Ενέργεια

Άνοδος για το πετρέλαιο λόγω επιθέσεων σε ρωσικά διυλιστήρια - Στα 85 δολ. κινείται το Brent, στα 81 δολ. το αργό  

Άνοδος για το πετρέλαιο λόγω επιθέσεων σε ρωσικά διυλιστήρια - Στα 85 δολ. κινείται το Brent, στα 81 δολ. το αργό   

Οι επιθέσεις έθεσαν σε αδράνεια περίπου το 7% της ρωσικής ικανότητας διύλισης το πρώτο τρίμηνο

 

 

 Το Brent ξεπέρασε για λίγο τα 86 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο, πριν υποχωρήσει, καθώς η Ουκρανία ενέτεινε τις επιθέσεις της στη ρωσική ενεργειακή υποδομή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για παράδοση Μαΐου αυξήθηκε   στα 85,85 δολάρια το βαρέλι στις 13:33 GMT.

Το συμβόλαιο του Απριλίου για το  αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκε  στα 81,66 δολάρια, με το συμβόλαιο να λήγει τις επόμενες ημέρες. Το πιο ενεργό συμβόλαιο παράδοσης Μαΐου διαπραγματεύτηκε   στα 81,18 δολάρια.

 «Τα χτυπήματα στα ρωσικά διυλιστήρια πρόσθεσαν 2-3 δολάρια ανά βαρέλι ασφάλιστρο κινδύνου στο αργό πετρέλαιο την περασμένη εβδομάδα, το οποίο παραμένει σε ισχύ καθώς ξεκινάμε αυτή την εβδομάδα με περισσότερες επιθέσεις το Σαββατοκύριακο», δήλωσε η Vandana Hari, της  Vanda Insights.

Συνολικά, μια ανάλυση του Reuters διαπίστωσε ότι οι επιθέσεις έθεσαν σε αδράνεια περίπου το 7% της ρωσικής ικανότητας διύλισης το πρώτο τρίμηνο.

 Εν μέσω διακοπών στα διυλιστήρια, η Ρωσία πρόκειται να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω των δυτικών λιμανιών της τον Μάρτιο κατά σχεδόν 200.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) έναντι του μηνιαίου σχεδίου στα 2,15 εκατομμύρια bpd, δήλωσαν παράγοντες της αγοράς.

 Αυτές οι ρωσικές διακοπές και οι εκτεταμένες περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ + ώθησαν την τράπεζα Morgan Stanley να αυξήσει τις προβλέψεις της για την τιμή του πετρελαίου Brent κατά 10 δολάρια το βαρέλι στα 90 δολάρια για το τρίτο τρίμηνο του 2024.

Και τα δύο συμβόλαια πετρελαίου κατέγραψαν κέρδη την περασμένη εβδομάδα, με τις τιμές να φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο, εν μέρει ενισχύθηκαν αφού ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ενίσχυσε τις προοπτικές ζήτησης για το 2024 για τέταρτη φορά από τον Νοέμβριο.

Από την πλευρά της προσφοράς, το Ιράκ ανακοίνωσε  τη Δευτέρα ότι σχεδιάζει να μειώσει τις εξαγωγές αργού του τους επόμενους μήνες κατά περισσότερο από 100.000 bpd από τα επίπεδα του περασμένου μήνα, για να αντισταθμίσει οποιαδήποτε άνοδο πάνω από την ποσόστωση του ΟΠΕΚ+ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Το Ιράκ έχει δεσμευτεί για εθελοντικές περικοπές που συμφωνήθηκαν με τον όμιλο χωρών εξαγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ+, οι οποίες παρατάθηκαν πρόσφατα για το δεύτερο τρίμηνο.

 

Στο επίκεντρο η νομισματική πολιτική

 

Η κύρια εστίαση αυτή την εβδομάδα είναι η πορεία της νομισματικής πολιτικής στις μεγάλες οικονομίες, με πολλές κεντρικές τράπεζες να έχουν διατηρήσει υψηλά επιτόκια για παρατεταμένη περίοδο για να καταπνίξουν τον κολλώδη πληθωρισμό.

 Το αποτέλεσμα της διήμερης συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που ολοκληρώνεται την Τετάρτη θα πρέπει να φέρει σαφήνεια σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων, δήλωσε ο Tony Sycamore, αναλυτής αγοράς στην IG.

Η Fed πιθανότατα θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια αυτόν τον μήνα, ενώ η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουνίου «είναι πλέον μια ανατροπή νομίσματος», δήλωσε ο Sycamore.

Τα χαμηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να τονώσουν τη ζήτηση στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, υποστηρίζοντας τις τιμές του πετρελαίου.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης