Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Γερμανία: Εγκαινιάζει πρόγραμμα επιδότησης για την απανθρακοποίηση ύψους 23 δισ. ευρώ (Euractiv)

Γερμανία: Εγκαινιάζει πρόγραμμα επιδότησης για την απανθρακοποίηση ύψους 23 δισ. ευρώ (Euractiv)
Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια πρωτοφανή όσο και εμβληματική κλιματική πολιτική
Η γερμανική κυβέρνηση έχει βάλει μπροστά ένα πρόγραμμα επιδότησης ύψους 23 δισεκατομμυρίων ευρώ για την απαλλαγή της βιομηχανίας από τις εκπομπές άνθρακα.

Σύμφωνα με το Euractiv, το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια πρωτοφανή όσο και εμβληματική κλιματική πολιτική που θα διαρκέσει 15 χρόνια.

Το Βερολίνο σκοπεύει να χρηματοδοτήσει την απαλλαγή των μεγάλων βιομηχανικών κλάδων από τις εκπομπές άνθρακα μέσω ενός πρόσφατα αναπτυγμένου συστήματος δημοπρασιών - γνωστού ως «συμβόλαια προστασίας του κλίματος» ή «Συμβόλαια διοξειδίου του άνθρακα».

Με το νέο σύστημα «προωθούμε τις σύγχρονες, φιλικές προς το κλίμα βιομηχανικές εγκαταστάσεις του αύριο», εξήγησε την Τρίτη (12/3) ο Robert Habeck, υπουργός Οικονομίας και Δράσης για το Κλίμα.

Πλέον, οι εταιρείες που εκπέμπουν περισσότερους από 10.000 τόνους CO2 ετησίως μπορούν να διεκδικήσουν τις πρώτες δόσεις αξίας 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, με το συνολικό ποσό να εκταμιεύεται σταδιακά και σε βάθος 15 ετών.

Το φθινόπωρο θα ακολουθήσει ο δεύτερος γύρος χρηματοδότησης ύψους 19 δισ. ευρώ, με στόχο οι εταιρείες να επιτύχουν μείωση των εκπομπών κατά 90%.

Θυμίζουμε πως το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανικής παραγωγής, είτε πρόκειται για το χαρτί, τα χημικά ή το τσιμέντο, βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα.

Όσο η τιμή του CO2 στην ΕΕ είναι κάτω από το όριο που έχει τεθεί, οι εταιρείες αυτές λαμβάνουν χρηματοδότηση από την κυβέρνηση, αλλά μόλις οι τιμές υπερβούν το όριο, οι εταιρείες πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα - και έχουν κίνητρο να υποβάλουν όσο το δυνατόν υψηλότερες προσφορές, παραμένοντας στα χρήματα.

Μεγάλο το ενδιαφέρον από τις εταιρείες

Οι συμβάσεις έχουν διάρκεια 15 ετών και ένας διψήφιος αριθμός εταιρειών φέρεται να ενδιαφέρεται για την πρώτη δόση των 4 δισ. ευρώ που προσφέρεται.

Καμία προσφορά δεν μπορεί να υπερβεί το 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε συνολικό κόστος για την κυβέρνηση, και κάθε επιμέρους κλάδος, όπως το χαρτί, έχει ανώτατο όριο 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν το συγκεκριμένο σύστημα ως απάντηση στο πρόβλημα που παρατηρείται ότι όταν οι τιμές του CO2 θα είναι αρκετά υψηλές, θα είναι πολύ αργά για τη βιομηχανία να κάνει ομαλή μετάβαση.

Η διαδικασία

Σε τέσσερις μήνες θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της δημοπρασίας και στη συνέχεια, θα δοθεί στις εταιρείες προθεσμία τριών ετών για να αρχίσουν την απεξάρτηση από τον άνθρακα.

Κατά τα τρία πρώτα έτη μετά την επίσημη έναρξη της σύμβασης, θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 60% και να φτάσουν στο 90% κατά το τελευταίο έτος.

Μετά από αυτή την πιλοτική δημοπρασία πολλών δισεκατομμυρίων, σε μια δεύτερη δημοπρασία οι εταιρείες θα διαγωνιστούν για 19 δισεκατομμύρια ευρώ όπου εκεί πλέον δεν θα υπάρχουν ανώτατα όρια στις προσφορές και δεν θα επιτρέπεται η χρήση CCS.

Στη συνέχεια, οι τσιμεντοβιομηχανίες και οι χαλυβουργίες - όπου ο όγκος των επενδύσεων είναι υψηλός - μπορεί να έχουν άλλη μια ευκαιρία για κρατικές επιδοτήσεις.

Σημειώνεται, πως η Γερμανία έχει ήδη δεσμεύσει 7 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει τις τέσσερις μεγάλες χαλυβουργίες - thyssenkrupp, Arcelor Mittal, Salzgitter και Saarstahl.

Αναφορικά με τις χαλυβουργίες, αυτές μπορούν να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα των επιχορηγήσεων για τους υφιστάμενους υψικαμίνους τους που λειτουργούν με καύση άνθρακα, αλλά όχι για τους νεόκτιστους υψικαμίνους υδρογόνου.

Για το 2025 αναμένονται πρόσθετες δόσεις επιδοτήσεων - τελικά το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για το πρόγραμμα είναι κάπου γύρω στα 50 δισ. Ευρώ, όπως αναφέρει το γερμανικό υπουργείο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης