Αφιέρωμα ΑΠΕ + Αποθήκευση ενέργειας

Αλέξανδρος Μπένος

CFO Cenergy Holdings

Είναι καιρός να επικεντρωθούμε στον ρεαλισμό για την επίτευξη της πράσινης μετάβασης

Είναι καιρός να επικεντρωθούμε στον ρεαλισμό για την επίτευξη της πράσινης μετάβασης
Η Cenergy Holdings μέσω της Σωληνουργεία Κορίνθου ήδη πρωταγωνιστεί στην τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα

Εισηγμένη στο ΧΑΑ και στο χρηματιστήριο των Βρυξελλών, η Cenergy Holdings διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της την Hellenic Cables και τη Σωληνουργεία Κορίνθου, εταιρείες που πρωταγωνιστούν παγκοσμίως στον τομέα της μεταφοράς ενέργειας, του εξηλεκτρισμού και της ενεργειακής μετάβασης. Με ετήσιο κύκλο εργασιών 1,43 δισεκατομμυρίων ευρώ και λειτουργική κερδοφορία 137 εκατ. ευρώ το 2022 και ακολούθως ιστορικά υψηλά στο πρώτο εξάμηνο του 2023 με ανεκτέλεστο έργων 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και αύξηση πωλήσεων 21%, η εταιρεία επενδύει σταθερά στην καινοτόμο τεχνολογία και στο εξειδικευμένο προσωπικό της παρέχοντας κορυφαίες προϊοντικές λύσεις στους συνεργάτες της σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ισχυρό αποτύπωμα στις ΑΠΕ

Με επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων την τελευταία δεκαετία, σε καινοτόμες προϊοντικές λύσεις σε κρίσιμους τομείς όπως τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, το ανανεώσιμο υδρογόνο, τα έξυπνα δίκτυα και οι διασυνδέεις μεταξύ χωρών ή περιοχών που οδηγούν σε αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, η Cenergy Holdings και οι εταιρείες της είναι σε θέση να φέρουν εις πέρας με επιτυχία τα πλέον απαιτητικά έργα, συνεισφέροντας αποτελεσματικά στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων ενεργειακής μετάβασης. Ποσοστό μεγαλύτερο από το 40% του κύκλου εργασιών του κλάδου καλωδίων ήδη προέρχεται από έργα που συμβάλλουν στην επέκταση των ΑΠΕ και αύξησης της διείσδυσης του εξηλεκτρισμού.

Στον τομέα Έρευνας & Ανάπτυξης η εταιρία εστίασε σε προϊόντα υψηλής ποιότητας, νέες λύσεις, και τεχνολογικές καινοτομίες. Συγκεκριμένα, η Σωληνουργεία Κορίνθου ανέπτυξε τον κλάδο σωλήνων χάλυβα, συνεργάζεται με διεθνείς ερευνητικούς οργανισμούς, έχει αναπτύξει ερευνητικά έργα και εφαρμόζει πρωτοποριακές λύσεις μεταφοράς υδρογόνου σε ποσοστό έως και 100% για δίκτυα υψηλής πίεσης, αλλά και σωλήνες χάλυβα που χρησιμοποιούνται σε συστήματα δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS).

Στον κλάδο των καλωδίων στον τομέα Έρευνας & Ανάπτυξης εστιάσαμε σε προϊόντα υψηλής ποιότητας, νέες λύσεις, και τεχνολογικές καινοτομίες. Συγκεκριμένα, αναπτύξαμε καλώδια ανθεκτικά σε μηχανικές καταπονήσεις, μελέτες για υφιστάμενα Inter-array υποβρύχια καλώδια 132kV και υποβρύχια καλώδια μεταφοράς ενέργειας στα 400kV.

Στον κλάδο σωλήνων χάλυβα, η εταιρία συνεργάζεται με διεθνείς ερευνητικούς οργανισμούς και συμμετέχει σε ερευνητικά έργα που συνδέονται με τις βασικές επιχειρηματικές της δραστηριότητες όπως η πιστοποίηση σωλήνων για τη μεταφορά έως και 100% υδρογόνου, παραγωγή σωλήνων χάλυβα ανθεκτικών στο υδρόθειο, υποθαλάσσιων αγωγών ανθεκτικών σε υψηλή πίεση, σε μεγάλα βάθη και δυνητική θραύση σε χαμηλές (υπό του μηδενός) θερμοκρασίες.

Πόσο απαραίτητα είναι τα υπεράκτια αιολικά πάρκα για την πράσινη μετάβαση; Υπάρχουν προκλήσεις για την ολοκλήρωσή τους;

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων  παγκοσμίως, τα δε υπεράκτια αιολικά πάρκα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της πράσινης μετάβασης και απαιτούνται περισσότερο από ποτέ.

Παράλληλα όμως, αντιμετωπίζουμε προκλήσεις που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.  Δε θα μπορούσαν άλλωστε να μην υπάρχουν ζητήματα όταν ο εξαιρετικά απαιτητικός και φιλόδοξος παγκόσμιος στόχος είναι η κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.  Είναι μάλιστα ενθαρρυντικό, νομίζω, ότι καλούμαστε τώρα να δώσουμε ουσιαστικές απαντήσεις στις προκλήσεις αυτές ώστε να αντιμετωπιστούν εν τη γενέσει τους και να αρθούν στη συνέχεια όποια εμπόδια υπάρχουν.  

Την τελευταία πενταετία είδαμε έναν ανταγωνισμό σε ιδιαίτερα φιλόδοξες ανακοινώσεις σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.  Σήμερα λοιπόν, είμαστε, θα έλεγα, υποχρεωμένοι να κάνουμε έναν λογικό έλεγχο του κατά πόσον είναι εφικτά όλα αυτά τα σχέδια. Αξιολογούνται συνεπώς, ρεαλιστικά τόσο τα επιχειρηματικά πλάνα όσο και οι δαπάνες που απαιτούνται για τέτοιες επενδύσεις και λαμβάνονται αποφάσεις σχετικά με τα κίνητρα και τις προϋποθέσεις που κάθε χώρα οφείλει να παράσχει για την ανάπτυξη τέτοιων έργων.  Είναι καιρός να επικεντρωθούμε στον ρεαλισμό, και τη συνεργασία προκειμένου να ανταποκριθούμε στην ανάγκη μας για καθαρή ενέργεια και να υποστηρίξουμε την πράσινη μετάβαση.

12_26.jpg


Τι σημαίνουν οι προκλήσεις αυτές για τη Cenergy Holdings και τη δραστηριότητά της; Και τι για την Ελλάδα ευρύτερα;

Τουλάχιστον μέσα στην επόμενη πενταετία, οι προκλήσεις αυτές δεν θα επηρεάσουν τις δραστηριότητας της Cenergy Holdings. Ήδη υλοποιούμε σημαντικά έργα με τους συνεργάτες μας σε ολόκληρο τον κόσμο και προγραμματίζουμε να υλοποιήσουμε ακόμα περισσότερα, υπηρετώντας την ενεργειακή μετάβαση παγκοσμίως.  Τόσο η Hellenic Cables όσο και η Σωληνουργεία Κορίνθου θα συνεχίσουν σε αυτό τον ρυθμό μέχρι την πλήρη επίτευξη της μετάβασης σε καθαρότερη ενέργεια, όποτε κι αν αυτό συμβεί.

Σε ό,τι αφορά τώρα τη χώρα μας, υπάρχουν δύο βασικά ζητήματα που πρέπει να σημειώσουμε.

Πρώτον, επείγει η θέσπιση ενός ευνοϊκού θεσμικού πλαισίου, που θα απλουστεύσει τη διαδικασία και θα επιταχύνει τις αδειοδοτήσεις για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, διευκολύνοντας τους επενδυτές να βάλουν την Ελλάδα στα σχέδια τους σε σχέση με άλλες χώρες.  Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα διότι έχουμε ήδη χάσει πολύτιμο χρόνο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.  Το παράδειγμα της Ιταλίας είναι χαρακτηριστικό: η γειτονική χώρα έτρεξε με γρήγορους ρυθμούς τη θέσπιση και την εφαρμογή του νέου της θεσμικού πλαισίου και σήμερα πρωταγωνιστεί στα νέα έργα θαλάσσιων αιολικών πάρκων.  Αν η χώρα μας επιλύσει έγκαιρα τα θέματα αυτά και τοποθετηθεί γρήγορα στη νέα αυτή ενεργειακή επανάσταση, θα έχει μπροστά της μία τεράστια ευκαιρία και για την ανάπτυξη παραγωγικών μονάδων ενίσχυσης της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Κατά δεύτερο, είναι παράλληλα απαραίτητη η ενίσχυση των υποδομών και διασυνδέσεων ώστε να υποδεχόμαστε την ενέργεια που παράγεται και θα παράγεται στο μέλλον από ΑΠΕ.

81_2.jpg


Πως προετοιμάζεται η Cenergy Holdings για την χρήση της τεχνολογίας δέσμευσης άνθρακα;

Δεν προετοιμάζεται απλά: πρωταγωνιστεί ήδη στην τεχνολογία αυτή.  Μέσω της Σωληνουργεία Κορίνθου, διαθέτει την εμπειρία και την τεχνογνωσία που απαιτείται για χερσαίους και υποθαλάσσιους αγωγούς μεταφοράς CO2 και την παρέχει στους συνεργάτες της.  Είμαστε σε στενή συνεργασία με εταιρείες που έχουν δρομολογήσει απαιτητικά έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, την νέα αυτή τεχνολογικά ώριμη λύση για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ποιες προβλέπετε ότι θα είναι οι προδιαγραφές για αγωγούς υδρογόνου; Θα χρειασθούν νέοι, θα πρέπει να μετασκευαστούν παλαιότεροι;

Το προβλεπόμενο δίκτυο μεταφοράς υδρογόνου θα συμπεριλάβει τόσο νέους αγωγούς αλλά και θα επαναχρησιμοποιήσει το υπάρχον δίκτυο για τη μεταφορά μίγματος φυσικού αερίου και υδρογόνου.  Και σε αυτόν τον τομέα η Cenergy Holdings πρωταγωνιστεί παγκοσμίως.  
Έχουμε αναπτύξει τεχνολογία για αγωγούς μεταφοράς μέχρι και 100% υδρογόνου σε δίκτυα υψηλής πίεσης.  Έχουμε επενδύσει σε τεχνολογία, υποδομές και εξειδικευμένο προσωπικό καλύπτοντας όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης για εμάς και για τους συνεργάτες μας.

*O Aλέξανδρος Μπένος είναι ο Chief Financial Officer της Cenergy Holdings

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης