Κοντά στην κρατική χρηματοδότηση τα έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στη Γερμανία (Montel)

Κοντά στην κρατική χρηματοδότηση τα έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στη Γερμανία (Montel)
Η Γερμανία αντιστέκεται εδώ και καιρό στα CCS λόγω πολιτικών και περιβαλλοντικών ανησυχιών
Τα γερμανικά προγράμματα δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS) θα πρέπει να είναι λάβουν σημαντική κρατική χρηματοδότηση μετά την οριστικοποίηση των νομικών κατευθυντήριων γραμμών, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομίας της χώρας αργά την Τρίτη (12/3).

Σύμφωνα με το Μontel, θα πρέπει ωστόσο να συνταχθούν κανονισμοί και να σχεδιαστεί ολοκληρωμένη στρατηγική για τα CCS, δήλωσε ο Bernhard Kluttig, επικεφαλής βιομηχανικής πολιτικής στο υπουργείο, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ολλανδική πρεσβεία.

Η Γερμανία αντιστέκεται εδώ και καιρό στα CCS λόγω πολιτικών και περιβαλλοντικών ανησυχιών, αλλά τον περασμένο μήνα το υπουργείο δημοσίευσε έναν σχεδιασμό στον οποίο ζητούσε να εισαχθεί ο μηχανισμός για βιομηχανίες και άλλους κλάδους της παραγωγής όπου οι εκπομπές είναι αδύνατο να αποφευχθούν, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου.

Η στρατηγική βρίσκεται τώρα υπό νομοθετική αναθεώρηση.

Όσον αφορά το CCS, ο Kluttig δήλωσε ότι, εκτός από τις νομοθετικές αναθεωρήσεις των διαφόρων σχεδίων και πρωτοκόλλων που θα χρειαστούν για να τεθεί σε λειτουργία στη Γερμανία, θα χρειαστεί επίσης χρόνος για την κατασκευή των αγωγών και των εγκαταστάσεων για την αποθήκευση του ανεπιθύμητου διοξειδίου του άνθρακα κάτω από τη Βόρεια Θάλασσα, όπως έχουν κάνει άλλες χώρες.

«Η διαδικασία σχεδιασμού και έγκρισης και όλη η κατασκευή των υποδομών κ.λπ. απαιτεί κάποιο χρόνο» ανέφερε ο Kluttig.

Έμφαση στη μείωση του κόστους

Ο Pieter Tavenier του ολλανδικού TSO φυσικού αερίου Gasunie μίλησε επίσης στην εκδήλωση και σημείωσε ότι για να λειτουργήσουν τα έργα CCS θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη μείωση του κόστους, ιδανικά σε λιγότερο από 100 ευρώ ανά τόνο αποθηκευμένου διοξειδίου του άνθρακα.

Αυτό θα απαιτούσε άμεσες κρατικές επιδοτήσεις για να ξεκινήσουν γρήγορα τα έργα, τόνισε.

Μάλλον όμως θα πρέπει τα έργα αυτά να προχωρήσουν έτσι κι αλλιώς, έστω και χωρίς επιδοτήσεις, κάτι που θα μπορούσε να επιτευχθεί πιθανώς μόνο εάν τα έργα CCS συντονίζονταν πέρα από τα εθνικά σύνορα.

«Εάν δεν είμαστε σε θέση να μειώσουμε το κόστος, θα πρέπει να αναρωτηθούμε εάν αυτή η βιομηχανία θα έρθει πραγματικά», πρόσθεσε ο Tavenier.

Το CCS αναμένεται να διαδραματίσει ρόλο στην εξάλειψη των εκπομπών ρύπων για βιομηχανίες όπως το τσιμέντο, καθώς η Γερμανία εργάζεται για την επίτευξη του στόχου να καταστεί ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2045.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης