Bloomberg: Στη φόρα... ονόματα εταιρειών που κάνουν ενεργειακό μποϊκοτάζ

Bloomberg: Στη φόρα... ονόματα εταιρειών που κάνουν ενεργειακό μποϊκοτάζ
Η BMO αλλάζει την πολιτική κατά του άνθρακα - Δημοσιοποίηση λίστας χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που μειώνουν τις επιχορηγήσεις σε μεγάλες εταιρείες

Η BMO (θυγατρική της Bank of Montreal στις ΗΠΑ) απέσυρε τα σχέδια για τον περιορισμό του δανεισμού στη βιομηχανία άνθρακα πέρυσι για να αποφύγει τις κατηγορίες για ενεργειακό μποϊκοτάζ από τη Δυτική Βιρτζίνια, ανέφερε το Bloomberg επικαλούμενο μια ενημέρωση από τον Ράιλι Μουρ (Ταμίας της Δυτικής Βιρτζίνια).

Η ενημέρωση έγινε με τη μορφή μιας λίστας χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που περιορίζουν το δανεισμό στη μεγάλη βιομηχανία του κράτους και φαίνεται ότι επιδιώκουν να καταστρέψουν τη ζωτικής σημασίας βιομηχανία ενέργειας του κράτους, σύμφωνα με τον Μουρ.

Ο κατάλογος είναι αποτέλεσμα ενός Ρεπουμπλικανικού νόμου που ψηφίστηκε το 2022 ο οποίος κατονομάζει χρηματοπιστωτικές εταιρείες που «δήλωσαν δημόσια ότι θα αρνηθούν, θα τερματίσουν ή θα περιορίσουν τις συναλλαγές με εταιρείες άνθρακα, πετρελαίου ή φυσικού αερίου χωρίς εύλογο επιχειρηματικό σκοπό».

 

Κορυφαίες εταιρείες στη σχετική λίστα

Ο κατάλογος που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα περιλαμβάνει μεγάλες εταιρείες όπως η BlackRock, η Goldman Sachs, η Morgan Stanley, η Wells Fargo και η JP Morgan, αλλά το όνομα της BMO δεν αναφέρθηκε από τον Treasurer της Δυτικής Βιρτζίνια, γεγονός που υποδηλώνει ότι είχε ενεργοποιήσει τα σχέδιά της για τον περιορισμό του άνθρακα.

Η HSBC, η Citigroup και η Northern Trust συμπεριλήφθηκαν επίσης μεταξύ εκείνων που κάνουν ενεργειακό μποϊκοτάζ.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε ιδρύματα που επιδιώκουν να καταστρέψουν τις κρίσιμες ενεργειακές βιομηχανίες της Πολιτείας μας και την οικονομική δραστηριότητα που παράγουν, για να επωφεληθούν από τη διαχείριση των δολαρίων των φορολογουμένων οι οποίοι επιδιώκουν να μειώσουν», ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών της Δυτικής Βιρτζίνια.

Οι εταιρείες της λίστας προειδοποιήθηκαν ότι θα καταλήξουν σε αυτήν νωρίτερα φέτος.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ένας σύμβουλος της BMO απάντησε στον Μουρ της Δυτικής Βιρτζίνια λέγοντας ότι «Ως αποτέλεσμα των αλλαγών πολιτικής που έγιναν τον Νοέμβριο του 2023, αφαιρέσαμε μια δήλωση άνθρακα από τους ιστότοπους της BMO, καθώς δεν αντικατοπτρίζει πλήρως τις τρέχουσες πολιτικές μας.

Μετά τη λήψη της επιστολής σας, συνειδητοποιήσαμε ότι μια κρυφή έκδοση της δήλωσης παρέμενε στους ιστότοπούς μας και την καταργήσαμε. Δεν έχουμε σχέδια να αναδημοσιεύσουμε τη δήλωση άνθρακα», έγραψε επίσης ο Τίμοθι Κοξ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης