Η Orsted θα παράγει «πράσινο χάλυβα» επιταχύνοντας την απαλλαγή από τον άνθρακα

Η Orsted θα παράγει «πράσινο χάλυβα» επιταχύνοντας την απαλλαγή από τον άνθρακα

Στην κορυφαία εταιρεία ενέργειας της Δανίας θα προσφερθεί η πρώτη παραγωγή μετάλλου χαμηλότερων εκπομπών από την Dillinger 

Στην Orsted (η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία στη Δανία) θα προσφερθεί η πρώτη παραγωγή χάλυβα χαμηλότερων εκπομπών από την Dillinger (παραγωγός του συγκεκριμένου μετάλλου στην Γερμανία), βάσει διαθεσιμότητας και εμπορικών όρων και προϋποθέσεων.

Η Orsted αναμένει ότι θα είναι σε θέση να προμηθεύεται χάλυβα χαμηλότερων εκπομπών που παράγεται στο εργοστάσιο της Dillinger στο Dillingen της Γερμανίας, από το 2027-2028.

 «Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες τεχνολογικές προοπτικές, η μείωση των εκπομπών άνθρακα που σχετίζονται με τη διαδικασία από την παραγωγή αναμένεται να είναι περίπου 55%-60% σε σύγκριση με τη συμβατική κατασκευή χάλυβα βαριάς πλάκας», ανακοίνωσε η Orsted.

Βάσει μιας μεγάλης κλίμακας συμφωνία προμήθειας του 2022, η δανέζικη εταιρεία θα προμηθεύεται σημαντικούς όγκους κανονικού χάλυβα βαριάς πλάκας από το 2024.

 

Ευκαιρία για στροφή… σε ΑΠΕ

Αυτό θα δώσει στην εταιρεία πρόσβαση σε κλίμακα και ορατότητα της πιο κρίσιμης πρώτης ύλης στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, παρέχοντας παράλληλα στην Dillinger την απαραίτητη υποστήριξη για να επιταχύνει τις επενδύσεις σε νέα παραγωγή χάλυβα χαμηλότερων εκπομπών, σύμφωνα με τον Δανό προγραμματιστή.

Αυτό ακολουθεί την πρόσφατη ψήφιση από την ΕΕ του νόμου περί καθαρού μηδενικού κλάδου, ο οποίος καθιστά υποχρεωτικά κριτήρια μη τιμής σε δημοπρασίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εντός της ΕΕ.

Η Orsted θεωρεί ότι η συμφωνία με την Dillinger  βοηθά στην επιτάχυνση της απαλλαγής από τον άνθρακα της βιομηχανίας χάλυβα. Παρέχει επίσης στον Δανό προγραμματιστή την προαιρετική δυνατότητα να ανταποκρίνεται στα αναμενόμενα κριτήρια απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές στις προσεχείς δημοπρασίες, όταν αυτά υλοποιηθούν.

 

Συμφωνία που απαλλάσσει από τον άνθρακα

Η Virginie Van de Cotte (επικεφαλής προμηθειών της Orsted), εξέφρασε την αισιοδοξία της για την προαναφερόμενη συμφωνία μέσω της οποίας τα ανθρακούχα υλικά όπως ο χάλυβας, θα αποτελέσουν παρελθόν.

Επίσης θεωρεί ότι θα  διαφοροποιήσει περαιτέρω την αλυσίδα εφοδιασμού της Orsted.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της:

«Στην Orsted, έχουμε στενότερους δεσμούς με την αλυσίδα εφοδιασμού από οποιονδήποτε άλλο υπεράκτιο κατασκευαστή αιολικής ενέργειας.

Θα αξιοποιήσουμε αυτούς τους δεσμούς για να υποστηρίξουμε την επιχείρησή μας καθώς και τον πράσινο μετασχηματισμό γενικότερα.

Οι μακροπρόθεσμες συμφωνίες απορρόφησης όπως αυτή είναι βασικές για την απαλλαγή από τα ανθρακούχα υλικά όπως ο χάλυβας, επειδή απαιτούνται σαφή σήματα ζήτησης για να οδηγηθούν οι επενδύσεις στις τεχνολογίες που απαιτούνται για την απαλλαγή από τον άνθρακα της παραγωγής.

Με αυτό το Μνημόνιο Συνεννόησης, είμαστε στην ευχάριστη θέση να βοηθήσουμε στην υποστήριξη της Dillinger στην ανάπτυξη εγκαταστάσεων χάλυβα χαμηλότερων εκπομπών στην Ευρώπη.

Πρόκειται για μια συμφωνία που θα επιτρέψει επίσης στην Orsted να διαφοροποιήσει περαιτέρω την αλυσίδα εφοδιασμού της, να εξασφαλίσει τη χωρητικότητα και να ανταποκριθεί στην αναμενόμενη μελλοντική ζήτηση των καταναλωτών».


Ο Stefan Rauber (Διευθύνων Σύμβουλος της Dillinger), πρόσθεσε:

«Η συμφωνία με την Orsted αποδεικνύει ότι ο χάλυβας που κατασκευάζεται στη Γερμανία είναι σημαντικός για την επιτυχία της κλιματικής και ενεργειακής μετάβασης και ότι έχει μέλλον.

Με την υποστήριξη της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, επενδύουμε τώρα στον μετασχηματισμό των παραγωγικών μας εγκαταστάσεων ώστε να μπορούμε να παράγουμε χάλυβα μειωμένου άνθρακα από το 2027 και μετά.

Τα θεμέλια είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές εκπομπών άνθρακα στον κύκλο ζωής ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου, αντιπροσωπεύοντας το 21%, και η μείωση αυτών των εκπομπών είναι το κλειδί για την Orsted να επιτύχει τον επιστημονικό μηδενικό στόχο του για το 2040, είπε ο προγραμματιστής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης