Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Ελλάδα και Σκόπια κατασκευάζουν αγωγό μεταφοράς υδρογόνου

Ελλάδα και Σκόπια κατασκευάζουν αγωγό μεταφοράς υδρογόνου

Τα Βαλκάνια θα εκμεταλλευτούν τους χιλιάδες τόνους Η2 που υπάρχουν σε ορυχείο στην Αλβανία (Reuters)

Η Ελλάδα και τα βαλκανικά κράτη γενικότερα, σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν τις μεγάλες ποσότητες υδρογόνου που βρίσκονται «εγκλωβισμένες» σε ορυχείο στη βορειοανατολική Αλβανία, προκειμένου να πάψουν να εξαρτώνται ενεργειακά από ορυκτά καύσιμα και να πετύχουν τους στόχους της ΕΕ για τις εκπομπές ρύπων.


Συγκεκριμένα η χώρα μας κατασκευάζει μαζί με τα Σκόπια έναν αγωγό φυσικού αερίου μήκους 123 χιλιομέτρων (σχετική αναφορά είχε κάνει το worldenergynews.gr στις 29/06/2022) προσδοκώντας ότι στο μέλλον θα μεταφέρει υδρογόνο.


Science: 5.000 - 50.000 τόνοι Η2 σε ορυχείο στην Αλβανία

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science τον περασμένο Ιανουάριο, υπάρχει κλειδωμένη… κάτω από ορυχείο στη βορειοανατολική Αλβανία μια δεξαμενή που περιέχει από 5.000 έως και 50.000 τόνους υδρογόνου.

Το εν λόγω στοιχείο θα μπορούσε τελικά να δώσει μια λύση στη μείωση των εκπομπών στην περιοχή.

Οι ποσότητες που βρέθηκαν στο ορυχείο Bulqize στα βουνά της Βόρειας Αλβανίας είναι μικρές και θα είναι ακριβές στην εξόρυξή τους, αναφέρει η έκθεση του Ιανουαρίου, αλλά προσφέρουν κάποια ελπίδα.

«Η συγκέντρωση ενός τόσο υψηλού επιπέδου Η2 σε μια δεξαμενή είναι μια καλή ανακάλυψη για να ωθήσει περισσότερους ερευνητές να αναζητήσουν παρόμοια ευρήματα αλλού», δήλωσε ο Bardhyl Muceku (ένας από τους συντάκτες της μελέτης).

Οι ειδικοί στον τομέα της ενέργειας λένε ότι τα Βαλκάνια έχουν αρκετή ποσότητα ανανεώσιμων πηγών (ΑΠΕ) για την ενίσχυση της ενεργειακής παραγωγής η οποία θα προέρχεται από υδρογόνο, αλλά οι προκλήσεις (συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των ιδιωτικών επενδύσεων και της επέκτασης του δικτύου) παραμένουν.

Το υδρογόνο παράγεται με ηλεκτρόλυση νερού και θεωρείται καθαρό εάν παράγεται με χρήση ΑΠΕ ή πυρηνικής ενέργειας ή φυσικού αερίου με τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα.

 

Επενδυτικά πλάνα από ΕΕ και ΗΠΑ

Η ΕΕ σχεδιάζει να επενδύσει έως και 470 δισεκατομμύρια ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές υδρογόνου έως το 2050.

Οι ΗΠΑ τον περασμένο μήνα δήλωσαν ότι θα χορηγήσουν 750 εκατομμύρια δολάρια σε έργα που θα έχουν ικανότητα παραγωγής και χρήσης καθαρού υδρογόνου.

 

Ο Erik Rakhou (ειδικός στην αγορά αερίου υδρογόνου και απανθρακοποίησης από την Boston Consulting Group), είπε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δώσουν κίνητρα στη βιομηχανία να χρησιμοποιεί το υδρογόνο ως καύσιμο.

«Είναι το υδρογόνο η μόνη λύση; Απολύτως όχι.

Είναι πάντα το δεύτερο καλύτερο, αλλά εξακολουθεί να είναι μέρος του ασημένιου… ποσού της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές και του ενεργειακού πραγματισμού τους», δήλωσε ο Rakhou στο Reuters

 

Οι επενδύσεις στα Βαλκάνια για απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα

Η πολιτική δυναμική αυξάνεται για το υδρογόνο χαμηλών εκπομπών, αλλά η εφαρμογή έχει καθυστερήσει λόγω αβέβαιης προοπτικής ζήτησης και έλλειψης υποδομής για την παράδοση του καυσίμου στους καταναλωτές, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ) ο οποίος τον περασμένο Ιανουάριο μείωσε τις προβλέψεις ανάπτυξης για την τεχνολογία.

Ωστόσο, οι βαλκανικές χώρες προχωρούν εν μέρει λόγω του στόχου να μειώσουν τη μεγάλη εξάρτησή τους από ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Συνοπτικά ανά κράτος:

Σερβία: Συμφωνία με Κίνα για επένδυση 2 δισ. ευρώ  

Στη Σερβία, όπου στοίβες καπνού από εργοστάσια άνθρακα εκπέμπουν ρύπανση στις μεγάλες πόλεις, τοπικές και κινεζικές εταιρείες συμφώνησαν σε μια επένδυση 2 δισεκατομμυρίων ευρώ που περιλαμβάνει μια εγκατάσταση υδρογόνου με ετήσια δυναμικότητα περίπου 30.000 μετρικών τόνων μέχρι το 2028.

 

Κροατία: 70 MW έως το 2030 και 2.750 MW έως το 2050

Η Κροατία σχεδιάζει να εγκαταστήσει 70 μεγαβάτ (MW) υδρογόνου ισχύος έως το 2030 και 2.750 MW έως το 2050.

Τα Σκόπια και η Κροατία αναζητούν επενδυτές για να μετατρέψουν τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα σε σταθμούς αερίου και υδρογόνου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης