Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η πυρηνική σύντηξη στο επίκεντρο του ενεργειακού μέλλοντος της Γερμανίας

Η πυρηνική σύντηξη στο επίκεντρο του ενεργειακού μέλλοντος της Γερμανίας
Το υπουργείο Παιδείας και Έρευνας προσανατολίζεται εδώ και καιρό στην ανάπτυξη της σχετικής τεχνογνωσίας
Ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της έρευνας για την ανάπτυξη της πυρηνικής σύντηξης ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή υπουργός Έρευνας της Γερμανίας Bettina Stark-Watzinger με στόχο να ανοίξει το δρόμο για την κατασκευή του πρώτου σταθμού παραγωγής ενέργειας από σύντηξη στη χώρα έως το 2040.

Σύμφωνα με το World Nuclear News, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας (BMBF) υποστηρίζει εδώ και καιρό την έρευνα για τη σύντηξη η οποία ήδη διεξάγεται και μάλιστα με τους καλύτερους δυνατούς όρους στο Ινστιτούτο Max Planck για τη Φυσική του Πλάσματος (IPP), μαζί με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης (KIT) και το Ερευνητικό Κέντρο Jülich (FZJ).

«Στόχος της χρηματοδότησης αυτής της έρευνας είναι η ανάπτυξη και προώθηση των τεχνολογιών, των εξαρτημάτων και των υλικών που απαιτούνται για την κατασκευή της πρώτης μονάδας παραγωγής ενέργειας από σύντηξη σε πρώτη φάση έως τις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Στη δεύτερη φάση, η έμφαση δίνεται στην ενσωμάτωση της εν λόγω μονάδας σε ένα μεγαλύτερο και συνολικότερο σχέδιο ενός δικτύου σταθμών παραγωγής ενέργειας.

Αναγκαία η σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα

Προκειμένου να επιτευχθεί η κατασκευή ενός σταθμού παραγωγής ενέργειας από σύντηξη το συντομότερο δυνατό, το πρόγραμμα βασίζεται ουσιαστικά στη συνεργατική έρευνα πολλών φορέων, δηλαδή σε μια μορφή σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Τα έργα σε συγκεκριμένες τεχνολογίες θα πραγματοποιηθούν από κοινού από ερευνητικά ιδρύματα, πανεπιστήμια και βιομηχανίες, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο, αυτό επιτρέπει την έγκαιρη υιοθέτηση των νέων ευρημάτων από την έρευνα και τη μεταφορά τεχνογνωσίας για άμεση αξιοποίηση από την εγχώρια βιομηχανία.

«Σε αυτό το σημείο ερχόμαστε με το νέο χρηματοδοτικό μας πρόγραμμα - με την ονομασία Fusion 2040 - Έρευνα στο δρόμο για μια μονάδα παραγωγής ενέργειας από σύντηξη – με το οποίο θέλουμε να ανοίξουμε το δρόμο για την πρώτη μονάδα παραγωγής ενέργειας από σύντηξη στη Γερμανία. Θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα ολόκληρο οικοσύστημα σύντηξης που θα αποτελείται από τη βιομηχανία, τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τους επιστημονικούς φορείς, έτσι ώστε αυτή η μονάδα να γίνει πραγματικότητα το συντομότερο δυνατό», ανέφερε η υπουργός.

«Ο παγκόσμιος αγώνας δρόμου στον τομέα της ενέργειας έχει ξεκινήσει. Θα ήθελα εμείς στη Γερμανία να είμαστε μεταξύ των πρώτων που θα κατασκευάσουν ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από σύντηξη. Δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την τεράστια ευκαιρία», δήλωσε η υπουργός.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Stark-Watzinger ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα προχωρήσει σε γενναία αύξηση της χρηματοδότησης της έρευνας για τη σύντηξη με επιπλέον 370 εκατομμύρια ευρώ (403 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Πάνω από 1 δισ. τα κονδύλια από το υπουργείο

Μαζί με τα κονδύλια που έχουν ήδη προβλεφθεί για τα ερευνητικά ιδρύματα, το υπουργείο θα διαθέσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την έρευνα στη σύντηξη έως το 2028.

Υπενθυμίζεται, πως τον Αύγουστο του 2011 τέθηκε σε ισχύ η 13η τροποποίηση του νόμου περί πυρηνικής ενέργειας, η οποία τόνισε την πολιτική βούληση για τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας από σχάση στη Γερμανία.

Ως αποτέλεσμα, οκτώ μονάδες έκλεισαν αμέσως, ενώ άλλες μονάδες έκλεισαν οριστικά στα τέλη Δεκεμβρίου 2021.

Οι τρεις τελευταίες μονάδες της χώρας - Emsland, Isar 2 και Neckarwestheim 2 - έκλεισαν τον περασμένο Απρίλιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης