Ενέργεια

Έρευνα της ΕΕ για την διακοπή σύζευξης των αγορών Ελλάδας, Ιταλίας,Σλοβενίας, Κροατίας

Έρευνα της ΕΕ για την διακοπή σύζευξης των αγορών Ελλάδας, Ιταλίας,Σλοβενίας, Κροατίας
Το τεχνικό επεισόδιο οδήγησε σε μεγάλες διακυμάνσεις τις τιμές των ενεργειακών αγορών

Σε βάθος έρευνα για τη μερική διακοπή σύζευξης των Αγορών Επόμενης Ημέρας της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Σλοβενίας και της Κροατίας στις 13 Ιανουαρίου, προχωρεί η Κοινή Επιτροπή Καθοδήγησης της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς του target model (JSC-Joint Steering Committee).

Πρόκειται για ένα τεχνικό επεισόδιο που συνέβη στην Ιταλία και οδήγησε στη διακοπή της σύζευξης από τη κοινή πλατφόρμα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Ιταλίας με την Ελλάδα, την Αυστρία, τη Γαλλία, τη Σλοβενία και την Κροατία, προκαλώντας διαταραχές στις τιμές των Αγορών Επόμενης Ημέρας στις εν λόγω χώρες.
Είναι χαρακτηριστικές οι διακυμάνσεις, με τη μέση τιμή που διαμορφώθηκε στις 13 Ιανουαρίου στην εγχώρια Αγορά Επόμενης Ημέρας για την 14η Ιανουαρίου να εμφανίζει μία απότομη πτώση 32%, έναντι ανόδου 29% της προηγούμενης ημέρας.
Μάλιστα στην Κροατία παρουσιάστηκε το φαινόμενο της μέσης αρνητικής τιμής στη DAM στις 14/1, καθώς η αποσύνδεση συνέπεσε με υψηλά επίπεδα αιολικής ενέργειας τη νύχτα και τις υψηλές βροχοπτώσεις.

Το πόρισμα της κοινής επιτροπής θα ανακοινωθεί σε ένα μήνα.


Δεν ευθύνεται ο αλγόριθμος σύζευξης

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις το επεισόδιο προκλήθηκε από ένα απρόβλεπτο τεχνικό πρόβλημα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας της Ιταλίας (GME) και δεν συνδέεται με τον αλγόριθμο σύζευξης της κοινής αγοράς.
Καθώς δεν μπόρεσε να διορθωθεί εντός των χρονικών ορίων που προβλέπει Πολυπεριφερειακή Σύζευξη (MRC), στις 12.45 ώρα κεντρικής Ευρώπης ανακοινώθηκε η μερική διακοπή της σύζευξης στα βιβλία παραγγελιών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας και των αντίστοιχων χρηματιστηρίων των χωρών, όπου παρουσιάστηκε το πρόβλημα.
Ακολούθησαν σκιώδεις δημοπρασίες για τις διασυνδέσεις των χωρών που επηρεάστηκαν, ενώ τα τελικά αποτελέσματα για τις διασυνδέσεις εκείνες που παρέμειναν σε σύζευξη ανακοινώθηκαν στις 13.54 κεντρική ώρα Ευρώπης.

Παρότι το κοινό σύστημα σύζευξης λειτούργησε για τα υπόλοιπα μέρη, όπως αναμενόταν, το πόρισμα της JSC αναμένεται να δώσει φως στις αιτίες και τις συνέπειες του όλου επεισοδίου, που δεν είναι το μόνο που συμβαίνει στην εναιαία ευρωπαϊκή αγορά- στόχο, αν συνυπολογίσουμε και την απότομη βύθιση τάσης της 8ης Ιανουαρίου στη κεντρική Ευρώπη, που απείλησε με μπλακάουτ.

Ανοδικά οι τιμές στην Ευρώπη

Πάντως κατά την εβδομάδα 11-17 Ιανουαρίου (εβδομάδα 2 του 2021) οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας spot συνέχισαν να αυξάνονται σε ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη, καθώς η ζήτηση ανέβηκε λόγω της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με την ανάλυση το ΙΕΝΕ, που δημοσιοποιήθηκε χθες.
Η εβδομαδιαία μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας spot στην Ελβετία διαμορφώθηκε στα 68,19 € / MWh, που ήταν η υψηλότερη μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας που καταγράφηκε στην Κεντρική Ευρώπη, επηρεάζοντας σημαντικά την ιταλική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας .
Από την άλλη πλευρά, η υψηλή παραγωγή αιολικής ενέργειας τη Δευτέρα 11/1 και την Τρίτη 12/1 και η υψηλή βροχόπτωση σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη, καθ 'όλη τη διάρκεια της εβδομάδας συγκράτησε τις αυξήσεις των τιμών ηλεκτρισμού.
‘Οσον αφορά στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, η Ελλάδα έγινε καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας 2, με τις εβδομαδιαίες καθαρές εξαγωγές να φτάνουν τα 82 GW.
Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε η μεγάλη αύξηση της εγχώριας παραγωγής αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, που αντιστάθμισε και με το παρά πάνω την αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρισμού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης