Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Η αφαίρεση του διοξειδίου του άνθρακα είναι κρίσιμη για την ενεργειακή μετάβαση

Η αφαίρεση του διοξειδίου του άνθρακα είναι κρίσιμη για την ενεργειακή μετάβαση

Μέθοδοι επίτευξης του στόχου για «καθαρό» μηδενικό μέλλον (visualcapitalist)

Η εκπλήρωση των στόχων θερμοκρασίας της Συμφωνίας του Παρισιού και η αποφυγή των χειρότερων συνεπειών μιας υπερθέρμανσης του πλανήτη απαιτεί πρώτα τη μείωση των εκπομπών, αλλά και τη συνεχή άμεση απομάκρυνση του CO2 από την ατμόσφαιρα.

 

Το ερώτημα που τίθεται είναι ο ρόλος που θα παίξουν και αυτό θα εξαρτηθεί από τις τοπικές συνθήκες.

Η ιστοσελίδα visualcapitalist.com παρουσιάζει συνοπτικά ορισμένους τρόπους αφαίρεσης του CO2 και την ενδεχόμενη αποτελεσματικότητά τους. Για παράδειγμα μπορούν να αποθηκεύουν τον άνθρακα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα;

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ_12.png

Η αφαίρεση διοξειδίου του άνθρακα προς το «καθαρό» μηδέν

Η αφαίρεση διοξειδίου του άνθρακα ή αλλιώς CDR, είναι η άμεση απομάκρυνση του CO2 από την ατμόσφαιρα και η διαρκής αποθήκευσή του σε γεωλογικούς, χερσαίους ή ωκεανούς ταμιευτήρες ή σε προϊόντα.

Σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, όλα τα μονοπάτια χαμηλού κόστους προς το καθαρό μηδέν που συνάδουν με τη Συμφωνία του Παρισιού έχουν κάποιο ρόλο για το CDR.

Σε ένα σενάριο 1,5°C, το CDR θα χρειαστεί (εκτός από τις μειώσεις εκπομπών) να αντλήσει περίπου 3,8 GtCO2e ετησίως έξω από την ατμόσφαιρα μέχρι το 2035 και 9,2 GtCO2e έως το 2050.

Το «καθαρό» μηδέν είναι ένας σημαντικός ποσοτικός δείκτης εδώ, επειδή θα υπάρξουν ορισμένοι τομείς που δεν θα μπορούν να απελευθερωθούν από τον άνθρακα, ειδικά βραχυπρόθεσμα.

Αυτό περιλαμβάνει τομείς όπως η ναυτιλία και η παραγωγή σκυροδέματος, όπου υπάρχουν περιορισμένες εμπορικά βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις αντί των ορυκτών καυσίμων.

 

Μέθοδοι για την απομάκρυνση του CO2

Υπάρχει μια πληθώρα προτεινόμενων τρόπων για την απομάκρυνση του CO2 από την ατμόσφαιρα σε κλίμακα.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ_1_13.png
Μπορούν να χωριστούν σε επίγειες και νέες μεθόδους
με την καθεμία να έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Οι επίγειες μέθοδοι όπως η αναδάσωση και η δέσμευση άνθρακα στο έδαφος, τείνουν να είναι οι φθηνότερες επιλογές, αλλά δεν μπορούν να αποθηκεύουν τον άνθρακα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στην πραγματικότητα, η αναδάσωση (γίνεται ήδη σε όλο τον κόσμο) ήταν υπεύθυνη για την αφαίρεση περίπου 2 GtCO2e.

Από την άλλη πλευρά, νέες μέθοδοι όπως η ενισχυμένη διάβρωση και η άμεση δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα στον αέρα, επειδή αποθηκεύουν άνθρακα σε ορυκτά και γεωλογικές δεξαμενές, μπορούν να διατηρήσουν τον άνθρακα απομονωμένο για δεκάδες χιλιάδες χρόνια ή περισσότερο.

Το αντάλλαγμα είναι ότι αυτές οι μέθοδοι μπορεί να είναι πολύ ακριβές (μεταξύ 100-500 $ και βόρεια των 800 $ ανά μετρικό τόνο).

 

Η CDR μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο

Δεδομένου ότι το 2023 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί (-1,45°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα) είναι πιθανό ότι πολλές διαφορετικές μέθοδοι CDR θα καταλήξουν να παίζουν ρόλο, ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες.

Αυτό αναμένεται όχι μόνο στην πορεία προς το καθαρό μηδέν, αλλά και στα χρόνια μετά το 2050, καθώς αρχίζουμε να σταθεροποιούμε τις παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες και σταδιακά να τις επαναφέρουμε στα προβιομηχανικά πρότυπα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης