Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Ο Σουνάκ πρότεινε τη διακοπή κατασκευής εργοστασίου στροβίλων στη Σκωτία

Ο Σουνάκ πρότεινε τη διακοπή κατασκευής εργοστασίου στροβίλων στη Σκωτία

Απαιτείται επανεξέταση για λόγους εθνικής ασφάλειας σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου  

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σουνάκ αντιμετώπισε εκκλήσεις να εμποδίσει τα σχέδια της Μινγκγιάνγκ για την κατασκευή εργοστασίου στροβίλων στη Σκωτία.

Είπε ότι η κυβέρνηση είναι «ζωντανή στις προκλήσεις» της οικονομικής ασφάλειας αφού κλήθηκε να σταματήσει την πρόταση «για λόγους εθνικής ασφάλειας» από τον βουλευτή του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, Στιούαρτ ΜακΝτόναλντ, στις ερωτήσεις του πρωθυπουργού που υποβλήθηκαν στις 8/5.

Η McDonald ανέφερε ότι απαιτείται επανεξέταση μετά από «ευρέως κοινές ανησυχίες σχετικά με τη συμμετοχή εχθρικών κρατών όπως η Κίνα στην κρίσιμη εθνική ενεργειακή υποδομή του Ηνωμένου Βασιλείου».

Ο Σουνάκ αρνήθηκε να σχολιάσει μεμονωμένες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Μινγκγιάνγκ, αλλά είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε λάβει «σταθερά βήματα» για να ελέγξει τις συναλλαγές και τις άμεσες ξένες επενδύσεις μέσω του Νόμου Εθνικής Ασφάλειας και Επενδύσεων του 2021.

Είπε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι η νομοθεσία είχε χρησιμοποιηθεί για να αποτραπεί η εμπλοκή της κρατικής πυρηνικής εταιρείας της Κίνας στην παράδοση νέων πυρηνικών σταθμών.

Ο Σουνάκ πρόσθεσε: «Είμαστε ζωντανοί στις προκλήσεις και έχουμε ψηφίσει νόμους που μας δίνουν τις εξουσίες να προστατευτούμε από αυτές».

Αυτό συμβαίνει λίγες εβδομάδες αφότου η πρόταση της Κίνας για την κατασκευή μιας εγκατάστασης στροβίλου σε άγνωστη τοποθεσία στη Σκωτία, προστέθηκε σε μια λίστα με 10 έργα αλυσίδας εφοδιασμού που επιλέχθηκαν για αξιολόγηση προτεραιότητας στο πλαίσιο του Στρατηγικού Επενδυτικού Μοντέλου του συμβουλίου υπεράκτιας αιολικής ενέργειας της Σκωτίας (SOWEC SIM).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης