«Καμπανάκι» για τις εκπομπές άνθρακα της Κίνας – Δεν πιάνει τους κλιματικούς της στόχους

«Καμπανάκι» για τις εκπομπές άνθρακα της Κίνας – Δεν πιάνει τους κλιματικούς της στόχους
Οι αναλυτές λένε ότι η Κίνα έχει μείνει πολύ πίσω από τον στόχο της να μειώσει την ενεργειακή ένταση κατά 13,5% και τις εκπομπές του άνθρακα κατά 18% μεταξύ 2021 και 2025
Δεν πιάνει τους στόχους για την αντιμετώπιση των εκπομπών ρύπων που θερμαίνουν το κλίμα η Κίνα, με τους αναλυτές να δηλώνουν ότι η αξιοπιστία του Πεκίνου ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο, εκτός εάν εντείνει τις προσπάθειές της για να επανέλθει σε πράσινη τροχιά.

Σύμφωνα με το Reuters, αν και η κινεζική κυβέρνηση σπάνια χάνει τους στόχους της, ωστόσο τώρα, καθοδηγούμενη κυρίως από ανησυχίες για την ενεργειακή της ασφάλεια, έχει δείξει ελάχιστη πολιτική βούληση για να αντιμετωπίσει το χάσμα των εκπομπών άνθρακα.

Η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας (NDRC), υποσχέθηκε την περασμένη εβδομάδα να διπλασιάσει τις προσπάθειες για τη διατήρηση της ενεργειακής επάρκειας και τη μείωση του άνθρακα φέτος, αφού έμεινε πίσω από τις προσδοκίες το 2023.

Οι αναλυτές λένε ότι η Κίνα έχει μείνει πολύ πίσω από τον στόχο της να μειώσει την ενεργειακή ένταση κατά 13,5% και τις εκπομπές του άνθρακα κατά 18% μεταξύ 2021 και 2025.

Συντονισμένες προσπάθειες σε όλους τους τομείς

Τα ποσοστά έντασης - που μετρούν πόση ενέργεια καταναλώνεται και πόσο διοξείδιο του άνθρακα εκπέμπεται ανά μονάδα οικονομικής ανάπτυξης - αποτελούν βασικό μέρος της δέσμευσης της χώρας να φέρει τις εκπομπές στο μέγιστο πριν από το 2030 και στο καθαρό μηδέν έως το 2060.

Προκειμένου να διατηρηθούν οι στόχοι της εντός της εμβέλειας θα απαιτηθούν «συντονισμένες προσπάθειες σε όλους τους τομείς για τη γεφύρωση του χάσματος», δήλωσε ο Jom Madan, ανώτερος ερευνητικός αναλυτής της εταιρείας συμβούλων Wood Mackenzie.

Ωστόσο, η επιτροπή σχεδιασμού έθεσε στόχους για το 2024 που υπολείπονται κατά πολύ των απαιτούμενων.

Για την ενεργειακή ένταση, η επιτροπή έδωσε εντολή για μείωση μόνο κατά 2,5%, ενώ δεν έθεσε κανένα νέο στόχο για τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, ούτε έκανε καμία νέα κίνηση για τον περιορισμό της χρήσης άνθρακα - του πιο ρυπογόνου ορυκτού καυσίμου.

Ο Madan προέβλεψε ότι η Κίνα μπορεί να πλησιάσει ... αλλά να μην επιτύχει ακριβώς τους στόχους της όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση, ενώ αν η χάσει τώρα τους στόχους της για το 2025, θα μπορούσε να εγείρει αμφιβολίες παγκοσμίως για την ικανότητά της να περιορίσει τις εκπομπές.

Το 35% των παγκόσμιων εκπομπών προέρχονται από την Κίνα

Ως ο μεγαλύτερος ρυπαντής άνθρακα στον κόσμο και η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη, η Κίνα αντιμετωπίζει αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις να επιδείξει μεγαλύτερη φιλοδοξία για το κλίμα.

Οι αυξανόμενες εκπομπές της Κίνας αντιστοιχούν στο 35% του παγκόσμιου ετήσιου συνόλου, ενώ σε κατά κεφαλήν βάση, το επίπεδο εκπομπών είναι κατά 15% υψηλότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Για να επιτύχει τους στόχους του, το Πεκίνο θα πρέπει να επικεντρωθεί στη βελτίωση της αποδοτικότητας στη βιομηχανία και τις κατασκευές και να προσφέρει μεγαλύτερη οικονομική στήριξη στις εταιρείες για την αντικατάσταση ή τη μετασκευή πεπαλαιωμένων εγκαταστάσεων, δήλωσε ο Madan.

Επισήμως, η ενεργειακή ένταση της Κίνας μειώθηκε κατά 0,5% το 2023, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία της χώρας τον περασμένο μήνα, χάνοντας τον στόχο του 2%.

Η διαφορά θα ήταν χειρότερη, αλλά η Κίνα τον περασμένο μήνα αφαίρεσε από την εξίσωση τα μη ορυκτά καύσιμα, όπως η πυρηνική ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των ορυκτών καυσίμων.

Χωρίς νέους στόχους για τον άνθρακα

Αν και η Κίνα δεν έθεσε νέους στόχους για την μείωση του άνθρακα, η οικονομική ανάπτυξη της χώρας συνεπάγεται ότι το μέτρο θα μειωθεί κατά περίπου 3% φέτος, δήλωσαν οι αναλυτές.

Ωστόσο, μετά την πτώση κατά 4,6% από το 2020 έως το 2023, οι εκπομπές του άνθρακα θα πρέπει να μειωθούν κατά περίπου 7% φέτος και το επόμενο έτος για να επιτευχθεί ο στόχος του 2025, δήλωσε αναλυτής.

Η απώλεια των κλιματικών στόχων είναι ασυνήθιστη για την Κίνα, η οποία έχει εξαρτήσει τις προαγωγές θέσεων εργασίας από την κλιματική πρόοδο για να ενθαρρύνει τους εργαζόμενους και τους οργανισμούς να επιτύχουν τους στόχους.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το 2022, το Παρατηρητήριο Διαφθοράς της Κίνας προειδοποίησε ότι ορισμένες περιοχές παρείχαν δόλια στοιχεία για την ενέργεια και την ένταση του άνθρακα που ήταν υπερβολικά θετικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης