Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

ExxonMobil Europe: Στην απανθρακοποίηση και όχι στην αποβιομηχάνιση θα πρέπει να στραφεί η Ευρώπη

ExxonMobil Europe: Στην απανθρακοποίηση και όχι στην αποβιομηχάνιση θα πρέπει να στραφεί η Ευρώπη
Η Ευρώπη χρειάζεται συνολική αλλαγή στην πολιτική της ατζέντα
Ο ενεργειακός γίγαντας ExxonMobil, συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγάλων παικτών της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου που επιδιώκουν τη γενναία μείωση των εκπομπών ρύπων.

Σύμφωνα με το Offshore Energy, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού βραχίονα του αμερικανικού ομίλου είναι ανένδοτος όμως ότι η Ευρώπη, χρειάζεται -για να πετύχει τους κλιματικούς της στόχους- να επενδύσει στην απανθρακοποίηση και όχι στην αποβιομηχάνιση.

Τονίζοντας ότι εταιρείες όπως η ExxonMobil διαθέτουν τα εργαλεία για να βοηθήσουν την Ευρώπη να επιτύχει τις φιλοδοξίες της για καθαρό μηδενικό ισοζύγιο, ο Philippe Ducom, πρόεδρος της ExxonMobil Europe, επισήμανε ότι οι επενδύσεις στη βιομηχανία θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά για να επιτευχθούν οι φιλοδοξίες του μπλοκ των 27 για καθαρό μηδενικό ισοζύγιο το 2050.

Για να συμβεί όμως αυτό, ο Ducom πρέπει η Ευρώπη να καταστεί μια ελκυστική περιοχή για την ανάπτυξη έργων και τεχνολογιών που απαιτούνται για να προωθηθεί η ατζέντα της ενεργειακής μετάβασης.

Στα 20 δις. οι επενδύσεις της ExxonMobil

Δεν είναι μυστικό ότι η ExxonMobil σχεδιάζει να επενδύσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως για έργα με χαμηλότερες εκπομπές ρύπων έως το 2027, αν και ο Ducom πιστεύει ότι η δαπάνη μέρους αυτών των κονδυλίων στην Ευρώπη θα είναι δύσκολη, εκτός εάν επέλθει αλλαγή κυβερνητικών πολιτικών, με τις κυβερνήσεις να καθιστούν τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα κεντρικό στοιχείο το επόμενο διάστημα μετά τις ευρωεκλογές.

Υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως ένα νέο business plan, ο Ducom διευκρινίζει ότι η λειτουργία μιας επιχείρησης απαιτεί οικονομική λογική, κάτι που δεν ισχύει στην Ευρώπη, καθώς η ακριβή ενέργεια και εργασία, σε συνδυασμό με τα ρυθμιστικά βάρη, έχουν επηρεάσει αρνητικά την ΕΕ και την ικανότητά της να εξασφαλίσει τις επενδύσεις που απαιτούνται για να συνεχίσει να κερδίζει έδαφος η πράσινη μετάβαση.

Μια έρευνα της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας για τη Βιομηχανία δείχνει ότι το 84% των επιχειρηματικών ηγετών πιστεύει ότι η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης αποδυναμώνεται.

Σε αυτό το φόντο, η Ducom υπέγραψε πρόσφατα τη Διακήρυξη της Αμβέρσας, η οποία ζητά σαφήνεια, προβλεψιμότητα και εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και τη βιομηχανική της πολιτική. Αυτή η έκκληση για επενδύσεις στην Ευρώπη υποστηρίζεται από 775 οργανώσεις από 20 κλάδους, 554 εταιρείες και 177 ενώσεις.

Κεντρικός στόχος η μείωση των Scope 1 και 2

Επιπλέον, ο Ducom υπογραμμίζει ότι η ExxonMobil παραμένει προσηλωμένη στη μείωση των εκπομπών Scope 1 και 2 από τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζεται και βλέπει ευκαιρίες να χρησιμοποιήσει τις βασικές της ικανότητες για να βοηθήσει κι άλλους παίκτες να περιορίσουν τις δικές τους, υποστηρίζοντας τις φιλοδοξίες της Ευρώπης για ένα βιώσιμο μέλλον.

Δεδομένου ότι το 80% των παγκόσμιων εκπομπών CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια προέρχεται από τρεις τομείς - βιομηχανικές πηγές, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και εμπορικές μεταφορές - η εταιρεία συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που αναπτύσσουν λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα για τις εν λόγω βιομηχανίες με τεχνολογίες όπως η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS), το υδρογόνο και τα καύσιμα χαμηλότερων εκπομπών.

Ο Ducom θεωρεί ότι οι συνεργατικές προσπάθειες και οι ουδέτερες τεχνολογικά πολιτικές που βασίζονται στην αγορά και υποστηρίζουν ανταγωνιστικές αποδόσεις είναι απαραίτητες για την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης