Τελευταία Νέα

Σε καλό δρόμο ο στόχος της Πορτογαλίας για την ηλιακή ενέργεια παρά την καθυστέρηση των έργων

Σε καλό δρόμο ο στόχος της Πορτογαλίας για την ηλιακή ενέργεια παρά την καθυστέρηση των έργων
Το κύριο εμπόδιο για τους κατασκευαστές των έργων στην Πορτογαλία είναι η εξασφάλιση των αδειών
Η πορτογαλική κυβέρνηση έδωσε πρόσφατα μια ακόμα παράταση 10 μηνών για τη σύνδεση της ηλιακής ισχύος περίπου 2 GW που ανατέθηκε στις δημοπρασίες του 2019 και του 2020, η οποία θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί ήδη από το 2023.

Σύμφωνα με το Energy Market Price, όλες οι παρατάσεις που έχουν δοθεί ως τώρα οφείλονταν αρχικά στον Covid-19 και αργότερα στην αύξηση του κόστους των υλικών και του πληθωρισμού στον απόηχο του πολέμου της Ρωσίας - Ουκρανίας.

Ωστόσο, το κύριο εμπόδιο για τους κατασκευαστές έργων στην Πορτογαλία είναι η εξασφάλιση των αδειών, όπως δήλωσε το στέλεχος της Afry, Ignacio Cobo.

Στις πρόσφατες δημοπρασίες στην Ιβηρική χερσόνησο, παρατηρήθηκε χαμηλή προσέλευση λόγω των χαμηλών τιμών, ενώ οι μακροπρόθεσμες συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έχουν χάσει τη δυναμική τους εν μέσω της ύφεσης των τιμών χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος των έργων και τα υψηλά επιτόκια.

«Θα παρασχεθούν όλες οι απαραίτητες διευκολύνσεις για να προχωρήσουν οι μονάδες αυτές", δήλωσε ο Cobo, σημειώνοντας ότι σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, έχουν παρατηρηθεί παρατάσεις στους χρόνους επεξεργασίας.

Ο στόχος των 20 GW

Η Πορτογαλία σχεδιάζει να αυξήσει την ηλιακή της ισχύ από περίπου 2 GW σήμερα σε 20 GW έως το 2030, σύμφωνα με το νέο σχέδιο εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα.

Ορισμένοι παρατηρητές εκτιμούν ότι οι παρατάσεις της προθεσμίας σύνδεσης θα μπορούσαν ακόμη και να βοηθήσουν τη χώρα στην επίτευξη του στόχου της.

Όσον αφορά τις νέες δημοπρασίες ηλιακής ενέργειας της χώρας, Ο Cobo είπε ότι δεν είναι απολύτως απαραίτητες, διότι υπάρχουν αρκετά έργα στον αγωγό που περιμένουν άδειες για να επιτευχθεί ο στόχος του 2030.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης