα έχει επίσης την δυνατότητα να επιβάλει χρηματικές ποινές για να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις επιτόπιας επιθεώρησης και τα αιτήματα παροχής πληροφοριών.

Ωστόσο, ο ACER δεν θα μπορεί να επιβάλει πρόστιμα για παραβάσεις και παραβιάσεις απαγορεύσεων, κάτι που παραμένει στην αρμοδιότητα των εθνικών αρχών.

Ο κανονισμός απαιτεί επίσης από τους φορείς της χονδρικής αγοράς ενέργειας της ΕΕ που διαμένουν σε τρίτη χώρα να ορίζουν αντιπρόσωπο σε κράτος μέλος στο οποίο δραστηριοποιούνται.

Ο κανονισμός μένει τώρα να υπογραφεί και θα δημοσιευθεί στη συνέχεια στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ για να τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες αργότερα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης