Θα χρειαστούν πολυδάπανες επενδύσεις στην ενεργειακή υποδομή για ένα μπλοκ ουδέτερο από άνθρακα έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ενεργειακή υποδομή χρειάζεται 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις για να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ έως το 2050 και να διατηρήσει την Ευρώπη ανταγωνιστική σε παγκόσμια κλίμακα, ανέφερε σε νέα έκθεσή της την Τρίτη 9/4 η Ευρωπαϊκή Στρογγυλή Τράπεζα για τη Βιομηχανία (European Round Table for Industry, ERT) η οποία είναι ομάδα υπεράσπισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αποτελείται από περίπου 60 ευρωπαίους βιομηχανικούς επιχειρηματίες που εργάζονται για την ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη.
Η φιλοδοξία της ΕΕ να είναι ένα μπλοκ ουδέτερο από άνθρακα έως το 2050 απαιτεί τεράστιες επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του δικτύου, της αποθήκευσης ενέργειας και των υποδομών για δέσμευση υδρογόνου και άνθρακα με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, ανέφερε η ERT.
«Αυτή δεν είναι μια απλή αναβάθμιση, αλλά ένας θεμελιώδης μετασχηματισμός για να επιτύχουμε τους κλιματικούς μας στόχους και να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί παγκοσμίως», ανέφερε η ομάδα, σημειώνοντας ότι για να το πετύχει αυτό, η Ευρώπη θα χρειαστεί 868 δισεκατομμύρια δολάρια (800 δισεκατομμύρια ευρώ) έως το 2030 και έως και 2,7 δολάρια τρισεκατομμύρια (2,5 τρισεκατομμύρια ευρώ) επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές έως το 2050.
«Πέρα από την τρέχουσα χωρητικότητα, χρειαζόμαστε τόσο εθνικές όσο και διασυνοριακές υποδομές για δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, υδρογόνο και CO;. Αυτή η υποδομή θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση των πτητικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μια λειτουργία που αυτή τη στιγμή διαχειρίζονται τα ορυκτά καύσιμα», αναφέρει η έκθεση.
Απαιτείται απλοποίηση κανονισμών της ΕΕ
Για να αυξηθούν οι επενδύσεις σε τέτοια επίπεδα τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες, η Ευρώπη θα χρειαστεί περισσότερη συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού κεφαλαίου και ένα ισχυρότερο και πιο υποστηρικτικό ρυθμιστικό πλαίσιο για την παροχή κινήτρων για επενδύσεις σε δίκτυα και υδρογόνο με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, σύμφωνα με την ERT η οποία συνέταξε την έκθεση με την υποστήριξη του Boston Consulting Group (BCG).
Επί του παρόντος, οι περίπλοκοι κανονισμοί της ΕΕ εμποδίζουν την πρόσβαση σε ιδιωτικά κεφάλαια και «χρειαζόμαστε ένα πιο λιτό ρυθμιστικό πλαίσιο και μια ξεκάθαρη επιχειρηματική υπόθεση για τους ιδιώτες επενδυτές», ανέφερε ο όμιλος.
Εάν το χάσμα μεταξύ των απαιτούμενων και των πραγματικών επενδύσεων συνεχιστεί, το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα δεν θα είναι σε θέση να ενσωματώσει πλήρως πηγές ενέργειας μηδενικών εκπομπών και το κόστος του συστήματος θα αυξηθεί λόγω αποζημιώσεων για περιορισμό, όταν οι ηλεκτροπαραγωγοί αναγκάζονται να σταματήσουν την παραγωγή, σύμφωνα με την έκθεση.
Οι επενδυτικές ανάγκες είναι πιθανό να επιταχυνθούν μετά το 2030 για να καλύψουν ένα αυξανόμενο μερίδιο ανανεώσιμων πηγών.
Σχετικά με τις χώρες όπου το μερίδιο της φωτοβολταϊκής (ΦΒ) ενέργειας είναι υψηλό, η απαιτούμενη συσσώρευση αποθήκευσης ενέργειας θα είναι επίσης υψηλή για να αντισταθμίσει την αυξημένη μεταβλητότητα στην το ενεργειακό σύστημα, σημείωσε η ERT.
«Ο εκσυγχρονισμός των υποδομών είναι εκεί που το καουτσούκ χτυπά το δρόμο στην Πράσινη Συμφωνία, ωστόσο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν κάνουν αρκετά για να επιτρέψουν την πραγματική επίτευξη των στόχων που έχουν θέσει», δήλωσε ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (Πρόεδρος της επιτροπής ενεργειακής μετάβασης και κλιματικής αλλαγής στην ERT).
www.worldenergynews.gr