Ενέργεια

Πιο κοντά η ΔΕΗ στις αποζημιώσεις για τους λιγνίτες λόγω RWE

Πιο κοντά η ΔΕΗ στις αποζημιώσεις για τους λιγνίτες λόγω RWE
Η πρόσφατη κακοκαιρία, ανέδειξε εξάλλου την αναγκαιότητα διατήρησης των λιγνιτικών μονάδων στο σύστημα
Συνέργειες και στο αίτημα της ΔΕΗ για αποζημίωση των προς απόσυρση λιγνιτικών μονάδων αναμένεται να φέρει η συμφωνία με την RWE στον τομέα των ΑΠΕ.
Κύκλοι της ΔΕΗ είναι αισιόδοξοι σχετικά με την ανταπόκριση της Κομισιόν στο αίτημά για αποζημίωση των λιγνιτικών μονάδων που έχει υποβληθεί από τον περασμένο Αύγουστο.
Η αισιοδοξία της ΔΕΗ στηρίζεται πρωτίστως στο ότι η ΕΕ έχει εγκρίνει ήδη αντίστοιχες αποζημιώσεις σε 30 εργοστάσια άνθρακα σε όλη την Ευρώπη.
"Δεν μπορεί να ακολουθήσει πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών κρατώντας μια άλλη στάση απέναντι στην Ελλάδα" αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδιοι παράγοντες της ΔΕΗ.
Πρόσθετη αισιοδοξία πηγάζει από το γεγονός της αποσύνδεσης των αποζημιώσεων από το κεφάλαιο antitrust case, το οποίο και έκλεισε κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Δύο ξεχωριστά ζητήματα

«Είναι δύο ξεχωριστά θέματα και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστούν» τονίζουν οι ίδιοι παράγοντας , εκτιμώντας ότι η διαδικασία μετά το κλείσιμο της συμφωνίας για το antitrust case στους λιγνίτες θα προχωρήσει πιο γρήγορα.
Το γεγονός εξάλλου ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα η γερμανική RWE και στρατηγικός σύμμαχος πλέον της ΔΕΗ στην εγχώρια αγορά των ΑΠΕ, διασφάλισε την απαιτούμενη έγκριση από την  Κυβέρνηση της Γερμανίας για αποζημιώσεις ύψους 2,6 δις. ευρώ για το κλείσιμο των μονάδων που διαθέτει στη Δυτική περιοχή του Ρήνου, αναμένεται να λειτουργήσει θετικά και στο αίτημα της ΔΕΗ.
Η Ελλάδα ζητάει από την Κομισιόν αποζημίωση συνολικού ύψους 530 εκατ. ευρώ για την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων το διάστημα 2021-2023.
Η πρόσφατη κακοκαιρία, ανέδειξε εξάλλου την αναγκαιότητα διατήρησης των λιγνιτικών μονάδων στο σύστημα, κάτι που ενισχύει την επιχειρηματολογία της ΔΕΗ περί αποζημιώσεων.
Ο ΑΔΜΗΕ επέβαλλε την αδιάλειπτη λειτουργία 7-8 λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ τις κρίσιμες ημέρες της κακοκαιρίας προκειμένου να κρατήσει το σύστημα όρθιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης